Mikäli olet vasta juuri tottunut käyttämään kosketusnäyttöön perustuvia älypuhelimia, tabletteja, tai muita kosketusnäyttölaitteita, niin tämä uutinen ei välttämättä ilahduta. Saattaa nimittäin olla, että jo lähitulevaisuudessa kosketusteknologia leviää kattamaan lähes tulkoon kaikki kuviteltavissa olevat esineet. Tutkijat Disneyn tutkimuskeskuksessa Pittsburgh, Pennsylvaniassa ovat nimittäin kehittäneet teknologian, jonka avulla lähes mikä tahansa esine tai asia voi toimia kosketukseen reagoivana käyttöliittymänä. Teknologia joka kulkee nimellä Touché perustuu pintojen analysointiin taajuusvärähtelyn avulla ja tämä on keksijöidensä mukaan mahdollista integroida käytännössä mihin tahansa esineeseen. Esimerkiksi tavallinen pöytä voi aistia kun siihen nojataan olkapäillä, ja kytkeä tämän perusteella lukuvalon päälle, ovenkahva voi tunnistaa erilaisia sormien eleitä, joiden perusteella ovi esimerkiksi lukittuu, tai vaikkapa sohva voi tunnistaa kuka perheenjäsenistä istuu tälle, ja valita tv:stä sopivan kanavan tämän perusteella. Vaihtoehtoisesti Touché -teknologiaa voitaisiin hyödyntää vaikkapa luomalla teknologiaan perustuva, langattomasti kodin teknologiajärjestelmien kanssa kommunikoiva ranneke, joka tekisi kantajastaan itsestään yhden suuren käyttöliittymän. Tällainen ranneke kädessä käyttäjä voisi esimerkiksi elehtimällä tai käsiään ilmassa viuhtomalla ohjailla kodin elektroniikkalaitteita.

Hypyn takaa löytyvällä videolla demotaan teknologian mahdollisuuksia, sekä myös näytetään, kuinka tämän avulla on mahdollista tehdä esimerkiksi myös nesteestä, kuten vedestä nestemäinen kosketuskäyttöliittymä.

Joka tapauksessa ei tarvita kovinkaan kummoista mielikuvitusta hahmottaakseen, kuinka monipuoliset teknologian mahdollisuudet olivat kun tämä saadaan kaupallistettua tavallisen kuluttajan tavoitettavissa olevalle hintatasolle.
Kautta: pcworld.com

Edellinen artikkeliNike+ urheilutossut kertovat kuka donkkaa tykimmin
Seuraava artikkeliInvertoitu sateenvarjo

6 KOMMENTIT

 1. Wow… Tämä voisi olla the-next-big-thing. Toivottavasti menee läpi.

 2. No olipa kyllä outo artikkeli. Tuohan ei mitään kosketusnäyttöjä korvaa ja toisekseen SAW:ia (Surface Acoustic Wave) on käytetty kosketusnäytöissäkin pitkään, eli ei sinällään uusi asia. Kosketusnäytöissä se ei kuitenkaan vedä vertoja kapasitiiviselle käytettävyydessä, joten sen käyttöalueet ovat rajoittuneet lähinnä erittäin suurten kosketusnäyttöjen toteutukseen halvalla. Tuo laboratorio-olosuhteissa tehty demo noista eleistä on myös harhaanjohtava, ovat sitä varten joutuneet tarkasti kalibroimaan ilman ympäristön häiriöitä sekä käyttäjä- että esinekohtaisesti demokohteen jotta saisivat tunnistettavissa olevan eleen. Jutun kirjoittaja on selvästi ymmärtänyt tuon tekniikan pointin aivan väärin, outo asenne muutenkin artikkelin kahdessa ekassa lauseessa. Tuolla siis yritetään toteuttaa jotain mahdollisimman halpoja antureita älykodin osiksi. Tuo on kuitenkin kaukana tuotteesta, jos tuota tuotteena koskaan nähdään.

 3. Otsikon mukaan ymmärtäisi että vaikkapa puulevystä tulee näyttö tällä maagisella tekniikalla. Artikkelin luettua selviää ettei pidä paikkaansa. Hihhuli mua hupsuttaa tuo OTSIKKO!

 4. ”Joka tapauksessa ei tarvita kovinkaan kummoista mielikuvitusta hahmottaakseen, kuinka monipuoliset teknologian mahdollisuudet ovat..”

  Kun laskee kauppakassin keittiön pöydälle niin jääkaappi aukeaa itsestään.
  kissa hyppää pöydälle yksin kotona ollessaan ja aukeva jääkaappi sulaa ja mitä kissa ei syö,niin pilaantuu

  Kun istuu sohvalle ja laskee kämmenen kädesijalle, TV aukeaa ja viimeksi katsottu kanava.
  Anoppi tulee kylään ja TV tarjoaa kaapeliTVn Adult osastoa.

  Ovenkahva tunnistaa tulijan ja sytyttää tarvittaessa eteisen valot
  Takuulla hyödyllinen toiminto kun hiippailee ”palaverista” pikkuntunneilla ja yrittää horjuen päästä sänkyyn niin ettei vaimo herää.

  Ulkooven lukon saa auki kun piirtää sormella sen pintaan salaisen kuvion, vähän kuin nykyisen android puhelimen näyttölukon.
  Lukko aukeaa sitten myös kun sataa kaatamalla vettä ja tuuli paiskoo risuja päin ovea..

  Keittön pöytä tottelee eleitä ja aamulla lehteä lukiessa pelkkä päydän pintaan tehty ele avaa radion, ja käynnstää kahvinkeittimen.
  Yrität täyttää veroilmoitusta viimeisen jättöpäivän lähestyessä ja pöydän sohiminen avaa milloin radion kansantanhu osaston, milloin käynnistää liesituulettimen, milloin sammuttaa valot

  • Mikään muu väitteistäsi eipidä paikkaansa kuin tuo tv juttu, koska esim ostoskassilla on yksi laaja kosketus pinta toisin kuin kissalla on neljä jalkaa ja jos se makaa on kissalla kumminkin eri kosketus taajuus, toiseksi oven kahava tunnistaa monia erillaisia kosketuksia enkä usko, että hiprakassa olevalla ja selvinpäin olevalla on täysin samallainen ote kun tulee kotiin, kolmanneksi oletko ikinä saannut android puhelimen näyttölukon auki paiskomalla siihen risuja tai pitämällä sitä kaatosateessa, neljänneksi pöytä edelleen tunnistaa tarkasti kaiken kosketuksista syntyneet taajuus muutokset elikkä en usko että teet tismalleen saman kosketuksen pöytään kun täytät veropapereita.

Kommenttien lisääminen on estetty.