Viime viikolla me Suomalaiset saimme pisaran kyseenalaista julkisuutta, kun brittiläinen tarkka-ampuja onnistui listimään ”vihollistaistelijoita” kotimaisen Lapuan luodilla jopa 2,5 kilometrin etäisyydeltä. Saattapi kuitenkin olla, että tällaiset perinteiseen teknologiaan perustuvat mallikkaat yksilösuoritukset jäävät lähitulevaisuudessa uusiin teknologioihin perustuvien älykkäiden aseiden ja luotien varjoon.

Yhdysvaltojen armeija on jo ehtinyt kehittämään toimivan, älykkäitä luoteja ampuvan kiväärin. Kiväärin avulla kyetään tappamaan vaikkapa nurkan takana väijyvä, oletettava vihollinen ilman suoraa näkökontaktia. Homma toimii siten, että 25mm luoteja ampuvan XM-25 kiväärin luodit voidaan räjäyttää radiosignaalin avulla kesken ilmalennon. Kiväärillä sihtaileva sotilas voi siis mitata etäisyyden kohteeseen lasertähtäimellä, hienosäätää haluttua kohde-etäsyyttä nappeja painamalla, ja säätää luodin räjähtämään metrin tarkkuudella halutun kohteen vieressä. esimerkiksi nurkan takana, tai vaikkapa rakennuksen sisällä lymyilevä piileskelijä on siis helppo tappaa ilman että itse kohdetta saa missään vaiheessa jyvälle.

Älyluotia ja älypyssyä esittelevä video löytyy hypyn jälkeen.

Lähde: dvice.com

Edellinen artikkeliItse tehty minikokoinen kanuuna vaikuttaa vaaralliselta
Seuraava artikkeliJonathan Vingiano: Credit Synthesis muuntaa kortin magneettijuovan ääneksi, ovelaa!

21 KOMMENTIT

 1. Aina vain ”fiksumpaa” asetta ja a-tarviketta pukkaa. Aikaisempi suoran tulen sovellus löytyy jo ainakin kranaattikonekiväärien puolelta, http://www.youtube.com/watch?v=hPvjSYtr_w0 (ei kannata välittää huohottavasta juontajasta). Idea on varmaan yhtä vanha kuin sytytin itse, mutta nyt saivat sen sitten puristettua jo tavan luodin kokoluokkaan.

  Ensimmäisen kerran ”kokeilin” käytännön toteutusta Battlefield 2142:ssa ja tulin miettineeksi että tätä ei varmaan koskaan nähdä käytännössä… väärässäpä olin. Olisi hulvatonta jos joku insinööri olisi pelistä idean saanut, mutta fiktiosta ja mielikuvituksesta lienee lähtöisin moni keksintö ja patentti.

  Ai niin – kuinkahan kauan menee kehittää vastaiskulaite joka räjäyttää ammukset lippaaseen? Video ei kerro ovatko ammukset ”hereillä” lippaassa, sopii toivoa etteivät.

 2. Luinpas huolimattomasti, 25 mm luoti ei ole ihan ”tavan luoti”. Tosiaan tulee pieni kranaatti ensimmäisenä mieleen kun kaliiperia tarkemmin miettii. Itsekin linkitin 25 mm kranaatteja ampuvan kk:n, sokeuduin kai sen speksejä lukiessa tälle Hilavitkuttimen artikkelille.

  Esimerkiksi Wikissä 20 mm kaliiperia luonnehditaan näin: ”The 20 mm caliber is a specific size of cannon or autocannon ammunition, commonly the smallest caliber which is unambiguously a cannon (or more commonly today, autocannon) and not a heavy machine gun.” -http://en.wikipedia.org/wiki/20_mm_caliber

  25 mm kaliiperi: ”The 25×137 mm caliber/.98425 inch is one of the standard sizes of cannon and autocannon ammunition for NATO forces.” -http://en.wikipedia.org/wiki/25_mm_caliber

 3. Ja loppujen lopuksi tämän kehittelemiseen ja suunnittelemiseen käytettiin hirveästi varoja. Mitä kaikkea hyödyllistä niillä olisi keksitty? Aseteknologiasta kun ei ole mitään hyötyä.

 4. joo ainakin englannikielisessä wikipediassa XM-25 on luokaltaan ”grenade launcher” eikä suinkaan kivääri.
  Lisäksi voisin kommentoida, etten pitäisi kaikkia Lapua Magnum -patruunoita mitenkään erityisen suomalaisina.

 5. Ihmiskunta, kehitellyt parempia tappovehkeitä vuodesta -500 000 mutta vielä ei ole lääkettä syöpään.

 6. Ja muutenkin voisi vain antaa sotilaille 7.62mm kiväärit eikä mitään piekkarin luoteja.

 7. ”Ja muutenkin voisi vain antaa sotilaille 7.62mm kiväärit eikä mitään piekkarin luoteja.”

  Miten tämä liittyi artikkeliin? O.o

 8. Periaatteessa konfliktin nopea päättyminen johtaa vakaampiin oloihin. Historia on osoittanut, että sotimiseen ja sotaan liittyy paljon muutakin kuin se että miehet ja naiset tappavat toisiaan kunkin ajan asetekniikan hedelmillä.

  Asetekniikan kehitys on osa laajempaa teknologian kehitystä, ei se ole sattumaa että DARPA on maailman eturivissä haavanhoitomenetelmien ja proteesien kehittelyssä.

 9. [Mutu]

  Geneven sopimuksesta taitaa löytyä artikla joka kieltää kevyet räjähtävät luodit. Pienet sirpaleet aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä.

  [/Mutu]

 10. Räjähtävät luodit kyllä taitaa olla ”laittomia”, mutta nimi vaihdetaan luodista kranaattiin, jolloin mahdolliset laillisuus kysymyksetkin häviävät. Samanlaisia sanaleikkejä harrastaa muutkin maat mm. Suomikin.

 11. Heelaveetkuttimeen ei kannata laittaa juttuja aseista, kun seurauksena on aina hillitön asetietäväisten kommentti-floodi.

  Katsokaa vaan Jimiltä Tulevaisuuden Aseet -sarjaa. Sit ku se taas pyörii.

 12. @feva:
  Siten, että jenkit voisivat antaa sotilailleen isompikaliiperiset kuin nuo .223:et eikä tarvis alkaa tekemään mitään nurkkia kiertäviä luoteja.

 13. Monarkki toisaalta jalkaväkimiinat kiellettiin kansainvälisessä Ottawan sopimuksessa 1997, tietääkseni ovat vieläkin tärkeä osa Suomen puolustusta.

  Ainoat maat maailmassa jotka eivät ole allekirjoittaneet sopimusta ovat:
  Egypti, Libya, Marokko, Somalia, Kuuba, Yhdysvallat, Puola ja Suomi.

  Suomi, Yhdysvallat ja muutama kyseenalaisempi maa ei myöskään ole allekirjoittanut Haagin 1899 sopimusta joka käsittelee muun muuassa kemiallista sodankäyntiä, aseita jotka aiheuttavat epäinhimillisesti kärsimystä, kuten liekinheittimet, napalmi, onttokärkiluodit.

  Eli meitä ja Yhdysvaltoja ei koske, voidaan ihan vapaasti käyttää noita aseita.

 14. Uskon vahvasti, että laajemman ja vakavamman kriisin sattuessa kyseisillä sopimuksilla pyyhittäisiin sitä kuuluisaa aukkoa.

 15. Juttuun muuten sellanen pilkunnussintakorjaus, että luoteja tuskin räjäytetään radiosignaalilla. Olisi nimittäin herkullisen helppoa räjäyttää vastapuolen sotilaiden luodit lippaaseen omaa lähetintä käyttäen. Tarkkaan ottaen piippuun ladattavassa luodissa on sisällä ajastin, johon ohjelmoidaan langattomasti aika, jonka lenenttyään luoti räjähtää. Tai joku muu hyvin vastaava systeemi.

 16. @Jupsu: kuti laskee rihloista aiheutuvia kierroksia ja laskee niistä lennetyn matkan.

 17. ”Ihmiskunta, kehitellyt parempia tappovehkeitä vuodesta -500 000 mutta vielä ei ole lääkettä syöpään.”

  Miten niin ei ole. Niitä lääkkeitähän on vaikka kuinka paljon, mutta ne ei etene testausta pidemmälle. Mitä siitäkin tulisi jos syövät parannettaisiin? Ei mitään. Aseilla sentäs on potentiaali vähentää ihmiskunnan ylipopulaatiota!

Comments are closed.