Vaikka CD-soittimet, navigaattorit ja muut korkean teknologian hilavitkuttimet alkavat olemaan henkilöautojen vakiovarusteita, niin jostakin syystä ajovaloja kummoisemmat sähköiset laitteet ovat polkupyörissä vielä harvinaisuus. Itse asiassa on kerrassaan hämmentävää, kuinka kauan polkupyörävalmistajilla kesti saada yleistymään edes napadynamon kaltainen laite ajovalojen virtalähteeksi. Vielä jokunen vuosi sitten ainoat vaihtoehdot polkupyöräilijän pimeässä näkymiselle olivat epävarmat ja huomattavasti vastusta lisäävät rengasdynamot, tai sitten paristoja hanakasti tyhjentävät taskulamput.

Dahon BioLogic napadynamolaturi

Napadynamon myötä meillä on viimein yhä useammassa polkupyörässä vakiovarusteena kevyt, tehokas ja vain vähän vierintävastusta lisäävä sähkövoimala. Toimivilla hoksottimilla varustettu hilavitkutinmies ymmärtääkin nopeasti innovaation mahdollisuudet. Generaattorin ansiosta polkupyöräretkillä tyhjenevät kännykänakut ja telttalyhdyt ovat mennyttä aikaa, eikö? Tai miksi ei dynamon tuottamalla virralla voisi lämmittää vaikkapa kupillista kuumaa kaakaota kylmän ja sateisen etapin päätteeksi? Valitettavasti  laitevalmistajat eivät kuitenkaan täysin vielä ole ennen tätä oikein ymmärtäneet napadynamon mahdollisuuksia. Viimein Taiwanilainen polkupyörävalmistaja Dahon on nyt tuonut markkinoille kompaktin, napadynamon tuottamaa sähköä tehokkaasti hyödyntävän laitelaturin.


Dahon Biologic laturiin kuuluu hyvä valikoima adaptereita.

Dahonin polkupyörälaturi, nimeltään Biologic on oikeastaan enemmän kuin pelkkä laturin. Laturin avulla on mahdollista ladata puhelin, tai mikä tahansa USB-liittimen kautta ladattava laite. Laturin lisäksi laite pitää sisällään pienen akun. Biologic virtalähde voidaan siis ladata täyteen vaikkapa päivän pyöräretkellä, ja akkuun latautunut virta voidaan sitten myöhemmin hyödyntää kännykän akun lataukseen. Kaiken lisäksi laite toimii myös pienenä led-lamppuna, joka voidaan joko kietaista kiinni huomiovaloksi polkupyörän runkoon, tai sitten tätä voidaan käyttää leiriolosuhteissa esimerkiksi lukuvalona.

Biologic -laturi käsittää kaksi erillistä osaa. Laturin toinen mokkula kiinnitetään suoraan napadynamoon ja sen jälkeen mukana toimitetuilla nippusiteillä pyörän runkoon. Tästä mokkulasta lähtevä piuha sitten kiinnitetään Dahonin akkupakettiin / laturiin, joka kiinnitetään pyörään tämän yhdysrakenteisella kiinnitysremmillä. Viimeisenä Laturiin liitetään USB-tai muu virtajohto, jolla laturi yhdistetään virtaa kaipaavaan mobiililaitteeseen. Ihan simppeli systeemi laturijärjestelmä siis ei ole.

Laturin lisäksi Dahonin Biologic sarjaan kuuluu myös iPhone-teline. Sen lisäksi että telineeseen sijoitettu puhelin latautuu ajon aikana, ovat puhelimen toiminnot kätevästi koko ajan pyöräilijän tavoitettavissa. Valmistajan mukaan ”weather proof”, eli säänkestävä pyöräteline kiinnittyy tukevasti ohjaustankoon mukana toimitetulla kiinnityssarjalla. Kotelon sisälle asetettu puhelin lepää silikonista valmistetulla matolla, joten puhelin ei ala kolisemaan kotelossa ajon aikana.

Optimaalinen hyöty laturi-, ja telineyhdistelmästä saadaan, kun iPuhelimen muistiin ladataan polkupyöräilijän tarpeita vastaava sovellus. Hyvä reissukaveri on esimerkiksi navigaattorisovellus, kuten Navigon MobileNavigator, johon tässä testiartikkelissa paneudumme.

Navigon MobileNavigator


Navigonin käyttöliittymä on valmistajan autonavigaattoreita käyttäneelle tuttu

Navigonin iPhone navigaatiosofta on käyttöliittymältään käytännössä identtinen valmistajan autonavigaattorien kanssa. Navigaattorin perusominaisuuksien lisäksi softassa on kuitenkin mukana myös  datayhteyden mahdollistamia extroja, kuten kiinnostavien kohteiden haku Googlen karttapalvelusta, sekä mahdollisuus julkaista oma sijainti suoraan Facebookissa, tai Twitterissä. Edellä mainituista ominaisuuksista ainakin Google maps -integraatio on erinomaisen hyödyllinen vieraalla paikkakunnalla liikuttaessa. Hakuun voidaan naputella esimerkiksi hakusana ”pizzeria” ja näytölle ilmestyy pian lista lähistöllä sijaitsevista, Google-kartastoon tallennetuista pizzerioista.


Ajo-ohjeet näytetään Navigonin navigaattoreille tyypillisen selkeästi

Polkupyöräilijän kannalta mukavaa Navigonin sovelluksessa on, että tämän kartastosta löytyvät myös erilliset pyörätiet. Sen sijaan mikäli pyörätie on ajoradan vieressä, ei navigaattorin kaistaopastus toimi oikein, ja tämä onkin parasta kytkeä pyöräillessä pois päältä. Yleisesti ottaen karttojen tarkkuudesta ei kyllä löydy huomautettavaa, ja navigointi onnistuu tasan yhtä hyvin, kuin myös Navigonin itsenäisten navigaattorien avulla.

Selkeän puheopastuksen ohella Navigonin navigaattori osaa jopa lausua kadunnimet ymmärrettävällä ”finglangin” korostuksella. Valitettavasti navigaattorin käyttöliittymän tai ääniopastuksen kieltä ei kuitenkaan voi vaihtaa itsenäisesti. Mikäli siis puhelimesi kieliasetuksena on englanti, niin siinä tapauksessa myös Navigon on englannin kielinen.

Navigon -softa pyörii myös mainiosti samanaikaisesti iPhonen musiikkisoittimen kanssa. Musiikkia voi siis kuunnella navigaattorin näkyessä ruudulla. Asetuksista saa jopa valittua käyttöliittymään mukaan iPod-ohjaimet, joiden avulla kappaleen vaihto ja toiston pysäytys onnistuu sovellusta sulkematta. Navigonin aikana puhelimeen saapunut puhelu toki keskeyttää navigoinnin, mutta puhelun jälkeen sovellus kytkeytyy automaattisesti jälleen päälle ja jatkaa opastusta siitä mihin aiemmin jäätiin.

Biologic polkupyörälaturi ja Navigon MobileNavigator yhdessä

Polkupyöränavigaattori ja napadynamosta virtansa ottava laturi ovat yhdessä oiva yhdistelmä. Ehkäpä jopa enemmän kuin osastensa summa. Ilman erillistä virtalähdettä navigaattorina käytetyn puhelimen akku tyhjenee nopeasti, mutta napadynamosta virtansa ottava Biologic pitää laitteen rennolla matkavauhdilla kivasti voimissaan. Dahonin laturin sisäänrakennettu akku ja taskulamppu laajentavat laitteen käyttömahdollisuuksia entisestään. Optimikäyttökohde parivaljakolle olisi varmasti pidempi pyöräretki, jossa sekä navigaattorista että laturista on konkreettista hyötyä.

Aivan ilman kritiikkiä parivaljakko ei kuitenkaan jää. Dahonin tapauksessa se, että puhelimen saa kivasti ohjaustangolle ja lataukseen vaatii yhteensä kolmen eri mokkulan kiinnittämistä pyörään. Yhtä lailla lataamiseen vaaditaan kolme eri johtoa, joiden siististi pyörän runkoon kiinnittäminen on oma juttunsa. Eikö kokonaisuutta olisi saanut mahtumaan yhteen akulla varustettuun pidikkeeseen, joka olisi yhdellä piuhalla kiinni napadynamossa?

Navigonin mobiilinavigaattorista ei sen sijaan kamalasti haukuttavaa keksi. Softa toimii juuri niin kuin Navigaattorivalmistajan muutkin tuotteet, eli loogisesti. Ainoastaan autolla liikkujaa varten suunniteltu kaista-avustus hieman hämää, mutta tämänkin saa laitteen valikosta kytkettyä pois päältä. Kun iPhone on kytketty Dahonin roiskevesitiiviiseen telineeseen on opastusäänien kuuluvuus heikko, mutta opastuksen, puhelut ja musiikin saa mainiosti kuuluville liittämällä kuulokkeet puhelimeen kotelosta löytyvän kaapeliviennin kautta.

Yleisarvosanaksi annamme seuraavaa

Navigon MobileNavigator: 4.5 / 5
Plussat ja miinukset
+Vastaa lähes täydellisesti Navigonin autonavigaattoreita
+Googlen sijaintihaku
-Ei mahdollista vaihtaa kieltä muuten kuin muuttamalla puhelimen kielen

Dahon Biologic laturia ja koteloyhdistelmä: 4 / 5
Plussat ja miinukset
+Pitää kännykän akun hyvin ajon aikana voimissaan
+toimii myös vara-akkuna ja lamppuna
-Hankala asentaa; paljon johtoja ja mokkuloita

Navigon MobileNavigator -sovelluksen saa pohjoismaiden kartoilla varustettuna ostettua iTunes -kaupasta tämän linkin kautta hintaan 89.99. Dahon Biologic tuotteilla ei valitettavasti ole tällä hetkellä jälleenmyyntiä Suomessa. Keski-Euroopassa Dahonin pyörälaturi on hinnoiteltu 99 euron paikkeille ja iPhone teline 49 euron hintaiseksi.

Edellinen artikkeliSaksalainen Monsterbike-fillari muistuttaa ensimmäisistä polkupyöristä
Seuraava artikkeliVedestä virtaa laskemiseen