Pikkuruisia robotteja silmiin

Elokuvista tuttuja nanorobotteja ei vielä näe liiaksi, mutta pian kyseiset härvelit voisivat sen sijaan vaikkapa korjata nimenomaa näköäsi.

Tutkijat rakentelevat Zürichissä mikroskooppisia robotteja, jotka voisivat auttaa todella tarkoissa leikkauksissa. Näillä roboteilla on varustuksenaan pienoinen neula, jolla ne voivat tunnustella neljäsosamillin paksuisia alueita kohteensa kehossa.

Näin pieneen härveliin on tietysti nykyteknologian puitteissa mahdoton tökätä virtalähdettä tai kauko-ohjaukseen vaadittavaa tekniikkaa, joten robottien ohjailu onnistuu sähkömagneettien avulla. Tekniikassa potilaan ympärillä on tietty määrä sähkömagneetteja ja pienoinen härveli saadaan liikkumaan haluttuun suuntaan kasvattamalla tai laskemalla magneettien tehoja.

Tällä hetkellä laite ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi valmis ihmisille tehtäviä leikkauksia ajatellen, mutta sitä on kokeiltu liikutella silmän sisällä. Kehittelystä vastaava tiimi pyrkii kuitenkin jatkossa tekemään laitteestaan yhä pienemmän, joten ehkä se nähdään joskus jopa leikkaussaleissa.

Lähde