Iso-Britanniassa autot ajavat tien vasenta laitaa, kun lähes koko muussa Euroopassa on oikeanpuoleinen liikenne. Britannian kaavaa Euroopassa noudattavat myös Irlanti, Kypros ja Malta. Naapurimaassamme Ruotsi siirtyi viimeisenä Euroopan maista oikeanpuoleiseen liikenteeseen vuonna 1967, ja loppuja odotellaan yhä. Legendahan kertoo, että Ruotissa ehdotettiin muutosta valmiseltaessa, että homma toteutettaisiin siten, että ensin ranskas liikenne (linja- ja kuorma-autot ynnä muut) siirtyisi oikeanpuoleiseen liikenteeseen ja myöhemmin muut. Hommaa ei luultavasti kuitenkaan toteutettu näin. Nykyään lähes koko maailman standardina on se, että autot ajavat tien oikealla puolella.

Ongelmiahan se, että joissain maissa ajeteaan toisella puolella katua kuin toisissa, aiheuttaa pääasiassa muihin maihin matkaaville, jotka ovat tottuneet oman maansa liikenteeseen. Ero on kuitenkin luultavasti suurin ja perusteellisin poikkeus eri maiden liikenteissä, kun muutos tapahtuu aivan päinvastaiseen. Eräs asia,  mitä moni ei varmasti mieti, on se, miten toimitaan sellaisten maiden rajoilla, joissa ajosuunta on eri. Itse en ollut tätä edes pohtinut ennen kuin luin lähdeartikkelimme Dvicesta.

Eräänä ratkaisuna ongelmaan on ylläolevan näköinen silta, jota ei ikävä kyllä tulla koskaan näkemään rakennettavan, koska sen konsepti ei voittanut kilpailua, johon se otti osaa. Monet ratkaisut samaan tarkoitukseen eivät oikein havainnollista kuljettajille muutosta, vaikkakin hoitavat fyysisen hommansa, mutta toisen kaista ali tai yli ajaminen olisi hoitanut tämänkin homman. Silta on mielestäni melko kaunis, joten on esteettisyyden kannalta harmi, ettei sitä rakennettu, vaikkakin käytännöllisyyden kannalta koko maailman kannattaisi ehdottomasti viimein siirtyä oikeanpuoleiseen liikenteeseen.

Erilaisia ratkaisuja vastaaviin tilanteisiin löytyy jo aiemmin mainitun lähteemme galleriasta. Alunperin uutisaihe on peräisin gizmagistä. Onko lukijoilla tietoa siitä, miten ongelma ratkaistiin Suomen ja Ruotsin rajoilla, aikana joilloin Ruotsalaiset ajoivat vielä ”väärällä puolella” tietä?

Edellinen artikkeliSkeitti- ja snoukkavideo ja videopelit yhdistettynä
Seuraava artikkeliNosto: Keksintöjen viikko: Heikki Vipukirves

10 KOMMENTIT

 1. Kommentoin tätä: ”vaikkakin käytännöllisyyden kannalta koko maailman kannattaisi ehdottomasti viimein siirtyä oikeanpuoleiseen liikenteeseen.”

  Itseasiassa me oikeanpuoleiset olemme vähemmistö maailmassa, suurin osa maailman väestöä kun ajaa vasenta puolta (brittiläisten ansiota tämän puolen leviäminen pitkin maailmaa).

 2. Suomen ja Ruotsin rajalla Haaparantaan mentäessä oli kaksi liikenteenjakajaa, jotka muodostivat kahdeksikon. Systeemi toimi hyvin silloisilla liikennemäärillä. Haaparannalla saattoi tosin vielä pari vuotta muutoksen jälkeen tulla autoja risteyksissä väärää puolta 🙂

 3. Ei se vasemmanpuoleinen liikenne nyt niin harvinainen asia ole. Wikipedia listaa:

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_maista,_joissa_on_vasemmanpuoleinen_liikenne

  Monissa isoissakin maissa, kuten Intiassa ja Australiassa, ajetaan vasemmalla. Ja siirtymisiä tapahtuu toiseenkin suuntaan: Samoalla vaihdettiin oikeapuolisesta vasemmanpuoleiseen liikenteeseen alle vuosi sitten.

  Vasenkätisenä vasemmanpuoleinen liikenne on minusta oikein kivaa, koska silloin auton vaihdekeppi on kätevästi vasemman käden puolella.

 4. ”Itseasiassa me oikeanpuoleiset olemme vähemmistö maailmassa, suurin osa maailman väestöä kun ajaa vasenta puolta (brittiläisten ansiota tämän puolen leviäminen pitkin maailmaa).”

  Ai suurin osa? Ootkos nyt ihan varma?

 5. Tekniikan maailmassa oli pitkä artikkeli oikean ja vasemman käden liikenteestä. Ja mistä se kehittyi.

 6. Ei liene suuri ongelma tuo rajalla tsokkailu kun melko moni vasemmanpuoleisista liikenteistä on jostain kumman syystä saarivaltioissa ja mitä tulee Intiaan ja muutamiin afrikan maihin niin niissä nyt ajetaan sitä puolta tiestä missä vähäkään on tilaa.

 7. Hong Kongin ja Kiinan rajalla oli aikoinaan sellainen järjestely, että auto vuoron perään vaihtoi kaistaa, eli ei mitään järjestelyä. Tukkoista oli.

 8. Naapurimaassamme Ruotsi siirtyi viimeisenä Euroopan maista oikeanpuoleiseen liikenteeseen vuonna 1967

  tarkoititko: viimeisimpänä

  tietääkseni Iso-Britannia on edelleenkin Eurooppaa 😉

 9. Elokuvassa Keittiötarinoita näytetään miten nerokkaasti puolenvaihto toteutettiin aikanaan Ruotsin ja Norjan rajalla. Linkin videossa n.3 minuutin kohdalla.

  http://www.youtube.com/watch?v=QxOVEe6K-XY

  Toisin sanoen liikennemäärät 60-luvulla olivat maiden välillä melko vähäisiä suurimmalla osalla rajanylitypaikoista.

Kommenttien lisääminen on estetty.