Näin sunnuntaiksi ajattelin kertoa aivan oman kokemuksen kovalevyn pelastamisesta. Varsinaisesti tämä ei ole hilavitkutin, mutta onhan tuollainen datan säilöjäkin varsinainen härveli.

Kaikki alkoi, kun ajattelin pitkästä aikaa tutkia mitä kaikkea olinkaan tallentanut ulkoiselle kovalevylleni. Virtanappia käännettäessä ei kuitenkaan tapahtunut yhtään mitään muuta kotelon valon syttymisen lisäksi. Tekniikan miehenä päätin tietysti avata koko härvelin vian paikallistamiseksi. Paketin sisältä löytyi normaali Seagaten Barracuda-mallia oleva levy. Laite oli sen verran vanha, että kyseessä oli vielä PATA-mallinen 250 GB lätty.

Vikakin löytyi melko nopeasti tämän jälkeen. Levyn takan ollut piirilevy oli jostain syystä kärähtänyt yhden palasen kohdalta (kts. kuva yllä, SMOOTH-piiri). Noh, päätin kuitenkin  levyn sisältämien kuvien ja tiedostojen olevan sen verran muistorikkaita, että palautusvaihtoehdon etsiminen alkaisi heti. Googletuksen avulla löysin useita liikkeitä, jotka myyvät PCB:ksi kutsuttuja piirilevyjä kaikenlaisiin eri valmistajien kovalevymalleihin.

Hinnat olivat aina muutamasta kympistä jopa 70 euroon asti. Päätin kokeilla onepcbsolution.com -nimistä sivustoa heidän tarjoamansa hyvän valikoiman ja valintatyökalujen takia. En löytänyt juuri omaa malliani olevaa levyä sivustolta, mutta sähköpostin avulla onnistuin selvittämään, että heillä olisi tarjota piirilevy, joka hyvin todennäköisesti vastaisi omaani.

Kyseisen firman asiakaspalvelu oli yllättävän laadukasta. Sähköposteihin vastattiin heti seuraavana päivänä, eli välittömästi ottaen huomioon, että kyseisen pulju sijaitsee Kanadassa. Tilaamani piiri saapui noin viikon sisällä ja ruuvasin sen heti kiinni. Nyt levy alkoi kyllä pyöriä, mutta ei liikuttanut lukupäätä, joten se ei myöskään näkynyt järjestelmässä. Taas pikaisten viestin vaihtamisen jälkeen annettiin mahdollisuus postittaa sekä alkuperäinen että uusi piiri Kanadaan, jossa niille tehtäisiin firmware:n kopioimisoperaatio.

Postin kautta sain paketin lähetettyä 6,6 eurolla suoraan firmalle asti. Tästä muutama viikko eteenpäin ja sain taas postissa kummatkin piirit takaisin. Kaikista toimintavaiheista oli koko ajan ilmoitettu myös sähköpostin kautta. Lyötyäni tämän kopioidun piirin nyt sisään pärähti ulkoinen levyni pyörimään ja ilokseni myös lukupää alkoi raksuttaa. Pian tutut kansiot ja filut näkyivätkin taas näytöllä. Ei mennyt kauankaan kun pistin nämä siirtymään pilvipalvelimelle.

Yhteensä operaatiolle tuli loppujen lopuksi hintaa n. 30 euroa piirin osalta, 6,6 euroa takaisin postituksesta sekä 7,5 euroa firmware:n siirrosta. Yhteensä siis n. 44 euroa. Tämä ei ole mikään aivan pienin summa, sillä olisihan sillä varmaan saanut ostettua ainakin vastaavan levyn. Toisaalta olisin voinut tuhlata 70 euroa johonkin toiseen PCB-piiriin, joka ei välttämättä olisi toiminut ensinnäkään. Näin ollen voisin kuitenkin todeta, että jos on melko varma vian olevan kyseisessä piirissä ja tiedostot ovat oikeasti melko tärkeitä, kannattaa harkita kyseistä putiikkia korjausvaihtoehdoksi.

PCBSolution-sivusto

Edellinen artikkeliLauantain kummallisuus
Seuraava artikkeliLentävää tarjoilua