1950-luku oli teknisen kehityksen kannalta ihmeellistä aikaa. Kodit alkoivat täyttyä edistyksellisistä koneista, kuten pyykinpesukoneista, pölynimureista, ja jääkaapeista. Televisio alkoi yleistyä kodeissa, ja esimerkiksi ensimmäiset satelliitit laukaistiin ilmakehään. Myös tiede alkoi popularisoitumaan. Esimerkiksi atomivoima aiheutti paitsi pelkoa, niin myös kiinnostusta tiedettä kohtaan populaarikulttuurissa. Ilmiön kaupallistuminen näkyi kotiin lapsille myytävissä tiedeseteissä, muurahaisfarmeina, ja esimerkiksi Sea Monkey -nimellä myydyissä kasvatussetteinä, joita markkinointiin ikään kuin kasvatuksessa olisi ollut kyse avaruusolentojen idättämisestä olohuoneessa.


Sea Monkey -televisiomainos 1970-luvulta

Sea Monkey, eli latinalaiselta nimeltään Artemia on todellisuudessa katkarapu, jonka erikoispiirteenä on se, että tämän munat voidaan kuivata, ja nämä saa helposti herätettyä henkiin suolaa ja ravintoliuosta veteen lisäämällä. Sea Monkey -katkarapuja mainostettiin hauskoilla, scifiin viittaavilla televisiomainoksilla, sekä esimerkiksi lehti-ilmoituksilla, joissa rapuja kuvattiin avaruusolentoina. Ahkeran kampanjoinnin myötä nämä ”meriapinat” onnistuivat vakiinnuttamaan asemansta populaarikulttuurissa, ja näitä on sittemmin nähty esimerkiksi Simpsoneissa ja useissa muissakin televisiosarjoissa. Ovatpa meriapinat päässeet avaruuteenkin, sillä Astronautti John Glen vei setin munia mukanaan avaruuteen vuonna 1988, ja kuinka ollakaan, avaruusravut kuoriutuivat ilman oireilua yhdeksän päivää avaruuslennon jälkeen.

Mainos: Oman setin Sea Monkey -katkarapuja saat tilattua kotiisi Superkauppa.fi -verkkokaupasta. Nyt tarjoushintaan!

Edellinen artikkeliTie-hävittäjä-leikkimökki on jokanörttipojan unelma
Seuraava artikkeliSeattle Space Needle muuntui jättikokoiseksi Angry Birds ritsaksi

4 KOMMENTIT

 1. Tulee mieleen eräässä South Park jaksossa nähdyt Sea Menit, jonka voi ymmärtää myös kaksimielisesti :p

 2. ”lainaus” Triops on pieni äyriäinen, joka elää tilapäisissä sadevesilammikoissa. Se on kaikkein vanhin tunnettu nykypäivänä elävä eläin. Triopseja on ollut maapallolla 200 miljoonaa vuotta! Ensimmäisten dinosaurusten jalanjälkiin syntyneissä lätäköissä on ollut triopseja, ja vielä nyt 65 miljoonaa vuotta dinojen häviämisen jälkeen niitä uiskentelee melkein kaikkialla maailmassa.

  Vähän hymähdin kun luin meriapina. Mielenkiintoinen on kyllä kyseinen äyriäinen. Mulla on noit munia ollu tuolla purkissa jo 20v odottaen, aikaa koska pistän ne puhtaaseen veteen virkoamaan ja veikkaan että jos jätän ne tuonne purkkiin. Olen jo itse ollu kuolleena kentien kymmeniä tuhansia vuosia ja ne mahdolliset luut, mitkä ovat jääneet itsestäni jälkeen ovat tulevaisuuden ihmisten ihmeteltävänä alkaneet haurastua. Silti on tuon purkin munat edelleen elinkelpoisia.

  Tuossa linkki http://tuukan.fliput.net/triops.html niin saavat lukiat ihmetellä noita ”Sea Monkeys” Triopseja tarkemmin.

  • Itse asiassa Sea Monkey, eli artemia ei ole sama elin kuin Triops, vaikka nämä ovatkin samalla mallilla tuotteistettuja, muinaisia äyriäislemmikkejä.

   • Olet Erkki oikeassa. Ei olekaan sama äyriäinen kyseessä vaikka samaan lahkoon kuuluvatkin. Pahoittelen sekaannustani asiassa. Itse asiassa kun muistelen aikaa jolloin pidin kohtalaisen suuri kokoista akvaariota, taisin ruokkia näillä ”Suolalehtijalkaiset (Artemia salina)” yksilöillä kaloja. Noita sai ostettua sellasina pakastettuina levyinä lemmikki kaupasta. Nyt selvis sekin ettei ne olleet mitään surviais-sääsken toukkia vaan näitä meriapinoita.

Kommenttien lisääminen on estetty.