Japanissa kehitetty robottipuku on saanut hyväksynnän maailmanlaajuiselle levitykselle. Cyberdyne-nimisen firman kehittämä The Hybrid Assistive Limb eli HAL-järjestelmä koostuu robottijaloista, jotka kiinnitetään normaalien ihmisjalkojen sivuille.

Metallista ja muovista koostuva ulkoinen tukirankasysteemi on tällä hetkellä ensimmäinen robottisysteemi, joka on saanut hyväksynnän sairaanhoitokäytössä Japanissa. Laite itsessään toimii akkujensa virralla ja tunnistaa, tällä viikolla aiemmin esitellyn rannekkeen tapaan, lihasten liikkeitä. Valmistajan mukaan tämä tunnistus tapahtuu hieman jopa ennen lihaksia, mikä takaa luonnollisen liikkeen. Tokiossa käytössä on jo 330 robottitukirankaa 150 eri laitoksessa. Kyseistä systeemiä on alettu käyttää vuodesta 2010 lähtien ja sitä on voinut vuokrata muiden kuntoutusvälineiden tapaan n. 1500 euron vuosihintaan.

Yrityksen robottiasusta on kehitetty myös raskaampaa versiota esimerkiksi työntekijöille, jotka joutuvat käyttämään painavaa varustusta. Pikkuhiljaa robotit siis saadaan ehkäpä tukemaan myös suomalaisten kuntoutusta ja myöhemmin mahdollisesti myös fyysisen työn raatajien käyttöön.

Lähde

Edellinen artikkeliSika säkissä
Seuraava artikkeliSähköinen säilytystapa

6 KOMMENTIT

 1. Yhtiön nimi Cyberdyne, laitteen nimi HAL, sit vaan toivotaan parasta…
  Hieno laite kyllä varsinkin kun taitaa toimia ihan luonnolisen omaisesti ja hyvin.

 2. Kyllä tuo varmasti kaikesta epämukavuudestaan huolimatta antaa vapaamman liikkuvuuden kuin rollaatori. Tai mistä sen tiedän miten mukava/epämukava tuo on kun en ole päässyt moista kokeilemaan.
  Reilu kahden tunnin toiminta-aika on paljon, kun miettii miten paljon sähkömoottoreita tuossa joutuu hyrräämään lähes kaiken aikaa. Silti mieleen nousee mielikuva jossa laitteen käyttäjä on palaamassa kylmässä säässä kauppareissulta ja laite hyytyy metrin päässä kotiovesta. Siin sitten nökötät teknologian kahleissa kun apuakaan ei voi soittaa kun laite on jumissa. No ehkäpä moinen on otettu huomioon.
  Toivon vain, että akkuteknologiassa tapahtuu vallankumous tai keksitään joku muu kannettava lähes ehtymätön energian lähde siihen mennessä kun itse tuollaista tarvitsee.

  Mutta onko laitteen käyttäjä kyborgi laitetta käyttäessään? Teknologiaahan ei ole kiinteästi integroitu lihaan ja ei ole samalla tavalla elävän raajan korvike kuin amputoidun käden tilalle laitettu robottikäsi. Rannekelloa -vaikka miten teknistä ja edistynyttä- kantavaa henkilöä kukaan ei pidä kyborgina, vaikka siinäkin teknologia toimii omien rajallisten kykyjemme parantajana. Mutta joko älypuhelimen käyttäjä on kyborgi, vai pelkkä teknologian orja? Sinällään älypuhelin ei paranna mitään aistejamme, kuten rannekello, joka parantaa puutteellista ajantajuamme, mutta älypuhelin aiheuttaa tietynlaista riippuvuutta -tietysti vain osassa ihmisiä, pitää rehellisyyden nimissä todeta- pakottaen heidät kantamaan sitä aina ja kaikkialla mukanaan ja aiheuttaen heille vieroitusoireita heti jos siitä penteleen kapineesta loppuu virta. Riippumatta siitä onko kapineelle juuri sillä hetkellä edes mitään muuta tarvetta kuin katsoa säätiedotusta tai viimeisimipä juorulehtien uutisia.

  -alkaa juttu mennä vähän liiankin off topic joten parasta lähteä hakemaan lisää aamukahvia jos vaikka ajatukset siitä selkiintysivät

 3. Hyytyy kotiovelle akkujen loppumisen vuoksi? No sähköpyörä tuoleja on ollut käytössä iät ajat ja en ole kuullut että ne hyytyisi yhtään minnekään.
  Toki mahdollistahan se on tietenkin, hyytyy ne mersutkin (yleensä juuri ne) kovalla pakkasella.
  Toisaalta, tuo on loistava keksintö heille jotka sitä tarvitsevat ! vaikka tois puoli halvauksesta kärsiville.
  Tietenkään tämän hallituksen aikana tuollainen olisi mahdotonta saada tavallisen köyhän ihmisen käyttöön ainakaan yhteiskunnan tukemana mutta jospa joskus….

 4. Kyllä kai nykyään tämänkin hallituksen aikana tuollaisen voi saada jos sellaisen tarvitsee..vastustajina kela, kunnan virkamiehet…

 5. ”Pikkuhiljaa robotit siis saadaan ehkäpä tukemaan myös suomalaisten kuntoutusta ja myöhemmin mahdollisesti myös fyysisen työn raatajien käyttöön.” Voin kuvitella tulevaisuuden raksamiehet millasia märkiä nuudeleita ne on ku puvusta loppuu akku kesken päivän 😀

 6. tolla voisi rajoittaa myös väkivaltaisen vangin liikkeitä.. kuljettamalla tuollaisella puvulla jo virkavalta voisi sitten myös jähmettää hänet paikalleen 😀

Comments are closed.