iPhone 4 tuli Suomessa myyntiin perjantaina 30.7. Kello 7:00 alkoi ennakkomyynti muutamassa myymälässä kautta maan. Kello 9:00 alkoi myynti kaikissa Soneran toimipisteissä, sisältäen verkkokaupan. Mutta kuinkas sitten kävikään. Soneran verkkokauppa kaatui heti alkuunsa ja puhelinpalvelu ruuhkautui. Itse menin kyseisenä päivänä n. klo 12:30 paikalliseen Sonerakauppaan ja tilasin puhelimen. Sitten alkoi odotus. Maanantaina tuli postin seurantakoodi ja jo tiistaina sain puhelimen käsiini, siis ensimmäisten joukossa. Päätin kirjoittaa lyhyen testin odotetusta puhelimesta. Testissä vertailukohteena on edellisen sukupolven iPhone 3G S. Lue koko testi hypyn takaa.

Ensimmäinen huomioni oli, että laatikko oli vain kolmasosa vanhemman iPhonen laatikosta. Sitten vain puhelin kiinni iTunesiin ja musiikki yms. sisään. Kaikki kävi helposti ja jouhevasti. Puhelimessa on siis 32 gigatavua muistia, eli musiikkia, pelejä ja videoita mahtuu paljon.

Ensivaikutelma näytöstä oli vau. Näyttö oli ihmeellisen tarkka, ja vaikka kuinka yritin, en erottanut yksittäisiä pikseleitä, aivan kuten Apple esittelytilaisuudessa sanoi. Näyttö on siis multi-touch, joka tukee monen sormen komentoja ja sen tarkkuus on 960×640 pikseliä, joka on suurin resoluutio ikinä matkapuhelimessa. Ainut huono asia näytössä on se, että rasvaisista sormista jää sormenjälkiä, vaikka siinä onkin rasvaa hylkivä pinnoite.

Päätin heti kokeilla FaceTime-videopuhelua. Ensimmäisellä yrityksellä puhelu tuotti hieman ongelmia, johtuivat ilmeisesti vastapuolen huonosta wlan-verkosta. Toinen kerta toden sanoo. Kuva ja ääni tulivat täysin samassa tahdissa ja laatukin oli yllättävän hyvä. Videopuheluhan on vanha keksintö, mutta Apple osaa markkinoida sitä.

Moniajo oli tullut tutuksi jo 3G S:n kanssa, koska iPhone 3G S käyttää samaa iOS 4.0.1 käyttöjärjestelmää. Puhelimessa on sisällä Applen 1 ghz A4 prosessori, ja sen huomaa. Ohjelmat aukeavat ja sulkeutuvat salamannopeasti ja kaikki tapahtuu nopeasti.

Seuraavana testiin joutui kamera. iPhone 4:ssä on 5 megapixelin still-kamera, joka kuvaa myös HD-videokuvaa. Lisäksi edessä on VGA-tasoinen kamera. Kamera tekee normaalivalossa erittäin hyvää jälkeä ja pimeässäkin salaman avulla tulee kelpo kuvaa. Kokeilin samalla myös AppStoresta saatavaa iMovie for iPhone -sovellusta ja se osoittautui hyväksi, mutta helppokäyttöisyydessä olisi vielä parantamista.

Sitten puhuttuun aiheeseen, iPhone 4:n antenniongelmiin.

Käyttäjät ovat raportoineet ongelmista, jos puhelinta pitää tietyllä tavalla kädessä (”deathgrip”), mutta itselläni ei tätä ongelmaa ole. Kenttä ei heikkene, vaikka kuinka puristaisin. Eli ongelmaa ei ole jokaisessa yksilössä. Puhelut eivät ole katkenneet kertaakaan ja kuuluvuus on hyvä. iPhone 4:ssä on kaksi mikrofonia taustamelun vähentämiseen, vastapuoli ainakin sanoo, että hyvin ja selkeästi kuuluu, eli ehkä toisella mikrofonilla on jotain osuutta asiaan. Apple lupasi ilmaisen bumper-suojuksen jokaiselle ostajalle, joten sekin tuli tilattua. Lisäksi tilasin ebaystä silikonisen suojan.

Akkukestossa ei ole valittamista. Internetin selailua luvataan jopa 6 tuntia 3G-verkossa ja jopa 10 tuntia wlan-verkossa. Olen ollut tyytyväinen kestoon, joten en ole vaivautunut laskemaan käyttöaikoja.

Mukana tulee Applen kuulokkeet mikrofonilla ja kaukosäätimellä. Ne ovat onnettomat musiikin kuunteluun. Apple voisi panostaa vähän enemmän kuulokkeisiin.

Asia, mikä erottaa iPhonet muista matkapuhelimista on sovellustarjonta. Applen AppStore-kaupassa on yli 225 000 sovellusta, joista suurin osa maksaa alle euron.

iPhone 4:ää on Suomessa saatavilla ainoastaan Soneran kytkynä. Hinnat löytyy Soneran internetsivuilta.

Plussat ja miinukset

+hieno ulkonäkö

+hyvä kamera

+näyttö

+akku

+äänenlaatu

+sovellustarjonta

-kuulokkeet

-hinta

-sormenjäljet näytössä

Lähteet: iPhone Applen sivuilla

iPhone Soneran sivuilla

Edellinen artikkeliUribag – juoman salakuljetuspussi
Seuraava artikkeliShmuel Linski: Espresso Solo – betoni-espressokone

32 KOMMENTIT

 1. Tää on just tätä..
  Ennen iLuurin myynnin alkua Sonera hehkutteli, että tällä kertaa luuria tullaan myymään siten että riippumatta siitä mistä ostat sen niin juodut (tai paremmin pääset) samaan yhtenäiseen jonotuslistaan. Tällöin vältyttäisiin 3G/3GS myynnin kanssa tapahtuneesta sekasotkusta.
  Ite tilasin luurin pe 30.7 klo 9.27 ja edelleen odottelen postin seurantakoodia, ja näin myös monet muut Hopeisen omenan -keskustelupalstan mukaan.
  Toiset taas ovat tilanneet luurin la tai su ja ovat saanneet luurin jo alkuviikosta.. Ei mulla sinäänsä kiirettä mutta kyllä silti oikeudenmukaisuutta pitäisi olla ihan vaan periaatteesta. En ymmärrä.

  No mutta heti kun saan luurin käteen niin ei muuta ku jailbreak + unlock + Saunalahti niin ei tartte ko. lafkan kanssa enää neuvotella. Ja jälleen kerran voidaan todeta kuinka REILU Sonera todellisuudessa on, puhumattakaan niista +50€ laskauista mitä joskus Soneralta sain jotka Saunalahdella vastasivat sitä nykyistä max. 20€

  Näin lupuksi vielä: SUOSITTELEN kaikille lämpimästi jailbreakkia sekä sitten UNLOCK ja REILUsti HALVEMPAA liittymää kuin Sonera.
  Artikkeli oli muuten mukavaa luettavaa.
  Kiitos ja kumarrus.

 2. Miinuksena ei ole sitä… sitä.. mikä se olikaa… niin se antenniongelmaa?

 3. Kerpeleen Sonera sais lähettää jo mullekin tollasen. Tilasin sillon julkaisuaamuna, mutta Soneran sekoilun takia pitää edelleen odottaa…

 4. Eikös näihin suomen iphoneihin jo ehditty korjata tuo kyseinen deathgrip antenniongelma

 5. Eikös näihin Suomen iphone malleihin jo ehditty korjata tuo deathgrip ongelma. Onkos tuossa muuten paljon eroa/parannettua 3gs malliin verrattanu?

 6. Tuollaista se valitettavasti on.. Jotkut odottavat jo toista kuukautta saunalahdelta HTC desireä..

 7. Hieno artikkeli Okko! Ehdin myös jo harkita uuden iPhonen hankintaa, mutta ratkesin kuitenkin tilaamaan uudeksi luuriksi iPhone 3G:n tilalle Samsungin Galaxy S:n. En mistään muusta syystä kuin hinnan vuoksi. Saunalahden tuoreen tarjouksen myötä luurin saa hintaan 360€ ja lisäksi rajaton netti ja 3000 minuuttia puhetta (saunalahden ja elisan liittymiin) hintaan 2€ / kk. Puhelin siis noin puolet iPhone 4 hinnasta.

  Annetaan siis Androidille tilaisuus. Kirjoitan aiheesta myös juttua tänne kunhan olet päässyt uutukaisen kanssa sinuiksi.

 8. Aikansa kutakin. iPhone aika meni jo ja nykyään käytetään Android puhelimia. Kannattaa hankkia Samsung Galaxy S ja iPhone alkaa tuntua kovin vanhanaikaiselta.

 9. iPhonet ovat perseestä, samoin kaikki Applen ”merkkituotteet”.
  Saa parempaa laatua ihan viitisen kertaa halvemmalla, olipa kyseessä Applen musiikkisoittimet tai puhelimet kun ostaa eri merkkiä.
  Esim. vuosi sitten ostin jonkun merkkisen Nokian ’älypuhelimen’, hintaa sen 200e ja toiminut tähän asti täydellisesti enkä älyä vieläkään mikä tuossa iPhonessa olisi tätä puhelinta parempaa.

  Voihan sillä aina mielikuvitus peenistä kasvattaa kun on 2.5x enemmän tehoja prosessorissa …

  Totta puhuakseni tosin, eipä noissa vuoden 2000 puhelimissa verrattuna nykyajan puhelimiin ole paljon mitään eroa, muutakuin parempi kestävyys 🙂

 10. Tarkempi näyttö ja kuuluvuusongelmat, siinä on applen uudistukset. Hintaakin on nostettu, kuluttajia kusettamaan. Monikohan noista 225000 sovelluksesta on oikeasti hyödyllisiä? Ja miksi ihmeessä arvostelussa ei ole mainittu paketin hintaa?

 11. ”Asia, mikä erottaa iPhonet muista matkapuhelimista on sovellustarjonta. Applen AppStore-kaupassa on yli 225 000 sovellusta, joista suurin osa maksaa alle euron.”

  No jopas on ihmeellistä 🙂 Android marketissa on tosin enemmän sovelluksia ja ovat vielä suurin osa ilmaisia.

 12. @mika

  Android marketissa oli ainakin heinäkuun lopulla noin 100 000 sovellusta, Googlen virallisen laskurin mukaan 70 000. Mistä keksit, että nyt olisi yhtäkkiä App Storea enemmän?

 13. Eipä ole antenniongelmaa korjattu kun on suunnitteluvirhe. Pistämällä kuoren puhelimelle voi ongelman ratkaista tai sitten teippiä vain päälle. Senhän takia Apple jakelee kaikille puhelimen ostajille rumia kuoria. Ohjelmistokorjausta ei laitteistovikaan voi tulla. Eikä voi puhua deathgripistä kun pelkkä pikkurilli liitoksen kohdalla riittää kadottamaan yhteyspalkit siinä missä muissa laitteissa tarvii koko kämmenen peittämään antennialuetta.

 14. Kai tiesit että ”death grip” ei johdu antennin huonosta sijoittamisesta(tai no osittain siitä), vaan pääosin antennin suojaamatta jättämisesta. Puhelimen vasemmassa alalaidassa reunassa on Musta Viiva( iphonehacks.com/images/10-Jul/iphone4-position.jpg ), joka erottaa kaksi antennia, Bluetooth/wlan ja 3g/gsm. Alempi on 3g/gsm ja ylempi Bluetooth/Wlan. Noiden kahden yhdistäminen aiheuttaa signaalin vahvuuden tipahtamisen, mutta Suomen kaupungeissa on tarpeeksi vahvat verkot että ihan keskustoissa ei tuota tippumista huomaa heti.

 15. Android-marketissa ei todellakaan ole enempää sovelluksia ja mitä netistä olen lukenut niin aika vaihtelevaa laatua siellä on ja lähinnä suurin osa laadutonta roskaa. Ja taitaa edelleen olla suomessa mahdollisuus vain ilmaissovelluksiin. Ja softakaupasta on vaikea löytää mitään kunnollista. Näin olen lukenut, ei ole kokemuksia toisin kuin Applen appstoresta joka toimii niin kuin pitääkin…

 16. ”Käyttäjät ovat raportoineet ongelmista, jos puhelinta pitää tietyllä tavalla kädessä (“deathgrip”), mutta itselläni ei tätä ongelmaa ole. Kenttä ei heikkene, vaikka kuinka puristaisin. Eli ongelmaa ei ole jokaisessa yksilössä.” -> Itselle sattu kohdalle sitten harvinaisen epäonninen yksilö tämän suhteen: http://www.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DWM7cXsmnmY0&h=ce33b

 17. ”Näin olen lukenut, ei ole kokemuksia toisin kuin Applen appstoresta joka toimii niin kuin pitääkin…”

  Sitten sun onkin tosi hyvä kommentoida androidin softakauppaa pelkkiin applefanien huhupuheisiin vedoten! Voi kyynel on iphone-faneilla heikko itsetunto kun on pakko puolustella omaa valintaa haukkumalla toista. 🙂

 18. Roskaa se appstoren tarjontakin on pitkälti, mutta kyllä se silti vaan taitaa paras softakauppa kännyille toistaiseksi olla.

  ”Miinuksena ei ole sitä… sitä.. mikä se olikaa… niin se antenniongelmaa?”
  Luitko ollenkaan artikkelia? Kirjoittajalla ei kyseistä ongelmaa ollut, enkä itsekään kaverin puhelimen kuuluvuutta saanut laskemaan vaikka kuinka puhelinta pitelin..

  Artikkeli ok, kommentit taas ikävän huonoja kuten yleensä. 🙂 Erkin Galaxy S -artikkelia odotellessa.

 19. Hehe, Applen softakauppa?
  Ensinnäkin, harva tarvitsee mitään roskaa puhelimeensa.
  Toiseksi, netistä löydät kymmeniä tuhansia ILMAISIA pelejä ja ohjelmia puhelimiin, turhaa ..

 20. Pude: Olisit tilannu esim. M-Technologyltä ton desiren tai no niitä saattais olla hyllyssäkin :). Hinta näytti olevan 532€. Itse ostin tuolta aikanaa ton touch pron ja kun muilla oli toimitusvaikeuksia niin minä kipaisin Oulun keskustaan m-techille ja poimin omani hyllystä. Toimii toi firma maahantuojana kanssa katos…

 21. Hetkinen, puhuiko joku suuresta määrästä iPhonen sovelluksista hyvänä puolena??? Ihan vain muistuksena; Sympparille softia on saanut jo vuodesta 2002… Niitä on HIEMAN enemmän kuin iPhonelle tai ylipäänsä MILLEKÄÄN muulle älypuhelinalustalle.. Eikä kukaan asiasta tietävä niitä mistään Nokian Ovi Storesta hanki vaan ihan muista paikoista. Itselläkin N97:ssa aktiivisia käytössä olevia hyötysoftia on n. 50 kpl ja koneella n. 800 lisää…

 22. Aika tylsältä laitteelta kullostaa, 3G:täkin kokeillut muutamaan otteeseen. HTC:t ja Nokiat kiinnostaa enemmän. Kai Samsungikin kelpaisi, enpä tosin ole kokeillut Samsungin uusia puhelimia.

 23. Itse olin ensin ostamassa iphone 4:stä, mutta päädyin sitten Samsung galaxy s:ään. Tähän asti olen kyllä ollut erittäin tyytyväinen. Mukavan kevyt ja taskussa lähes huomaamaton. Entinen puhelin oli pienempi, mutta se aina kääntyi taskussa poikittain ja häiritsi enemmän.

  Yhden 720p dokkarin olen varsin puhelimesta katsonut. Se kyllä pyöri moitteettomasti, värit on ihan loistavat ja tietenkin myös kontrasti.
  super amoled on kyllä loistava näyttö, ei voi muuta sanoa.

  Ilmaisia ohjelmia löytyy kiitettävästi ja kun nyt android on todellakin puskemassa itseään kunnolla läpi, tulee niitä tulevaisuudessa olemaan valtavat määrät.

  En kyllä usko että iphoneenkaan olisin pettynyt, mutta androidiin päätyin käyttökustannuksien ja näytön takia.
  Kyllähän se oma tarve ja käyttö sen sanelee, kumpi on sinulle parempi puhelin. Joillekin toimii paremmin iphone ja toisille android.

  Kohtahan tähän galaxyyn saa android 2.2 ja silloin alkaa myös flash toimimaan. Välillä on kyllä harmittavaa kun haluamassaan nettipalvelussa on flash, eikä se sen takia sitten toimi. Jää monet videolinkit katsomatta tuon takia. Ilman flashiä väännetty youtubekin vaikuttaa kuvanlaadultaan paljon huonommalta, kuin se ”virallinen”. =/

 24. Tiesithän 3nncn, että Galaxy S:llä voi vaihtaa Youtube-videoiden kuvalaatua videota katsoessa asetuksista?

 25. Joo, olen laittanut sen sille paremmalle laadulle. Silti tuntuu että niissä laaduissa on eroja. Pitää vielä varsin tehä vertailu samasta videosta koneella ja puhelimella. Sitähän saattaa piru olla väärässäkin.

 26. on kyllä jännä juttu kun tämä UUDEMPI versio on vanhaa parempi.. hieno vertailukohde..

 27. iTeknolla SIM-lukoton näyttäis olevan 789€ mutta varastosaldo ylläri ylläri 0. :<

 28. voi morjens, mitä kommentointia! tämähän muistuttaa kovasti alkukantaista atari st vs amiga -taistelua. oman merkkinsä puolustajat ja toisen merkit mollaajat yhtä typeryksiä molemmat. luultavasti mopokorttia korkeampaa kuljettajatutkintoa tuskin löytyy? minulla itselläni on xxxxxxxxxxxx-merkkinen puhelin, yyyyyyyyy-merkkiset tennarit, öööööööööö-merkkiset aktiivikajarit, pppppppp-merkkinen tietokone ja olen hankkimassa eeeeeeeeeeeee-merkkistä autoa. kaikki hankinnat ovat itselleni perusteltuja, tarkoin harkittuja ja olen erittäin tyytyväinen hankintoihini. eivät varmasti ole parhaita mitä markkinoilta löytyy, ei halvimpia, eikä kalleimpia, mutta omaan käyttööni just sellaiset millä pärjään.

 29. Kyllähän täällä on taas todellisia kännyköiden sovelluskauppa tietäjiä 🙁

  Tokihan on että niin Symbianille varmaan löytyy ohjelmia mutta kuka normaali käyttäjä niitä jaksaa etsiä Ovi palvelu ehkä ainut paikka mistä normaali ihminen niitä voi löytää. Olen itse käyttänyt Symbiania niin pitkään kuin se on ollut Nokialla käytössä ja ehkä silloin tällöin on tullut joku softa kokeiltua mutta ensimmäisen Iphone ”2G” jälkeen ei ole ollut vaihtoehtoa. AppStore josta sovellukset haetaan iPhone puhelimiin on tehty sellaiseksi että voit hakea softan vaikka kaupungilla ollessasi kun sitä satut tarvitsemaan eikä tarvitse laittaa luuria kiinni koneeseen etsia ohjelmaan jostainpäin verkosta jonka jälkeen siirtää se puhelimeen ja asentaa. Toki myös Ovi toimii vastaavalla tavalla mutta on paljon kankeampi. Käytän siis tällä hetkellä uusimman sukupolven Symbian puhelinta sekä Iphone 3G mallia.

  Android ympäristö vaikuttaa oikeasti vaihtoehdolta johon odotan pääseväni tutustumaan kunnolla, ehkäpä tuon Nokian voisi korvata sillä niin pääsisi lopullisesti eroon hitaasta ja kankeasta Symbianista.

  Uskon että Android puhelimet, Apple, ym vastaavat tulevat edelleenkin kaappaamaan markkinoita Nokialta sillä käytön mukavuus on tämänpäivän sana ei se että siinä hirveä määrä rautatason ominaisuuksia sillä kuka tekee ominaisuuksilla mitään jos on hankalia käyttää.

 30. Hyvä artikelli kertakaikkiaan. itseläni oli ennen iphone 3gs, sen sit myin pois siinä toivossa että samsung galaxy s Olisi viennyt mennessää mutta ei. Oma samsungini oli erittäin hidas ja takkuinen. Näyttö on ihan ok, mutta esim vihreä väri oli ihan luonnottoman näköinen. Ja se kamera, olihan siinä 5mpx mutta kuvat samaa tasoa kuin 3,2 mpx nokialaisessa. Ja minä kuitenkin ole niitä harvoja ketä oikeasti haluan että puhelimenkameralla saa kunnon kuvia Muutenkin apple käyttäjänä ei androidi tuntu siltä omalta. Eli samsungi myyntiin noin 1kk käytön jälkeen ja iphone 4 taskuun. Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen kyseiseen luuriin. Vaikka tuntuu vaan iOs siltä omalta ja iOs 5 odotellessa. Ja viellä tosta ns. Deathgripistä viellä että minulla ei lainkaan sitä ongelmaa, saa puristaa täysillä vaikka eikä palkit vähene lainkaan, kuuluvuus muutenkin ensiluokkaista, siellä misä galaxy s ei halunnut lainkaan nettiin mennä iluuri suorastaan lentää nettiin. Ja käytössä siis saunalahden nopsa nettiliittymä. Eli ainakin täältä iso plussa kyseiselle puhelimelle.

Kommenttien lisääminen on estetty.