Rakentelija nimeltään Jaakko Taberman on päättänyt hyödyntää kesän luppopäivät tehokkaasti, ja rakentanut kaveriporukkansa kanssa kolmen ajettavan trike-polkupyörän. Näin Jaakko itse kertoo projektista:

”Kaverin kanssa pohdittiin että mitäs jännää keksisi kun tuppasi olla hieman tylsää istuskella huoltsikalla kahvilla. Visioimme sitten tällaisen kikottimen. Aluksi suunnitelmana tehdä pyörästä kolmen poljettava, mutta asiaa pohdittuamme hylkäsimme alkuvaiheessa idean. Etummaisena syynä voimansiirron kompleksisuus ja rajattu budjetti. Suunnitelmat tehtiin vanhan lottokupongin kääntöpuolelle, jonka soitimme kolmannen auttavan käsiparin mukaan projektiin.

Fillarit löytyivät omista nurkista. Keulapyöräksi valitsimme meikäläisen yläasteella rakentaman ”kopterin”, ja pyörän takaosaksi 2 normaalia mammarautaa. Kaupasta haimme projektia varten 30mmX30mm 1,5mm seinävahvuudella olevaa neliöputkea 12 metriä. hintaa materiaalille tuli 30€

Alkuun mittailimme ja sovittelimme takapyörät yhteen toisiinsa nähden suoraan yhden metrin päähän etäisyydelle toisistaan (tai niin ainakin luulimme). Sitten hitsasimme putket jykevästi kiinni toisiinsa. Tämän jälkeen aloimme rakentelemaan välirunkoa takimmaisten ja etummaisen pyörän väliin. Kaverit olivat sitä mieltä että laitetaan keulafillari paljon lähemmäksi takimmaisia jotta rakennelma kestää ja että ajosta ei tule kiikkerää. Itse päätin että kun tehdään niin tehdään sitten aivan överiksi ja akseliväliä kertyikin kolme metriä.

Rungon sovittelu oli työläs homma ja putkiin joutui tekemään jos jonkinmoisia kulmia jotta ne sopivat. Homma kuitenkin saatiin kuntoon ja koko roska kasaan jolloin oli vuorossa virheiden korjailu, joita olikin sitten runsaasti. Takimmaiset pyörät olivat aivan vinossa toisiinsa nähden ja niitä sitten jouduttiin hieman oikomaan. Etuvannetta tutkittiin ja todettiin että normaali fillarin vanne ei tule koskaan kestämään siihen kohdistuvaa yli 50kg painoa pitkän etuhaarukan päässä. Päädyimme ostamaan tilalle kottikärryn pyörän ja tekemään sitä varten muutoksen etuhaarukkaan leventämällä tätä, sekä muuttamalla sen kulmaa jyrkemmäksi. kottikärryn pyörälle rakennettiin akseli 20mm kierretangosta ja pulteista.

Tässä vaiheessa härveliä sitten testailtiin ja todettiin se toimivaksi. Seuraavana roska maalattiinkin sitten mattamustaksi ja rakennettiin pyörään oleellinen pöytä kaljatelineillä ja keulille myös kaljateline. Tavaratilaa tehtiin lihalaatikosta johon rakennettiin saranoitu kansi. Asiaan kuuluvat heijastimet liimailtiin sekä patentoitiin lamppu keulille. Hitaan ajoneuvon kolmio lisättiin että liikenteessä varmasti huomataan että tässä menee nyt joku omituinen värkki. Neliöputkien auki jääneet päät tukittiin niihin sopivilla tulpilla. Vehje ristittiin Sputnikiksi ja sitä sitten lähdettiin testaamaan perjantai-iltana.

Laite toimi yllättävänkin hyvin. polkeminen on suurin piirtein yhtä raskasta kuin jos olisi mammarauda takaritsalla pikkulapsi. liikkeellelähtö on normaalia raskaampaa mutta tasaisella lähtee hyvinkin helposti. Jyrkkiin ylämäkiin ei tällä laitteella ole asiaa muuta kuin taluttaen, mutta esimerkiksi suuri pikatien ylittävä silta ylitettiin polkemalla. Pyörän kääntösäde on todella pieni: pyörä kääntyy siten että sisempi takapyörä pysyy lähes paikallaan eli autotien leveys riittää u-käännökseen.

Toiminnasta lopuksi vielä sen verran että jos ei noista kuvista selväksi käy: takafillareiden vetoa ei ole mitenkään muuteltu vaan ne toimivat täysin itsenäisesti. Edessä istuva keskittyy ohjaamiseen koska ketjuja ei ole ja jarruista voi vain unelmoida. Pyörällä ajaminen vaatii siis runsaasti tiimipeliä.

yli 20km tällä mentiin perjantaina ja kyllä muuten käänsi päitä. Joka kymmenes autoilija ei huomannut laitetta lainkaan ja muiden reaktiot vaihtelivat oudoksuvista katseista yllättävään huutonaurukohtaukseen. Kun liikennevaloihin pysähdyttiin, alkoi joku autoilija ottaa valokuviakin.

Seuraavaksi tähän olisi tarkoitus rakennella varustuksen täydennykseksi pallogrilli, kylmätila takaboksiin, soittimet sekä jarrut ohjaajalle.

Kokonaishintaa laitteelle on tähän mennessä kertynyt 80€ (fillarit löytyivät siis nurkista). Lisäksi työtunteja on kolmeen pekkaan kulunut tähän mennessä ainakin 25h.

Projektissa ovat olleet mukana: Jaakko, Lauri, Markus”

Edellinen artikkeliSormenjälkitunnistuksella varustettu valokopiokone pitää kopiorosvot kurissa
Seuraava artikkeliTakatukat ja ponnarit kiellettiin Iranissa

23 KOMMENTIT

 1. Minusta tuntuu ikävästi, ettei tuollainen runko kestä 3 hengen painoa :/ ps. naurahdin kohdassa sputnik.

 2. Hieno projekti ja tuollaisella kun painaa menemään niin kuntokin kasvaa sopivasti, jatkossa kehittelemään kolmenpoljettavaa makuupyörää jonka voi tehdä kolmikerroksiseksi ja samalla painokin voisi pienentyä. Ihnottavia nämä muut kommentoijat jotka pelkästään keksivät kertoa projektin puutteista.
  Kiva nähdä jatkossa kuinka matka edistyy ja vaikka bongata ihan livenä joskus maantieltä.

 3. Noniin, ja sitte kuulolla. Kyllä tuo runko muuten kestää. Ei taivu eikä nitise, on aivan yhtä puuta. Kyllä sitä on tullut testailtua ajossa ja siten että äijät on hyppiny tuossa ”tyhjän päällä” täydellä voimalla runkoon. Ei tuu rungon kestäminen ongelmaksi 😀 ainoa paikka jossa tällä hetkellä on vielä kestävyysongelmia on takavanteet,jotka tarttis kipeesti vaihtaa sellasiin intin vanhoista mankeleista tuttuihin extraleveisiin vanteisiin/kumeihin. Kyllä noilla nyt ajelee mutta renkaat on aika kovilla, todennäköisesti joutuu uudet sisäkumit vaihtamaan 100km välein, mutta eipä tällä sitä enempää tänä kesänä kilometrejä tulekkaan 😛

 4. Alkaa tässä pikkuhiljaa muodostua visiota seuraavasta versiosta tätä fillaria: Mammarautojen rungot unholaan, muutama kymmentä metriä rautaa, auton 14″ pellivanteet, kolmen poljettavuus, vaihteet (erittäin monimutkainen ratastussysteemi että saa kestävän ja vaihteet välittymään kaikille), levyjarrut, joita voivat kaikki käyttää sekä tosiaan tuo runko täysin itse valmistettu.. katsotaan nyt jos ensi kesänä 😛

 5. nii, noh polkuautolta se enempi sillon vaikuttais mut katotaan nyt sitä sitte ens kesänä jos jaksaa, nyt mennään tällä kuitenkin kovaa ja kännissä. 😛

 6. ”Tämä laatikko on transbox oy omaisuutta. Luvaton käyttö kielletty.”
  Laatikoiden seurantarekisterissä kyseisen laatikon viimeiseksi vuokraajaksi merkitty yritys saa nyt pienen lisälaskun tuosta, kun laatikko havaitaan puuttuvaksi inventaariossa..

 7. kyllä se tunturin penkki on, hieman hassuin päin. joo, laatikko on nyt ollut autotallissa niin monta vuotta ettei hirveesti kylmi.

 8. Ja nykymuodin mukaisesti pistätte facebook yhteisön kasaan ja poljette tällä vaikka Helsingistä-Rovaniemelle.

 9. Ja paskat poljeta. pistetään yhteisö pystyyn ja poljetaan loimijokeen jos saadaan 14 000 000 jäsentä, kyllä 14 miljoonaa.

 10. Onhan se kyllä hieno vehje, jos runko siis kestää. Maalatkaas vielä noi vanerit niin hyv tulloo… Ja keulaan mersun merkki ton harmaan läntin tilalle : D

 11. Niin no, nuo vanerit on maalattu oranssiksi. Tuo Harmaan läntti on heijastin.

 12. UPDATE! joo, pelkomme osoittautui eilen todeksi kun toinen takavanteista meni täydessä käännöksessä aivan soiroksi. eipä kestä normaali fillarin vanne +100kg kg kuormaa pitemmän päälle. Ongelma tullaan ratkaisemaan leveämmillä vanteilla ja takapyörien asennon muuttamisella näin: / mutta vain muutamia millejä jolloin vanteet kestävät käännösten aiheuttaman rasituksen paljon paremmin. Kaikkea sitä oppii kun kokeilee. 😀 Myös kottikärryn pyörän vakiot laakerit ovat aika sudet, joten ne tullaan uusimaan kunnollisiin.

 13. Hieno kesä homma.
  On kuitenkin niin, että nimi ”trike” tarkoittaa apumoottoria ja trike nimikkeellä, on moottoroidut riippuliitimet eli joko mäntämoottorilla ja potkurilla tai pienella suihkuturbiinimoottorilla rai raketti moottorilla, jotka alkavat yleistyä.

 14. Duunatkaapa tuohon seuraavaksi mastonkenkä, purje ja turvallinen skuuttaussysteemi, ettei skuutti sotkeudu kiekkoihin. Sivumyötäisellä saa mukavasti lisäpotkua aakeilla laakeilla. Fokka ja keulapiikki ovat myös mahdollisia, mutta haittaavat ehkä etusektorin näkyvyyttä.

 15. Voisiko tuohon yhdistää sähköpolkupyörän tekniikkaa joka osaltaan parantaisi kulkupuolta?

 16. hyvä huomio tuo leveys, menisin nyt heittämään että todella hilkulla ainakin ollaan tuota 1,25m, tarttis mittailla jotta varmuus tulee, ja että lasketaanko nuo sarvet leveyteen kokonaisuudessaan. noh, rautasaha seuraavaan reissuun mukaan jos poliisimiehet alkavat kertoa että on liian leveä, sillä siitä selviää.

 17. On kyllä hieno peli.

  Suunnitelmissa kaverin kanssa tehdä samantapainen, mutta kaikki polkisivat.
  Ensinmäiseksi teemme tandemin, johon kiinnitämme taakse sivuun pyörän,josta on otettu etupyörä pois.
  Näin onnistuu kääntyminen ja polkeminen. 😛

Kommenttien lisääminen on estetty.