Olen saanut hilavitkuttimen kautta testikäyttöön Nokian pitkään odotetun  Nokia E7 puhelimen. Koska kyseessä ei ole ensimmäinen Symbian 3 järjestelmällä markkinoille tuotu puhelin, en itse käyttöjärjestelmää erityisemmin koe tarpeelliseksi esittellä vaan keskityn laitteen muihin ominaisuuksiin. Nykyinen käyttöpuhelimeni on Nokia N8, joten kyseinen puhelin käyttökokemuksineen toimi erinomaisena vertailupohjana.

Nokia E7 antaa itsestään laadukkaan ensivaikutelman. Runko on muiden kalliimman hintaluokan uutuuspuhelinten tapaan yhdistelmä metallia ja lasia ja siten erittäin jämäkän oloinen. Laite on hieman ohuempi kuin N8 johtuen pienemmästä kamerasta (123,7 x 62,4 x 13,6 mm), mutta muilta mitoiltaan aavistuksen kasvanut mm. puoli tuumaa suuremman näytön vuoksi. Ylimääräisiä natinoita ei esiinny ja esim. N97 puhelimesta tuttu mekaniikka, jolla näyttö nousee yläviistoon paljastaen täysimittaisen qwerty-näppäimistön, toimii hyvin.

Pieni, mutta maininnan arvoinen seikka kyseisessä mekanismissa on se, että näytön alareuna ja ylin näppäimistörivi ovat sopivan kaukana toisistaan ja siten myös näitä painikkeita voi painaa rehellisesti sormenpäällä toisin kuin esimerkiksi Nokia C6:n kohdalla.

Ensimmäisenä laitteessa huomio kiinnittyi  4″ Amoled näyttöön, joka käyttää ns. ClearBlack-teknologiaa. Tämän ansiosta värit toistuvat aavistuksen verran kirkkaampina kuin N8:n näytöllä ja vaikka ero ei ole kuitenkaan suuren suuri se on havaittavissa paljain silmin. Nokia E7:n näyttö on  vain puoli tuumaa isompi kuin N8 puhelimessa mutta tämä tekee yllättävän paljon kun käytetään esim. kalenteria ja muita sovelluksia, joissa pieniä sarakkeita on lähellä toisiaan.

Vaikka laitteessa on täysimittainen fyysinen näppäimistö, löytyy sieltä myös muista Symbian 3 puhelimista tuttu vaakatasossa toimiva virtuaalinen Qwerty-näppäimistö ja aavistuksen isomman näytön ansiosta myös sen käyttötuntuma on erinomainen.

Perusominaisuuksiltaan E7 on pitkälti N8:n kaltainen; Sisäistä muistia on 16 gigatavua, mutta erillistä muistikorttipaikkaa siitä ei löydy. LED-salamalla varustettu 8 megapikselin kamera on varmasti kravattikaulaiselle kohderyhmälleen riittävä ja kamera kykenee 720p HD-videokuvaukseen.

Nokia E7 osaa lukea N8:n tavoin massamuisteja ja mukana tulevan sovitekaapelin ansiosta siihen on helppo kytkeä muistitikku  ja toistaa esim. yrityspresentaatiot suoraan tikulta. HDMI-lähdön ansiosta E7:n voi kytkeä nopeasti mihin tahansa nykyaikaiseen televisioon ja testin aikana totesin että 1200mAH akku jaksoi vaivatta pyörittää television ruudulla useamman kokopitkän elokuvan putkeen vailla vaaraa akun loppumisesta.

Vaikka puhelin on suunnattu selkeästi yrityskäyttöön, on ilahduttavaa huomata että ns. viihdeominaisuuksia ei ole karsittu, vaan siitä löytyvät kaikki ominaisuudet, mitä muista Symbian 3 laitteissa on. Laitteen mukana tulevat WH-205 tulppamallin stereokuulokkeet ovat miellyttävät käyttää ja äänenlaatu on ainakin allekirjoittaneen mittapuulla kiitettävä.

Suurin ero muihin Symbian 3 puhelimiin siis on täysimittainen fyysinen näppäimistö ja 4″ ClearBlack-näyttö. Kohderyhmälle tärkeimmät ominaisuudet löytyvät sovellusten puolelta joista esimerkkinä voidaan nostaa esille Quickoffice dynamic premium, jonka ansiosta esim. Word-tiedostojen muokkaus onnistuu tarpeen vaatiessa puhelimella.

Tarkempia teknisiä tietoja löydät täältä.

Lopputoteamana voidaan sanoa että jos tämä oli Nokian pyrkimys tuoda markkinoille seuraaja jo edesmenneelle kommunikaattorien sarjalle on se siinä onnistunut varsin hyvin. Puhelin on tasapainoinen yhdistelmä arkea ja vapaa-aikaa ja niin yritys- kuin yksityiskäytössäkin siinä riittää varmasti puhtia useammaksi vuodeksi eteenpäin.

Edellinen artikkeliTutkija kehittivät 200 dollarin hintaisen laitteen, joka diagnosoi syövän 96% varmuudella tunnissa
Seuraava artikkeliSamsung Galaxy S 2 demottuna videolla