Vaikka kosketusnäyttö valtasi matkapuhelimet, niin hiirinäppäimistöyhdistelmä on yhä edelleen ehdoton ykkönen pöytätietokoneiden ohjaimistossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö henkilökohtaisten tietokoneiden ohjainlaitteet olisi kehittyneet vuosien saatossa. Tämän artikkelin aiheena on Microsoftin Touch Mouse, jossa perinteiden hiirinäppäimet on korvattu koko sormien kosketusalan kattavalla kosketuspinnalla

Ensivaikutelma

Microsoftin Touch Mouse saapuu huolellisesti pakattuna, pakkauksesta ei löydy ohjekirjan ja hiiren ohella muuta, kuin ohjaimen tarvitsevat kaksi paristoa. Hiiren minikokoinen, tietokoneen USB-porttiin tyrkättävä langaton vastaanotin on ovelasti, ja kuljetusta ajatellen kieltämättä kätevästi kätketty hiiren pohjaan, josta se ponnahtaa jousen voimalla tarvittaessa pinnalle. Hiiren pohjassa on lisäksi virtakytkin, josta tämän saa kytkettyä pois päältä paristojen säästämiseksi. Kun hiiren vastaanotin liitetään tietokoneeseen ja kytketään hiiri päälle, niin tämä hakee automaattisesti tarvittavat ajurit (Windows 7) tietokoneeseen ja hiiri on käyttövalmis.

Käyttö

Hiiressä ei ole oikeastaan kuin yksi painike, jota peittää suuri kosketuspinta, joka mahdollistaa hiiren eleisiin liittyvien komentojen käytön. Yksi painike kuitenkin toimii käytännössä kuin tässä olisi kaksi painiketta siten, että oikean laidan painallus rekisteröidään oikeaksi hiirinapin painallukseksi, ja vasemman laidan vastaavasti vasemman. Yhteen painikkeeseen tottuminen vie jonkin aikaa, mutta noin viikon käytön jälkeen eroa ei huomaa. Hiiri hyödyntää Microsoftin Blue track -teknologiaa, joten tämä lukee pintaa tarkasti, ja hiirtä voi käyttää tarkasti oikeastaan millä tahansa tasaisella pinnalla. Tästä plussaa.

Varsinainen juttu Microsoft Touch -hiiressä on kuitenkin tämän monikosketuspinta, ja tähän liittyvät ”eleohjaukset”. Hiiren päällispinta tunnistaa jopa kolme yhdenaikaista kosketusta, joten sormien liikkeitä yhdistelemällä on mahdollista tehdä useita tietokoneen ruudulla tapahtuvaan vaikuttavia eleitä. Tälläisia eleohjauksia ovat muiden muassa vapaa skrollaaminen eri kaikkiin eri suuntiin, kahdella sormella zoomaaminen ”nipistämällä”, ikkunoiden maksimoiminen, minimoiminen ja toiseen laitaa siirtäminen, sekä esimerkiksi kaikkien ikkunoiden minimoiminen työpöydällä kerrallaan näkyväksi rykelmäksi, joista voi nopeasti valita haluamansa ikkunan.

Olen nyt käyttänyt hiirtä noin neljän viikon ajan. Yhden sormen avulla skrollaaminen on luonteva tapa vierittää asiakirjoja ylös ja alas. Myös mahdollisuus siirtyä verkosivuilla eteen päin peukalon liikkeellä on kätevä. Lisäksi mahdollisuus minimoida ja maksimoida ikkunat hiiren pinnalla tehdyillä eleliikkellä on kieltämättä kätevä ominaisuus. Valitettavasti eleohjaukseen perustuvat liikkeet eivät kuitenkaan aina toimineet mutkitta. Kun ominaiusuuksia käytettiin kahdelle monitorille jaetulla työpöydällä ominaisuudella on tapana sekoilal siten, että joskus nämä eivät toimi lainkaan, tai sitten Windowsin pikakuvakkeet lakkaavat kokonaan toimimasta. Windowsin edustajan mukaan häiriöt voivat johtua hiiressä käytetyistä vajaista paristoista, mutta joka tapauksessa piirre on ärsyttävä.

Yhteenveto

Microsoft Touch -hiiri in miellyttävän yksinkertainen ulkoiselta olemukseltaan ja päivittäisessä käytössä hyvä työväline. Hiiren monikosketuspinta on niin ikään mukava lisä. On kuitenkin tunnustettava että en itse neljän viikon aikana kokenut saaneeni kovinkaan suurta hyötyä monikosketuspinnasta, ja suurimman osan ajasta käytin hiirtä kuin tavallistakin. Hiiren noin 70 euron myyntihintaan olisi myös ehkä toivonut hieman hienostuneempaa viimeistelyä materiaalien suhteen, kuin mattamusta muovi.  Tämä on kuitenkin varmasti makuasia.

Kokonaisuutena hiiri on kuitenkin toimiva paketti. Monikosketuspinta tuo hiiriohjaukseen myös kiistattoman lisän, ja näyttää varmasti suuntaa siinä, minne tietokoneen ohjainlaitteiden ollaan lähitulevaisuudessa menossa.

Plussat ja miinukset annamme seuraavasti

+Tarkka Blue track teknologia
+Innovatiivinen Multi-touch kosketuspinta
+Suunnittelussa ajateltu mobiilikäyttäjää

-Monikosketusominaisuuteen liittyvissä ominaisuuksissa esiintyvät häiriöt

Kokonaisarvosanaksi hiiri saa 3,5 / 5

 

Edellinen artikkeliRC roskakori epätarkoille laiskimuksille
Seuraava artikkeliTamaggo on 360-asteen kuvia tallentava pokkarikamera

10 KOMMENTIT

 1. ”Kokonaisuutena hiiri on kuitenkin toimiva paketti. Monikosketuspinta tuo hiiriohjaukseen myös kiistattoman lisän, ja näyttää varmasti suuntaa siinä, minne tietokoneen ohjainlaitteiden ollaan lähitulevaisuudessa menossa.”

  lähitulevaisuudessa? Tutustuppas Applen laitteisiin. Sieltä se suunta on tullut, vuosia sitten.

 2. Taas yksi asia kopioitu aplelta, kun ei voi mitään keksiä itse.

 3. Ne kopioi, me kopioidaan, he kopioivat, muut kopioivat, kiinalaiset kopioivat.
  Ja eri yhtiöiden lakimiehet käyvä loputonta taistelua eri oikeuksissa siitä kuka ketäkin milloinkin kopioi ja pitääkö kenekin milloinkin mitäkin kenellekkin maksaa.
  Heille kuitenkin maksetaan siitä että jauhavat niitä asioita uudelleen ja uudelleen. Lakimiehille se on suuri surun päivä kun johonkin asiaan saadaan päätös jonka kaikki osapuolet hyväksyvät.
  Kannattaako siis tuhlata energiaa -energian säästöhän on päivän trendi- siihen että ilmaiseksi tekee sitä mistä lakimies divisioonalle ihan maksetaan?

  Näppäimistö ja perushiiri on ollut PCn käyttöliittymänä niin pitkän ettei sen asemaa uhkaa vielä mikään. Toki markkinat pukkaavat saataville kaikkea uutta ja ihmeellistä. mutta tottumuksen voima on vahvana meissä. Muutos on hidasta. Uusien mahdollisten parempien ja monipuolisempien ohjainlaitteiden yleistymistä hidastaa se että ollaan laiskoja opettelemaan uuden laitteen käyttöä. Perushiirtä ja perusnäppistä ergonomisempia ratkaisuja on ollut markkinoilla jo pitkään. Mutta perusnäppis + hiiri yhdistelmä on silti edelleen yleisin yhdistelmä.

  • Tuo yhdistelmä on ollut yleisesti käytössä nyt noin 30 vuotta, joten toisaalta voisi ajatella että olisi jo aika keksiä tehokkaampi tapa kommunikoida tietokoneen kanssa. Esimerkiksi kännykkäpuolella muutos tapahtui hyvinkin nopeasti näppäimistöpuhelimista kosketusnäytöllisiin ensimmäisen iPhonen esittelyn jälkeen.

 4. Miten ihmeessä toi hiiri voi olla hyvä jos sormia ei pysty lepuuttamaan hiiren päällä, vaan kosketus rekisteröi painallukseksi? Ainakin minulle tuohon hiiren sopeutuminen tuntuisi olevan lähes tuskallista, sillä sormet väsyy ilmassa. Vai rekisteröikö painalluksen vasta kun paina kosketuspintaa kovemmin?

  • Kyllä sormia voi pitää hiiren päällä. Kun halutaan painaa nappia, nostetaan sormet hiiren päältä ja klikataan siltä puolelta kun halutaan. Tämä tuntuu käytössä kyllä ihan luontevalta

  • Niin, mitä sitten?
   Maailma olisi aika tylsä paikka jos kukaan ei olisi koskaan tuonut millekkään tuotteelle kilpailevaa tuotetta markkinoille. Olisi vain yksi automerkki, puhelinta kun menisit ostamaan ei olisi valinnan varaa. Saman luurin saisi kätöseensä jokainen. TVtä olisi vain yksi vaihtoehto ja siitä näkyisi vain yksi kanava. kaikilla olsi samanlaiset vaatteet, kun valittavana olisi vain yhden valmistajan yksi tuote. Luksusta olsi jos usempaa kokoa löytyisi.

   Jos tämä kuulostaa autuisalta, ei kun muutto pohjois koreaan.

 5. apple? hah. marginaali vehkeitä koko applet ja eikös tämä firma juuri saanut syytteitä asiakkaidensa kusettamisesta?
  Kauanko muutenkaan tällaset kosketus vehkeet toimii edes? Rasvaset sormet esimerkiksi ja taitaa käyttöikä jäädä lyhyeksi.
  Eikä muuten se apple mitään kosketus juttuja ole keksinyt. Olette niin nuoria ettette muista televisioita joissa oli kosketus kytkimet kanavan vaihtoon…

Kommenttien lisääminen on estetty.