1950-luku oli teknisen kehityksen kannalta ihmeellistä aikaa. Kodit alkoivat täyttyä edistyksellisistä koneista, kuten pyykinpesukoneista, pölynimureista, ja jääkaapeista. Televisio alkoi yleistyä kodeissa, ja esimerkiksi ensimmäiset satelliitit laukaistiin ilmakehään. Myös tiede alkoi popularisoitumaan. Esimerkiksi atomivoima aiheutti paitsi pelkoa, niin myös kiinnostusta tiedettä kohtaan populaarikulttuurissa. Ilmiön kaupallistuminen näkyi kotiin lapsille myytävissä tiedeseteissä, muurahaisfarmeina, ja esimerkiksi Sea Monkey -nimellä myydyissä kasvatussetteinä, joita markkinointiin ikään kuin kasvatuksessa olisi ollut kyse avaruusolentojen idättämisestä olohuoneessa.


Sea Monkey -televisiomainos 1970-luvulta

Sea Monkey, eli latinalaiselta nimeltään Artemia on todellisuudessa katkarapu, jonka erikoispiirteenä on se, että tämän munat voidaan kuivata, ja nämä saa helposti herätettyä henkiin suolaa ja ravintoliuosta veteen lisäämällä. Sea Monkey -katkarapuja mainostettiin hauskoilla, scifiin viittaavilla televisiomainoksilla, sekä esimerkiksi lehti-ilmoituksilla, joissa rapuja kuvattiin avaruusolentoina. Ahkeran kampanjoinnin myötä nämä ”meriapinat” onnistuivat vakiinnuttamaan asemansta populaarikulttuurissa, ja näitä on sittemmin nähty esimerkiksi Simpsoneissa ja useissa muissakin televisiosarjoissa. Ovatpa meriapinat päässeet avaruuteenkin, sillä Astronautti John Glen vei setin munia mukanaan avaruuteen vuonna 1988, ja kuinka ollakaan, avaruusravut kuoriutuivat ilman oireilua yhdeksän päivää avaruuslennon jälkeen.

Mainos: Oman setin Sea Monkey -katkarapuja saat tilattua kotiisi Superkauppa.fi -verkkokaupasta. Nyt tarjoushintaan!

Edellinen artikkeliTie-hävittäjä-leikkimökki on jokanörttipojan unelma
Seuraava artikkeliSeattle Space Needle muuntui jättikokoiseksi Angry Birds ritsaksi