Harva pitää hammaslääkärikäynneistä. Jotkut niitä jopa kammoavat. Vaikka tämä innovaatio ei välttämättä suoranaisesti tuo parannusta hammaslääkäriä pelkäävien tilanteeseen, niin hoitokäynnin lopputulokseen sen sijaan kylläkin. Ryhmä Ranskalaisia tiedemiehiä on kehittämässä menetelmää, jonka avulla hammas-ainetta voitaisiin kasvattaa potilaan suussa reiän tilkkeeksi sen sijaan, että tämän päälle täytyisi liimata vierasta ainetta. Menetelmä perustuu nanoteknologiaa sisältäviin geeliin ja kalvoihin, jotka reiän päälle asetettuna aiheuttaisivat ”pilaantuneen” hammasmateriaalin poistumien ja terveen hammasmateriaalin kasvun tilalle.

Uskomattoman hienolta kyllä kuulostaa toteutuessaan – lääketieteellistä tekstiä ymmärtäville aiheesta löytyy lisää tietoa osoitteesta pubs.acs.org

Kautta: medgadget.com

Edellinen artikkeliHello Kitty -pizza maistunee
Seuraava artikkeliGame Boy -kondomit

10 KOMMENTIT

 1. Itse olen jo pitkään ihmetellyt miksei ole ainetta, joka ”kasvattaisi” uutta hammasta vanhan tilalle. Esim. uuden kiilteen luomisen luulisi olevan melko helppoa. Kärjistettynä jotakin superliiman tapaista jota olisi sekoitettu johonkin erikoishammastahnaan. Tätä sitten muutama käyttökerta ja vola! Hampaissa olisi uusi hieno kiille! Ei toki samaa materiaalia kuin hampaan oma, mutta kuitenkin.

 2. Niin ja tuon myötä ei hampaiden hyvinvoinnin kannalta tarvitsisi kuin vaikka muutaman päivän hampaidenpesukuurin ihmevoiteella muutaman kuukauden välein. Toki suuhygienia sitten taas erikseen, siihen tuolla ei olisi vaikutusta, ellei se aine sitten olisi myös likaa hylkivää.

 3. monenki asian luomisen luulis olevan melko helppoa, mutta elämä kun ei aina mene niinkuin elokuvissa 😉

 4. Tai sitten vaihtoehtoisesti: viljatuotteiden syöminen tuhoaa purukalustoa (itsestäänselvien sokeripitoisten virvoitusjuomien lisäksi) ja D3-vitamiinin puute häiritsee kehon kalsiumaineenvaihduntaa. Kun nämä kaksi asiaa hoitaa kuntoon, hampaiden reikiintyminen vähenee aika lailla.

 5. Kovin ne väittää monesti ettei aikusella hampaat kasvaisi ja paikkaantuisi itsestäänkin. Jopa osa hammaslääkäreistä väittää.

  Toisaalla taas kehotetaan syömään kovempia ruokia ja perinteisen omenan olevan esimerkkinä hampaille hyvästä ruuasta. Hampaisiin kohdistuva voima kun kiihdyttäisi hampaiden uusiutumisvauhtia mikä on äärettömän hidas, mutta kuitenkin koko eliniän kestävä.

  Että mihin siinä sitten uskoo. Ainakin usko hammaslääkäreihin on mennyt täysin kun 15vuotta sitten sanottu että reiän alkuja on monta ja viimeks hammaslääkärissä ton 15vuoden tauon jälkeen käydes ei kyseisistä reiän aluista ollut jälkeäkään saati rei-istä. Eikä edes plakkia ollut hampais vaikka pitäisi muka kotikonstein olla mahdotonta poistaa.

  Tuntuu että hammaslääkärissä säännöllinen käynti enemmän altistaa useimmin käymään. Kun puolestaan hiukan kiukuttelevan tai roposelta tuntuvan hampaan päällä laittaa kuukauden ajan joka yöksi pienen hammastahna nokareen tappamaan bakteereja niin hammas parantuu itsestään ajan kanssa sen jälkeen. Suuvesi nyt ainakin pitää hammaslääkäriä kaukana.

 6. Liian tuhti suuvesi saattaa jopa pahentaa tilannetta, sillä se voi sekoittaa suun bakteerifaunan jolloin tuhoisammat, pahanhajuista hengitystä, tulehtuneita aftoja ja pahempaa kariesta aiheuttavat pöpöt saattavat päästä valtaan. Ja silloin suuvedestä tulee jatkuva kierre.

 7. Joskus talvella miettisin että ei varmaan mene montaakan vuotta ennen kuin joku kehittää tekniikan miten voi kasvattaa hampaita suuhun tai tehdä hampaista kuin uudet. No pari kuukautta meni ja näin tämän 🙂 Vielä odotellaan että tuo tulee hammaslääkäreihin.

 8. ”Eikä edes plakkia ollut hampais vaikka pitäisi muka kotikonstein olla mahdotonta poistaa”

  Tarkoitat varmaankin hammaskiveä? Plakkiahan kylläkin poistuu hampaista aina pesun yhteydessä mutta hammaskiven poisto kotikonstein voi olla jo hankalampaa.

  Tosin plakki = hammaskivi, vähän pehmeämmässä muodossa vain 🙂

 9. Uuden hammaskiilteen lisääminen on hankalaa koska hammas, kuten mikä tahansa osa ihmisestä, rakentuu DNAn mukaan, ja jos jotain ylimääräistä joka ei vastaa DNAta lisätään kehoon, keho pyrkii siitä eroon. Monesti lähtee paikkoja hylkimisen takia irti.

 10. nyt on kyllä Jorma kaukana sfääreissä, ellei trollaa hyvinkin onnistuneesti. Ihmisen DNA:n muokkaaminen nyt kun vaatii HIEMAN enemmän kuin keinotekoisen, joskin biologisen paikka-aineen luomisen hampaan pinnalle. Monesti paikkoja lähtee sen takia irti että, ne on vain paskasti laitettu ja/tai paikkauksessa käytetty aine yksinkertaisesti vanhenee ja menettää kestävyytensä. (oletkos koskaan miettinyt miten monesti pureskelet päivän aikana). Sinun logiikkasi mukaan kehon täytyisi myös hylkiä silikonirintoja, lävistyksiä, ym. nykyajan hienouksia.

  Morjens.

Kommenttien lisääminen on estetty.