Tämä silta ratkaisee liikenneongelman

Iso-Britanniassa autot ajavat tien vasenta laitaa, kun lähes koko muussa Euroopassa on oikeanpuoleinen liikenne. Britannian kaavaa Euroopassa noudattavat myös Irlanti, Kypros ja Malta. Naapurimaassamme Ruotsi siirtyi viimeisenä Euroopan maista oikeanpuoleiseen liikenteeseen vuonna 1967, ja loppuja odotellaan yhä. Legendahan kertoo, että Ruotissa ehdotettiin muutosta valmiseltaessa, että homma toteutettaisiin siten, että ensin ranskas liikenne (linja- ja kuorma-autot ynnä muut) siirtyisi oikeanpuoleiseen liikenteeseen ja myöhemmin muut. Hommaa ei luultavasti kuitenkaan toteutettu näin. Nykyään lähes koko maailman standardina on se, että autot ajavat tien oikealla puolella.

Ongelmiahan se, että joissain maissa ajeteaan toisella puolella katua kuin toisissa, aiheuttaa pääasiassa muihin maihin matkaaville, jotka ovat tottuneet oman maansa liikenteeseen. Ero on kuitenkin luultavasti suurin ja perusteellisin poikkeus eri maiden liikenteissä, kun muutos tapahtuu aivan päinvastaiseen. Eräs asia,  mitä moni ei varmasti mieti, on se, miten toimitaan sellaisten maiden rajoilla, joissa ajosuunta on eri. Itse en ollut tätä edes pohtinut ennen kuin luin lähdeartikkelimme Dvicesta.

Eräänä ratkaisuna ongelmaan on ylläolevan näköinen silta, jota ei ikävä kyllä tulla koskaan näkemään rakennettavan, koska sen konsepti ei voittanut kilpailua, johon se otti osaa. Monet ratkaisut samaan tarkoitukseen eivät oikein havainnollista kuljettajille muutosta, vaikkakin hoitavat fyysisen hommansa, mutta toisen kaista ali tai yli ajaminen olisi hoitanut tämänkin homman. Silta on mielestäni melko kaunis, joten on esteettisyyden kannalta harmi, ettei sitä rakennettu, vaikkakin käytännöllisyyden kannalta koko maailman kannattaisi ehdottomasti viimein siirtyä oikeanpuoleiseen liikenteeseen.

Erilaisia ratkaisuja vastaaviin tilanteisiin löytyy jo aiemmin mainitun lähteemme galleriasta. Alunperin uutisaihe on peräisin gizmagistä. Onko lukijoilla tietoa siitä, miten ongelma ratkaistiin Suomen ja Ruotsin rajoilla, aikana joilloin Ruotsalaiset ajoivat vielä ”väärällä puolella” tietä?