1970-luku tuo monelle ensimmäiseksi mieleen leveät lahkeet ja elämää suuremmat pulisongit. 70-luku oli myös vuosikymmen, jolloin Varsovan liiton ja Nato-maiden välinen kylmä sota oli kiihkeimmillään. Sotilaallinen kilpavarustelu pakotti insinöörit katsomaan asioita uusin silmin ja tämä synnytti monia mielenkiintoisia keksintöjä.

Monet keksinnöt ovat hävinneet historian hämäriin, mutta yksi mielenkiintoisimpia luomuksia oli ultrakevyt helikopteri Kamov Ka-56.

Vuonna 1971 taisteluhelikoptereista tunnettu Kamov suunnittelutoimisto sai neuvostojohdolta tehtäväksi luoda ultrakevyt yhden hengen kopteri.

Suunnittelutyön tuloksena oli Ka-56, jota oli tarkoitus käyttää linjojen takana tapahtuvissa operaatioissa. Kriteereitä helikopterille oli mm se, että sen piti mahtua 2500 mm pitkän, 500 mm halkaisijalta olevan sylinterin sisään kuljetusta varten. Syynä tähän mitoitukseen oli se, että kopterin oli tarkoitus mahtua kuljetuskapseliin torpedoputken sisään. Lisäksi kopteri tuli saada toimintakuntoon varttitunnissa yhden ihmisen toimesta.

Ka-56 oli rakenteelta hyvin yksinkertainen ja se oli suunniteltu siten, että ainoat irrotettavat osat olivat roottorin lavat. Tämän ansiosta kopterin toimintakuntoon saattamiseen ei mennyt pilotilta kuin vaivaiset 10 min.

Projekti ei valitettavasti koskaan päässyt ensimmäistä prototyyppiä pitemmälle, sillä ongelmaksi muodostui tarpeeksi tehokkaan ja pienen voimanlähteen puute. Laite on kuitenkin prototyyppinäkin kiehtova ja toi ainakin kirjoittajalle mieleen kaikki vanhat Bond-elokuvat hilavitkuttimineen.

Lähteet: unicopter.com, aviastar.org

Edellinen artikkeliUusiseelantilaispyöräilijä sai oikeudelta luvan ajaa alasti
Seuraava artikkeliMaailman suurin led-taskulamppu koostuu 500:sta 5mm:n superkirkkaasta valkoisesta led-valosta