iPhone 4 tuli Suomessa myyntiin perjantaina 30.7. Kello 7:00 alkoi ennakkomyynti muutamassa myymälässä kautta maan. Kello 9:00 alkoi myynti kaikissa Soneran toimipisteissä, sisältäen verkkokaupan. Mutta kuinkas sitten kävikään. Soneran verkkokauppa kaatui heti alkuunsa ja puhelinpalvelu ruuhkautui. Itse menin kyseisenä päivänä n. klo 12:30 paikalliseen Sonerakauppaan ja tilasin puhelimen. Sitten alkoi odotus. Maanantaina tuli postin seurantakoodi ja jo tiistaina sain puhelimen käsiini, siis ensimmäisten joukossa. Päätin kirjoittaa lyhyen testin odotetusta puhelimesta. Testissä vertailukohteena on edellisen sukupolven iPhone 3G S. Lue koko testi hypyn takaa.

Ensimmäinen huomioni oli, että laatikko oli vain kolmasosa vanhemman iPhonen laatikosta. Sitten vain puhelin kiinni iTunesiin ja musiikki yms. sisään. Kaikki kävi helposti ja jouhevasti. Puhelimessa on siis 32 gigatavua muistia, eli musiikkia, pelejä ja videoita mahtuu paljon.

Ensivaikutelma näytöstä oli vau. Näyttö oli ihmeellisen tarkka, ja vaikka kuinka yritin, en erottanut yksittäisiä pikseleitä, aivan kuten Apple esittelytilaisuudessa sanoi. Näyttö on siis multi-touch, joka tukee monen sormen komentoja ja sen tarkkuus on 960×640 pikseliä, joka on suurin resoluutio ikinä matkapuhelimessa. Ainut huono asia näytössä on se, että rasvaisista sormista jää sormenjälkiä, vaikka siinä onkin rasvaa hylkivä pinnoite.

Päätin heti kokeilla FaceTime-videopuhelua. Ensimmäisellä yrityksellä puhelu tuotti hieman ongelmia, johtuivat ilmeisesti vastapuolen huonosta wlan-verkosta. Toinen kerta toden sanoo. Kuva ja ääni tulivat täysin samassa tahdissa ja laatukin oli yllättävän hyvä. Videopuheluhan on vanha keksintö, mutta Apple osaa markkinoida sitä.

Moniajo oli tullut tutuksi jo 3G S:n kanssa, koska iPhone 3G S käyttää samaa iOS 4.0.1 käyttöjärjestelmää. Puhelimessa on sisällä Applen 1 ghz A4 prosessori, ja sen huomaa. Ohjelmat aukeavat ja sulkeutuvat salamannopeasti ja kaikki tapahtuu nopeasti.

Seuraavana testiin joutui kamera. iPhone 4:ssä on 5 megapixelin still-kamera, joka kuvaa myös HD-videokuvaa. Lisäksi edessä on VGA-tasoinen kamera. Kamera tekee normaalivalossa erittäin hyvää jälkeä ja pimeässäkin salaman avulla tulee kelpo kuvaa. Kokeilin samalla myös AppStoresta saatavaa iMovie for iPhone -sovellusta ja se osoittautui hyväksi, mutta helppokäyttöisyydessä olisi vielä parantamista.

Sitten puhuttuun aiheeseen, iPhone 4:n antenniongelmiin.

Käyttäjät ovat raportoineet ongelmista, jos puhelinta pitää tietyllä tavalla kädessä (”deathgrip”), mutta itselläni ei tätä ongelmaa ole. Kenttä ei heikkene, vaikka kuinka puristaisin. Eli ongelmaa ei ole jokaisessa yksilössä. Puhelut eivät ole katkenneet kertaakaan ja kuuluvuus on hyvä. iPhone 4:ssä on kaksi mikrofonia taustamelun vähentämiseen, vastapuoli ainakin sanoo, että hyvin ja selkeästi kuuluu, eli ehkä toisella mikrofonilla on jotain osuutta asiaan. Apple lupasi ilmaisen bumper-suojuksen jokaiselle ostajalle, joten sekin tuli tilattua. Lisäksi tilasin ebaystä silikonisen suojan.

Akkukestossa ei ole valittamista. Internetin selailua luvataan jopa 6 tuntia 3G-verkossa ja jopa 10 tuntia wlan-verkossa. Olen ollut tyytyväinen kestoon, joten en ole vaivautunut laskemaan käyttöaikoja.

Mukana tulee Applen kuulokkeet mikrofonilla ja kaukosäätimellä. Ne ovat onnettomat musiikin kuunteluun. Apple voisi panostaa vähän enemmän kuulokkeisiin.

Asia, mikä erottaa iPhonet muista matkapuhelimista on sovellustarjonta. Applen AppStore-kaupassa on yli 225 000 sovellusta, joista suurin osa maksaa alle euron.

iPhone 4:ää on Suomessa saatavilla ainoastaan Soneran kytkynä. Hinnat löytyy Soneran internetsivuilta.

Plussat ja miinukset

+hieno ulkonäkö

+hyvä kamera

+näyttö

+akku

+äänenlaatu

+sovellustarjonta

-kuulokkeet

-hinta

-sormenjäljet näytössä

Lähteet: iPhone Applen sivuilla

iPhone Soneran sivuilla

Edellinen artikkeliUribag – juoman salakuljetuspussi
Seuraava artikkeliShmuel Linski: Espresso Solo – betoni-espressokone