Syntymästään saakka vailla vastenta kättä ollut 14 vuotias brittipoika nimeltään Mathew James toivoi itselleen 35 000 punnan arvoista bionista kättä. Koska perheellä ei ollut varoja moiseen, päätti poika vannoutuneena F1-fanina kirjoittaa kirjeen Mersun F1-tallia vetävälle Ross Brawnille, ja ehdottaa että talli sponsoroisi käden logonäkyvyyttä vastaan itselleen.

Nokkelasta kirjeestä liikuttunut tallipäällikkö päätti ottaa yhteyttä keinoraajoja valmistavaan Touch Bionicsiin, ja yhdessä Mersun F1-tallin kanssa yritys suunnitteli pojalle yrityksen mukaan maailman edistyneimmän bionisen käden, nimeltään i-LIMB Pulse.

Käsivarren lihasten aktivointiin reagoivan bionisen käden jokaista sormea on mahdollista liikutella yksitellen, joten tämän avulla on mahdollista suorittaa hyvin kompleksisia tehtäviä. Jo muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen pojalta onnistuu käden onnistuu  esimerkiksi piirtäminen, kirjoittaminen, kengännauhojen sitominen, sekä vaikkapa pallon koppaaminen. Käsi on myös varustettu bluetooth-sirulla, joka mahdollistaa käden toimintojen seuraamisen reaaliajassa linkitetyn tietokoneen ruudulta. Käsi kestää niin ikään jopa 90 kilon painoisten asioiden nostamista, joten tällä saa melko huoletta koppailla hieman raskaampiakin palloja.

Ei hassumpi vastine toiveelle. Eikä myöskään varmasti hassumpi PR-temppu Mersun F1-tallille, jonka logo tulee  koristamaan F1-tallin mekaanikon ammatista haaveilevan pojan bionisen käden rannetta.

Lähde: telegraph.co.uk

Edellinen artikkeliUppopaistettu voi on uusi herkku Amerikasta!
Seuraava artikkeliLontoo sai ilmaiset julkiset polkupyöränpumput

5 KOMMENTIT

 1. melko fiksu poika. pakkko myöntää. itsekin olen ajatellut , että jos joutuisin luopumaan kädestäni syystä tai toisesta niin kyllä sen proteesin tälläinen pitää olla.
  onkos kukaan muuten miettinyt silmää. silmä proteesi, joka ei ole kristallai eikä lasi vaan kamera bluethoot yhteydellä ja lataa lämmöstä.
  olisiko tässä kenties seuraava patentin aihe?

 2. Saksassa(?) taisi muutama vuosi sitten olla semmonen tekosilmä, syntymästä asti sokea sai näkönsä takaisin, hahmotti esineet jne. muistaakseni. Mutta se oli vain kokeilu ja hepulta otettiin se pois.

 3. Näön palauttavaa silmäproteesia, Bionista silmää, on kehitetty ainakin 1980 luvulta lähtien. Useita toimivia prototyyppejä on jo ollut koekäytössä missä kohdehenkilö on saanut osittain näköään takaisin.

  Näitä aktiivisia silmäproteeseja on monia erillaisia, riippuen näön menetykseen johtaneesta vaurioista. Äärimmäisin lienee kamera jonka sähköiset impulsit stimuloivat näköhermoja suoraan.

  Aiheesta wikipediassa
  http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_prosthesis

  Teknologia ei vielä riitä täydelliseen näön palautumiseen, saati sen parantamiseen, mutta luultavasti näkönsä menettäneelle pienikin parannus sokeuteen on jo paljon.

  Ongelma bionisessa silmässä, samoin kun uutisen proteesissa on hinta. Kun laitteella on 6 numeroinen hintalappu, se rajoittaa aika tavalla laitteen leviämistä.

Kommenttien lisääminen on estetty.