Paristoja on olemassa lukemattomia erilaisia. Monet niistä myös sisältävät hieman erilaisia valmistusaineita toisiin verrattuna. Tämän takia niiden jätelajittelu on yleensä ongelmallista ja aikaa vievää.

Göteborgin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet Optisort nimisen laitteen, joka tulee apuun tyhjien paristojen lajittelussa. Laitteelle on esiopetettu 2000 erilaisen pariston kuvat mahdollisimman monesta kuvakulmasta. Paristot syötetään härveliin liukuhihnan avulla. Tämän jälkeen ne pyritään tunnistamaan kameran avulla muutamassa millisekunnissa. Vertailuverkosto on itseoppiva ja sen pitäisi tunnistaa paristotyyppi vaikka kyseinen patteri olisi vaurioitunut tai likainen.

Tunnistuksen jälkeen paristot lajitellaan paineilman avulla oikeisiin lokeroihinsa. Lajittelu tehdään kemiallisten ainesosien, kuten Nikkeli-kadmiumin tai Litiumin perusteella. Tämän lisäksi systeemi säästää tiedot jokaisen käsittelemänsä pariston merkistä, mallista ja tyypistä. Tällä hetkellä laitteita on käytössä kaksi. Toinen Göteburgissa ja toinen Englannin mantereella.

Lähde

Edellinen artikkeliExhale Fan – ilmanvaihdon uudet tuulet
Seuraava artikkeliNot One less – ketään ei jätetä kuvaamatta