Kuvassa on tietokone, jolla eräs japanilainen mies laski 5. triljoonannen numeron piistä, joka on 2. Tästä pisti paremmaksi Nicholas Sze. Hän työskentelee Yahoo!:lla ja käytti kyseisen firman palvelimia avuksi laskutoimituksen suorittamiseksi. Kun 1000 tietokonetta laskeskeli piin numeroita 23 päivää, selvisi että 2000000000000000. numero on 0.

Voisi ajatella, että piin numeroiden selvittämispuuha on yhtä tyhjän kanssa. Mutta varmasti tällaisten laskutoimitusten tehokas laskeminen usean koneen avulla tuo hyödyllistä osaamista kaikenlaisen hajautetun laskennan alalla. Ja toisaalta mistäs tätä kuitenkaan voisi tarkistaa, että numero on mikä on. Ainakaan vielä ei osata sellaisia suoria kaavoja piin numeroihin. Mutta kenties joku päivä. Lisäksi tämä tuo varmasti iloa tavalliseen työpäivään kun voi olla iloisesti luova myös palvelinsalissa.

Lähde: gizmodo.com

Edellinen artikkeliNation-E: Angel Car tuo sähköä sähköautoille tien päällä
Seuraava artikkeliSanghyun Jeong ja Jun-Tae Park: Full Circle, polkupyörä joka on myös trolley

21 KOMMENTIT

 1. orly
  2 000 000 000 000 000 = kaksi tuhatta biljoonaa
  5 000 000 000 000 000 000 = viisi triljoonaa
  (5 000 000 000 000 = 5 trillion)

 2. Viitatulla sivulla (Gizmodo) kirjoitettiin:

  Last time we heard of the Pi record being broken, a Japanese man calculated the five trillionth digit as being ”2,” using a custom-built computer (pictured).

  The 2,000,000,000,000,000th (two quadrillionth) digit? It’s a ”0,” according to Nicholas Sze, at Yahoo!. [BBC]

  Pitäisi siis vähän korjata eli viilata välimerkkiä:

  Kuvassa oli siis sen japanilaisen herran kone, jolla laskettiin piin 5.000.000.000.000:s numero joka on siis tietysti viidessadasbiljoonas.

  Tämä uusi laskutulos on piin 2.000.000.000.000.000:s numero, joka on siis kahdestuhennesbiljoonas eli kahdesbiljardis.

  Anglosaksit kun nykyään käyttävät kaikkialla lyhyen asteikon numeroita. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Suurten_lukujen_nimet)

 3. Alkoi epäilyttää vahvasti ettäkö muka pii olisi laskettu viimeiseen lukuun. No googletin tämmöisen lähteen http://www.bbc.co.uk/news/technology-11313194 -jossa kerrotaan:”Nicholas Sze, of tech firm Yahoo, said that when pi is expressed in binary, the two quadrillionth digit is 0.”

  Eli viimeinen numero on vain BINÄÄRI-muodossa 0, ei desimaali !

 4. Ööö… Jos triljoonassa on 18 nollaa, niin miten joku panna paremmaksi laskemalla siihen asti kun perässä on vasta 15 nollaa; eli tuhat biljoonaa? Eli nyt on tainnut Jyrki sekoittaa englanninkielisen trillionin suomen triljoonaan, vaikka kyseessä on oikeasti vasta biljoona.

  Eli uutisen kuuluisi mennä näin:

  ”Kuvassa on tietokone, jolla eräs japanilainen mies laski viiden biljoonannen numeron piistä, joka on 2. Tästä pisti paremmaksi Nicholas Sze. Hän työskentelee Yahoo!:lla ja käytti kyseisen firman palvelimia avuksi laskutoimituksen suorittamiseksi. Kun 1000 tietokonetta laskeskeli piin numeroita 23 päivää, selvisi että 2000000000000000, eli kahdestuhannes biljoonas numero on 0.”

 5. Japanese Nerd:

  First I was like I build super computer to calculate some pi.

  Then I was like fuck yeah I calculate it 5. trillion fuck yeah!

  Yahoo’s Worker:

  First I was like I take some saturday to work, so I can get acces to all server computers.

  Then I calculated pi. little too long

  Japanese Nerd:

  fuuuuu

  Yahoo:s Worker:

  Problem?

 6. Jestas miten tyhmä jätkä, tietyn piin desimaalin laskemiseksi EI tarvitse laskea kaikkia sitä edeltäviä lukuja, BBP -kaavalla tuo 2 000 000 000 000 000. desimaali olisi selvitetty sekunnin murto-osissa nuhapumpullakin…

 7. Odotan innolla sitä päivää kun joku tekee saman Googlen palvelimilla 😀

 8. siistii, vois päteä tästä joskus jos vaan tietäis miksi noin moni nollaista lukua kutsutaan >.>

 9. Kyllähän sitä tuolla lukemalla jotain tekee kun joskus kun parin miljardin vuoden päästä ihmiset pääsee avaruuteen niinkin kauas että löytyy miljoonia kertoja VY Canis Majorista isompia planeettoja joinne voisi muuttaa asumaan :DD

 10. ”Ja toisaalta mistäs tätä kuitenkaan voisi tarkistaa, että numero on mikä on. ”

  Laitetaan kaksi konetta pohtimaan asiaa, ja jos kumpikin antaa saman tuloksen, voidaan tulosta pitää oikeana(?)

 11. Mistä sitä tietää vaikka tietokoneet olisivat kadottaneet numeroarvonsa, sekoilleet tyhjän kanssa ja tulostaneet ruudulle tämän nollan?

 12. Nii-in, niin toisaalta jos kyseessä on vanhempi 94 pentium niin kumpikin voi olla prikulleen samalla tavalla väärässä, toisaalta Pentiumin FDIV bugi oli niin monumentaalinen ja paheni mitä enemmän desimaalien kanssa pelattiin, niin vastauksena pyydettyyn binaarilukuun Pentti saattaa sanoa että 42!

  Kun ottaa huomioon niiden koneiden laskentatehon, niin laskenta-aikakin saattaa lähennellä Syvän Mietteen miljoonaa vuotta 🙂

 13. ”Voisi ajatella, että piin numeroiden selvittämispuuha on yhtä tyhjän kanssa. Mutta varmasti tällaisten laskutoimitusten tehokas laskeminen usean koneen avulla tuo hyödyllistä osaamista kaikenlaisen hajautetun laskennan alalla.”

  Niin, tai jos ottaa asioista vähän selvää niin saa tietää, että piin ja muiden vakioiden laskennallisia arvoja hyödynnetään myös matematiikan, fysiikan ja kemian tutkimuksessa. Ei niitä ihan huvin vuoksi harjoituksena laskeskella.

 14. Onhan tuohon piihin tullut tarkkuutta sitten muinaisten egyptiläisten laskelmiin, joka todellakin oli Jean mainitsema 3,16.

Kommenttien lisääminen on estetty.