Sen lisäksi että syövän hoitaminen on aina tukala ja pitkä prosessi, on myös syövän tunnistaminen usein mutkikasta. Nyt kuitenkin vaikuttaisi siltä, että tutkijat ovat onnistuneet kehittämään laitteen, joka on paitsi edullinen valmistaa, niin tämä myös diagnosoi pahalaatuiset kasvaimen paljon nopeammin, ja huomattavasti paremmalla tarkkuudella kuin mihin nykyiset menetelmät kykenevät.

Harvardin ja MIT:n yliopistojen kanssa yhteistyössä kehittämä syöväntunnistin on alustavissa testeissä onnistunut tunnistamaan syövän jopa 96% tarkkuudella oikein. Kyseessä on huomattava parannus, sillä nykyiset testit pystyvät vain 84% tarkkuuteen. Mikä parasta, laitteen oletettu tuotantohinta on noin 200 dollaria, joten tämä voisi käytännössä mullistaa syöpädiagnoosien tekemisen kehittyvissä maissa, joissa syövän diagnosoiminen luotettavasti on tänä päivänä käytännössä mahdotonta. Valmistuessaan laite voisi sopia kooltaan noin matkapuhelinta vastaaviin kuoriin, joten laitteiston potilaiden luokse tuominenkaan ei olisi ongelma. Laitetta on testattu vasta 70 potilaalla, mutta tulokset ovat joka tapauksessa tähän mennessä olleet äärimmäisen lupaavia.

Lääketieteen kehitys se vaan jaksaa hämmästyttää. Hienoa että uusimmat innovaatiot onnistutaan välillä paketoimaan myös sellaiseen pakettiin, että teknologiasta pääsevät hyötymään myös planeettamme vähempiosaiset.

Lähde: ubergizmo.com

Edellinen artikkeliPush and Store hyllyssä on aina tilaa, mutta ei koskaan ilmaa
Seuraava artikkeliTestissä Nokia E7

5 KOMMENTIT

  1. Tämä on kyllä todella lupaava keksintö. Joskus tuntuu että kaikenmaailman tutkijat eivät saa mitään hyödyllistä aikaan, mutta tämmöisten innovaatioiden näkeminen muuttaa näkemykseni.

    Kiitos tutkijat että yritätte parantaa maailmaa omalla panoksellanne!

  2. Mahtaa kyllä kiskoa melkosia voittoja tuommosella masiinalla, kun länsimaiseen sairaalaan tuommosen myy kevyesti kymppitonnilla, tai kalliimmallakin, ei semmosen insituution budjetissa paljoo semmosetkaan rahat tunnu.

  3. Syövän? Minkä syövän? Ei kai se nyt kaikkia mahdollisia syöpiä tunnista?

  4. Onko 96 prosenttia riittävästi, vai liian vähän jolloin laitteella ei oikein tee mitään. Riittävää varmuutta ei tule joten tuloksesta riippumatta tarvitaan tarkempaa tutkimusta. Kehitysmaihin ei voi viedä sillä siellä ei ole varaa hoitoihin muutenkaan.

  5. Ma:lle. Minne unohtui se tekstinlukutaito? Jos tuon testin jälkeen täytyy alkaa vielä tarkempia tekemään niin kiinnostaisipa vaan, että millä laitteilla, sillä tuo on tarkin järkevästi saatavilla oleva tulos. Vanhoilla menetelmillä tarkkuus on 84%. Onko tuo tuota suomalaisille niin tyypillistä pessimismiä? Sitä paitsi sen syövän etsiminen on todella kallis osa sen hoitoa, eli kyseinen laite mullistaisi sikäläisen syöpähoidon.

Kommenttien lisääminen on estetty.