Olen saanut hilavitkuttimen kautta testikäyttöön Nokian pitkään odotetun  Nokia E7 puhelimen. Koska kyseessä ei ole ensimmäinen Symbian 3 järjestelmällä markkinoille tuotu puhelin, en itse käyttöjärjestelmää erityisemmin koe tarpeelliseksi esittellä vaan keskityn laitteen muihin ominaisuuksiin. Nykyinen käyttöpuhelimeni on Nokia N8, joten kyseinen puhelin käyttökokemuksineen toimi erinomaisena vertailupohjana.

Nokia E7 antaa itsestään laadukkaan ensivaikutelman. Runko on muiden kalliimman hintaluokan uutuuspuhelinten tapaan yhdistelmä metallia ja lasia ja siten erittäin jämäkän oloinen. Laite on hieman ohuempi kuin N8 johtuen pienemmästä kamerasta (123,7 x 62,4 x 13,6 mm), mutta muilta mitoiltaan aavistuksen kasvanut mm. puoli tuumaa suuremman näytön vuoksi. Ylimääräisiä natinoita ei esiinny ja esim. N97 puhelimesta tuttu mekaniikka, jolla näyttö nousee yläviistoon paljastaen täysimittaisen qwerty-näppäimistön, toimii hyvin.

Pieni, mutta maininnan arvoinen seikka kyseisessä mekanismissa on se, että näytön alareuna ja ylin näppäimistörivi ovat sopivan kaukana toisistaan ja siten myös näitä painikkeita voi painaa rehellisesti sormenpäällä toisin kuin esimerkiksi Nokia C6:n kohdalla.

Ensimmäisenä laitteessa huomio kiinnittyi  4″ Amoled näyttöön, joka käyttää ns. ClearBlack-teknologiaa. Tämän ansiosta värit toistuvat aavistuksen verran kirkkaampina kuin N8:n näytöllä ja vaikka ero ei ole kuitenkaan suuren suuri se on havaittavissa paljain silmin. Nokia E7:n näyttö on  vain puoli tuumaa isompi kuin N8 puhelimessa mutta tämä tekee yllättävän paljon kun käytetään esim. kalenteria ja muita sovelluksia, joissa pieniä sarakkeita on lähellä toisiaan.

Vaikka laitteessa on täysimittainen fyysinen näppäimistö, löytyy sieltä myös muista Symbian 3 puhelimista tuttu vaakatasossa toimiva virtuaalinen Qwerty-näppäimistö ja aavistuksen isomman näytön ansiosta myös sen käyttötuntuma on erinomainen.

Perusominaisuuksiltaan E7 on pitkälti N8:n kaltainen; Sisäistä muistia on 16 gigatavua, mutta erillistä muistikorttipaikkaa siitä ei löydy. LED-salamalla varustettu 8 megapikselin kamera on varmasti kravattikaulaiselle kohderyhmälleen riittävä ja kamera kykenee 720p HD-videokuvaukseen.

Nokia E7 osaa lukea N8:n tavoin massamuisteja ja mukana tulevan sovitekaapelin ansiosta siihen on helppo kytkeä muistitikku  ja toistaa esim. yrityspresentaatiot suoraan tikulta. HDMI-lähdön ansiosta E7:n voi kytkeä nopeasti mihin tahansa nykyaikaiseen televisioon ja testin aikana totesin että 1200mAH akku jaksoi vaivatta pyörittää television ruudulla useamman kokopitkän elokuvan putkeen vailla vaaraa akun loppumisesta.

Vaikka puhelin on suunnattu selkeästi yrityskäyttöön, on ilahduttavaa huomata että ns. viihdeominaisuuksia ei ole karsittu, vaan siitä löytyvät kaikki ominaisuudet, mitä muista Symbian 3 laitteissa on. Laitteen mukana tulevat WH-205 tulppamallin stereokuulokkeet ovat miellyttävät käyttää ja äänenlaatu on ainakin allekirjoittaneen mittapuulla kiitettävä.

Suurin ero muihin Symbian 3 puhelimiin siis on täysimittainen fyysinen näppäimistö ja 4″ ClearBlack-näyttö. Kohderyhmälle tärkeimmät ominaisuudet löytyvät sovellusten puolelta joista esimerkkinä voidaan nostaa esille Quickoffice dynamic premium, jonka ansiosta esim. Word-tiedostojen muokkaus onnistuu tarpeen vaatiessa puhelimella.

Tarkempia teknisiä tietoja löydät täältä.

Lopputoteamana voidaan sanoa että jos tämä oli Nokian pyrkimys tuoda markkinoille seuraaja jo edesmenneelle kommunikaattorien sarjalle on se siinä onnistunut varsin hyvin. Puhelin on tasapainoinen yhdistelmä arkea ja vapaa-aikaa ja niin yritys- kuin yksityiskäytössäkin siinä riittää varmasti puhtia useammaksi vuodeksi eteenpäin.

Edellinen artikkeliTutkija kehittivät 200 dollarin hintaisen laitteen, joka diagnosoi syövän 96% varmuudella tunnissa
Seuraava artikkeliSamsung Galaxy S 2 demottuna videolla

15 KOMMENTIT

 1. ”MicroSD-muistikortteja 32 gigaan asti”
  Eihän tossa härvelissä ole muistikortille paikkaa.

 2. ”tukee MicroSD-muistikortteja 32 gigaan asti”

  Kirjottaa arvostelun ja ei ole selkeästi edes koskenut koko kapulaan. Toi kohta oli tainnut karata jostain C7 arvostelusta.

 3. Kokki: Hyvä huomio. Pieni tahaton lipsahdus sattui näemmä tuon muistikortti-asian kanssa. Asia korjattu.

 4. Jertsy: Juu oli, mutta viestiä ei pystynyt poistamaan tai muokkaamaan kun huomasin mokan. Menin nokian etusivuille, jossa oli puhelimen kuva ja ”kauan odotettu huippu-uutuus saatavilla” tms mainokset, joista klikkailin teknisiin tietoihin lukematta sen tarkemmin. Vasta jo postaamani linkin urlista huomasin tapahtuneen virheen. Sukunäkö on melkoinen, enkä osittain siitäkään johtuen huomannut jo nokian sivuilla surffaillessani tuota fibaa.

  Tässä kuitenkin samalla palautetta hilavitkuttimelle: kommenttien muokkaus/poisto härpäke on rikki ja täysin käyttökelvoton (chrome käytössä). Muokkaus tai poistaminen ei onnistu lainkaan, ruutu tummentuu mutta mitään ei tapahdu eikä muokkauskenttiä tule näkyviin, kun ”muokkaa” napista painaa.

 5. Olen nopeasti päässyt kokeilemaan, ja täytyy sanoa että oma iPhone 3gs tuntuisi huonommalta, jos tuossa olisi vielä win mobile 7 käyttis.

 6. Itse olen kans kokeillut, ja oikein hyvältä ja laadukkaalta vaikuttaa. Arvosteluun olisin toivonut vielä plussat/miinukset osuuden.

 7. Nyt on nokia kerrankin ottanut opikseen. Myös ulkokuoreltaan vaikuttaa ihan hienolta puhelimelta. Kuitenkin jutussa seuraava lause pisti silmään: ”Ylimääräisiä natinoita ei esiinny”
  Mitä meinaa sitten ne natinat, jotka eivät ole ylimääräisiä? Ainakin Nokian ongelma on ollut, että sen puhelimista saa suhteellisen helposti natinaa kuuluville.

 8. Voiko E7:n kanssa käyttää mitä tahansa USB headsettejä?
  Ajatuksena siis ostaa normaali USB headset kuppikuulokkeilla ja mikrofonilla ja käyttää sitä hands-freena.

 9. Ihan fiksun olonen peli kyllä, kun tänään pääsin hypisteleen. Kyllä tuon ostaisin, jos rahapussi antais myöden 😀

 10. Miksi Nokian piti laittaa tuohon laitteeseen kamera, jossa ei ole edes automaattitarkennusta, vaan kiinteä fokus? Lähikuvien ottaminen ei onnistu esim. ollenkaan. Työkäytössä on hyvinkin mahdollista, että joutuu ottamaan kuvia jostain pienistä esineistä, tyyppikilvistä, papereista tms. Ja tuolla se ei sitten onnistu. Todella hienoa.

 11. Muuten jämäkän oloinen paketti paitsi kamera. Kamera on aivan surkea. Tämänhän pitäisi olla lippulaiva malli ja kameralla ei saa tavallista tekstiä kuvattua. Ei mene jakeluun miten tällainen moka on voinnut läpäistä nokian laatu vaatimukset tällaiselle laitteelle. Nokian e mallit on tunnetusti isoja olisivat käyttäneet hyväksi ja laittaneet muutaman millin paksummaksi, lisänneet af.

Kommenttien lisääminen on estetty.