Kolmiulotteisten tulostimien hintataso on viimeisen vuosikymmenen ajan laskenut tasaisen varmasti kohden sellaista tasoa, jossa jokaisella meistä olisi halutessaan varaa hankkia verstaalle pikamallinnuslaite omia rakennusprojekteja varten.

Yhdysvaltalainen Start-Up yritys nimeltään Origo 3D Printing suunnittelee tuovansa joka kodin 3D-tulostuksen tästäkin askeleen helpommin tavoitettavaksi. Yritys on nimittäin suunnitellut niinkin edullisen, kuin 800 dollarin (eli noin 600 euron) 3D-tulostimen, joka on siis suunnattu kaikille yli 10 vuotiaille luomisesta kiinnostuneille lapsille.

Helposti lähestyttävä, noin leivänpaahtimen kokoinen ja purppuran värinen tulostin tuottaa maksimissaan suunnilleen 10x10x10 senttimetrin kokoisia esineitä perheen pienten designereiden digitaalisista tuotoksista. Laite tukee ensisijaisesti web-pohjaisella 3dtin -mallinnusohjelmalla toteutettuja kolmiulotteisia malleja, mutta mitään syytä ei olisi, ettei valmiita malleja voisi esimerkiksi ladata netistä. Jos laitteen hinta tuntuu vieläkin kovalta lapsen lelulle, niin ainakin pienoisen kinutessa sitten seuraavaa kallista lelua, voi kylmän viileästi kehottaa lasta tulostamaan itse omat lelunsa tästä eteen päin.

Origo 3D:n suunnittelijan hakevat laitteensa markkinoille saattamiseen vielä lisärahoitusta, mutta muutoin tuotteen pitäisi olla keksijöittensä mukaan pitkälle valmis.

Lisää tietoa ja esimerkiksi konseptin esittelyvideo projektin kotisivulta osoitteesta origo3dprinting.com

Edellinen artikkeliMaailman halvimmasta autosta esiteltiin 4,6 miljoonan dollarin versio
Seuraava artikkeliLuo ilmainen lahjalista Lahjalistat.fi verkkopalvelun avulla!

10 KOMMENTIT

 1. Näitähän putkahtelee kun sieniä sateella nykyään, sitä vaan ihmettelen miksei hilavitkutin ole julkaissut artikkelia RepRap-projektista, joka tämänkin tuotteen syntyyn on varmasti vaikuttanut.

  Stratasys tosin taisi ensimmäisenä fused deposition modelling-laitteen patentoida, mutta RepRap toi teknologian tavallisen kuluttajan tietoisuuteen ja kukkarolle sopivaksi.

  Itse laitteesta en osaa sanoa mitään, sivuilla ei edes kerrottu mitä materiaalia ja millä tekniikalla se tulostaa. Kohtalaisen halvalta kyllä kuulostaa, jos voi vaan ottaa paketista ja alkaa tulostaa. Arduino siellä prototyyppi kuvissa ainakin vilahteli, täytyy vaan toivoa, että koko konekin on open sourcea, eikä materiaaleista kiskota ryöstöhintoja.

  Samaan hintaan saa kyllä monenlaisia diy-tulostimia jotka ”täytyy” itse kasata. Mutta silloin tietää miten kone toimii ja osaa korjata sen kun ongelmia tulee.

  nimim. 3D-tulostusta 2 vuotta harrastanut

 2. Tulee mieleen 90-luku, jolloin vuosina 92-97 olin työryhmässä, jossa kehittelimme jokamiehen 3d-tulostinta (hintatavoite oli alle 900mk), mutta, kun olimme läpimurron paikkeilla rahoitus loppui ja ryhmä hajosi. Enää ei ole tullut mitään noin hienoja tilaisuuksia vastaan. 3d tulostus olisi voinut olla arkipäivää jo vuonna 2001.

 3. Voiko tällä tulostaa itselleen laitteen, jolla voi tulostaa lisää näitä laitteita?

 4. ^
  Tuohan on juuri RepRap-projektin tavoite ja osittain siinä on onnistuttukin. Eli voidaan tulostaa rakenteellisia osia joita yhdistellään toisiinsa ruuveilla ja kierretangoilla.

  Myös piirilevyjen teko onnistuu joko kaivertamalla (laitetaan tulostinpään paikalle esim. dremel) tai piirtämällä etch resist kynällä levylle ja liuottamalla loput kuparit pois.

 5. ”Kun minä olin nuori, piti kesät talvet hiihtää monta kilometriä ennen ku pääsi ISDN-yhteyden ääreen, pakettidatakin laskutettiin kilotavujen perusteella ja käpylehmätkin oli itse tulostettava.”

 6. Tuleekohan tästä 3D-tulostus vouhotuksesta yhtään mitään vielä kymmeniin vuosiin vai onko nämä kaikki projektit vaan sijoitusrahojen siirtoa uusiin urheiluautoihin.

 7. Ei taida olla viimeinen lapselle hankittu lelu. Vai saako sillä tulostettua mopon?

 8. 3D-vouhotukseen sanoisin sen, ettei yleisesti olekaan ollut tarkoitus, että näitä tungettaisiin massana kuluttajille. Teollisuudessahan noita tarvittaisiin kipeästi, sillä nykyinen muottitekniikka on älyttömän kallista. Firma tilaa yritykseltä muotin, joka jyrsii siis cnc-koneilla rauta muottiin/muotteihin tarvittavan kuvion. Muotin lähettäminen firmaan, joka pusertaa siihen muoviseoksen ja lopuksi firma saa takaisin ensimmäisen proton, jota tarkastellaan ja tämän jälkeen alkaa toinen samanlainen kierros korjausten kanssa.

  Jos firma pystyisi siis tuottamaan muovi-prototyyppinsä jo ennen muottien tekemistä, niin säästyisi pitkä penni.

 9. Ärsyttävää kun ei kerrota aina kaikkea, kuten tässä tapauksessa mitä tulostamiseen tarvitaan ja mistä sitä saa, täytyykö ostaa juuri tiettyä merkkiä jotain ja maksaako se paljon? Ei hyvä jos muovi materiaalina, tehdään turhia esineitä ja heitetään ne kuitenkin pois…

Kommenttien lisääminen on estetty.