Teknologian huima kehitys on parin viimeisen vuosikymmenen aikana tehnyt ihmeitä luovan työn mahdollisuuksille. Tänä päivänä esimerkiksi kenen tahansa kohtuullisen uuden älypuhelimen omistajan on mahdollista kuvata ja editoida vaikkapa lyhytelokuva suojaan omalla kännykällään, ja julkaista se suoraan levitykseen internetin videokanavalla miljoonien potentiaalisten katsojien nähtäväksi. Ja vaikka joku voi tietenkin sanoa, että kännykällä kuvatun videon laatu ei mitenkään riitä elokuvan tekoon, niin toisaalta nykyaikaisen FullHD-videota kuvaavan kännykän videokuva on takuuvarmasti kuvanlaadultaan parempaa, kuin vielä 1990-alussa pienimuotoisten televisiotuotantojen kuvaamiseen käytettyjen videokameroiden. Ainakin itse väitän myös, että kameralla kuvatun videon laatu ei tavallisesti ole muutenkaan este toimivalle kuvalliselle kerronnalle, mikäli luovuutta riittää.

Mikäli videotuotannon haluaa nostaa pelkkää kännykkäkameraa korkeammalle tasolle, mutta editoinnissa käytettävän tietokoneen ja oikean videokameran mukana kuljettaminen ei kuitenkaan tunnu mielekkäältä, niin tähän löytyy kokemukseni mukaan nyt oikein mainio välimuoto! Hilavitkutin.com ja nettitelevisio Soffa.tv olivat muutama viikko sitten Unkarissa Sziget -festivaaleilla, tavoitteenaan muun festivaalitoiminna ohessa kokeilla tuottaa paikan päältä päivittäisiä videoreportteja ja julkaista ne sitten suoraan päivän päätteeksi, ”lähes tulkoon livenä” Youtubessa. Laitteistona käytössä oli Panasonic DMZ-TZ7 pokkarikamera videoiden kuvaamiseen, sekä iPad 3 tablettitietokone editoimista varten. Hyvinkin siis esimerkiksi pieneen olkalaukkuun mahtuva laitteistokokonaisuus.

Vaikka muutaman vuoden ikäinen Panasonic kamera ei tarjoa mahdolisuutta Full HD videon kuvaamiseen, niin 720p tarkkuus yhdistettynä kameran 12x zoom-objektiiviin ja sisäänrakennettuun stereomikrofoniin tarjoavat varsin optimaaliset edellytyksen tämän tyylisten raporttien tuottamiseen. Tekemisen periaatteena oli, että kuvasimme päivän mittaan lyhyitä klippejä festivaaleilla tapahtuvasta, jotka sitten seuraavana aamuna editoitiin ja mahdollisesti jälkiäänitettiin festivaalien lehdistöteltassa. Videot tuotiin iPadiin muistikortilta Applen Camera Connector kitillä, jonka jälkeen videomateriaali leikattiin ja editoitiin Applen iMovies sovelluksella. Lopulta valmiksi editoitu pätkä ladattiin muutamien tuntien viiveellä tapahtuneesta suoraan Youtubeen koko kansan ihmeteltäväksi.

Ilman suuria ennakko-oletuksia on todettava, että kyseinen laitteistokokonaisuus toimii kerrassaan hämmästyttävän hyvin tämän tyylisesten videoraporttien tuottamiseen. Varsinkin editoiminen iPadilla osoittautui yllättävän helpoksi ja jouhevaksi. Suuretkaan videotiedostot eivät aiheuttaneen sovelluksen hidastumista ja kuvaustekstien, taustamusiikin, ääniefektien sekä jälkiäänitysten tuottaminen iPhonen kuulokemikrofonia hyödyntäen oli todella helppoa ja hauskaa. Vaikka projektin tavoitteena olikin lähinnä vain kokeilla tämän tyylisen videotuotannon mahdollisuuksia, tuli lopputuloksena syntyneistä neljästä videoklipistä mielestämme myös erittäin mainioita!

IFA 2012 Berliinissä

Onnistuneesta kokeilusta rohkaistuneena päätimme jatkaa saman tyylisten videoiden tuottamista tänä viikonloppuna Berliinistä käsin IFA 2012 teknologiamessuilla. Videoita tullaan julkaisemaan täällä Hilavitkuttimessa sitä mukaan kun materiaalia kertyy, joten kannattaa pysyä kuulolla! Niin, ja kaikki Sziget-festivaaleilla tuottamamme videoraportit  löytyvät katsottavaksi hypyn jälkeen (eli siis tämän artikkelin lopusta)
Tekemistämme videoraporteista julkaistiin myös juttu Rumbassa. Linkki Rumban juttuun löytyy osoitteesta rumba.fi

Edellinen artikkeliiTypewriter muuntaa iPadin perinteiseksi kirjoituskoneeksi
Seuraava artikkeliSuperkauppa.fi toi markkinoille alle 100 euron tablettitietokoneen