E-Ville-verkkokauppa on toimittanut testipenkkiimme Bluetooth-/MP3-kuulokkeet. Kuulokkeet yhdistävät Bluetooth-handsfree-laitteen ja mp3-soittimen. Miten laite täyttää lupauksensa? Se selviää hypyn jälkeen olevassa arvostelussa.

E68 Bluetooth-/MP3-kuulokkeet

E68 Bluetooth-/MP3-kuulokkeet yhdistävät Bluetooth-handsfree-laitteen ja mp3-soittimen samaan laitteeseen. Ulkomuodoltaan kuulokkeet ovat melko tyylikkäät, jokseenkin ne ovat joko liian pienet tai sitten minulla on liian suuri pää: kuulokkeiden sanka ottaa niskaan kiinni siten, että päätä ei pysty liikuttamaan luonnollisesti sangan olematta tiellä. Pidemmän päälle tämä alkaa tuntumaan korvien takana, kun kuulokkeet hankautuvat korvia vasten. Lisäksi usb-portin ja micro-sd-kortti-paikan suojana olevat kumisuojukset ovat hankalia ja niiden kanssa saa kamppailla, jotta kortin saa sisään tai usb-johdon paikalleen. Akkukestoa kuulokkeilla luvataan olevan valmiustilassa 240 tuntia, puhuttaessa 25 tuntia ja musiikkia kuunnellessa 10 tuntia.

Paketin sisältä löytyi kaikki tarpeellinen: kuulokkeet, ohjekirja, sisäänrakennetun akun lataamiseen käytettävä usb-johto, adapteri, jonka avulla kuulokkeet voi ladata verkkovirrasta ilman tietokonetta ja 2,5mm/3,5mm-audiojohto, jolla kuulokkeita voi käyttää myös langallisesti musiikin kuuntelemiseen ulkoisesta lähteestä tai vaikka tietokonekuulokkeina.

Ensimmäinen asia mikä kuulokkeista tulee mieleen, on se, että ne ovat selvästi tyylikkäämmän näköiset kuin tavanomaiset handsfree-laitteet. Handsfree-laitteena kuulokkeet pärjäävätkin erittäin hyvin: yhdistäminen puhelimeen on helppoa, kunhan vilkaisee ensin huonolla englannilla kirjoitettua manuaalia. Viiden sekunnin pohjassa pitämiset eivät muuten välttämättä tulisi muutoin mieleen: samalla napilla saattaa olla useampiakin funktiuoita riippuen siitä miten kauan sitä pitää pohjassa. Kuulokkeet katkaisevat musiikin soittamisen, kun tulee puhelu, mikä on kätevää.

Harmittamaan jäi se, että vaikka verkkokaupan sivulla lupaillaan, että puhelut pystyy tallentamaan muistikortille, en testauksen aikana oivaltanut, että miten, eikä ohjekirjan lukeminenkaan tuonut vastausta hämmennykseeni.

Vaikka handsfree-laitteena kuulokkeet pärjäävät kelvollisesti, se ikävä kyllä jää siihen. Laite on musiikkipuoleltaan melko kehnosti toteutettu. Erilaisia taajuuskorjainasetuksiakin kuulokkeista jopa löytyy, mutta niinkin yksinkertainen ominaisuus kuin kappalejärjestyksen sekoittaminen loistaa poissaolollaan – tai ainakaan itse en sellaista kyennyt löytämään. Edes äänenlaatu ei tuotetta pelasta. Vaikka äänenlaatu menettelee, eikä se saa käyttäjää voimaan pahoin, ei sitä voi missään nimessä hyväksi kehua. Jos haluaa kunnon äänenlaatua, on parasta ostaa ihan kunnon kuulokkeet. Lisäksi ongelmaksi voisi listata sen, että kuulokkeiden minimivolyymi on liian voimakas omaan makuuni.

Kun mukaan laitetaan epäyhteensopivuus joidenkin hyvin yleisten FAT32-alustettujen microSD-korttien (ei HC) kanssa, ei näytä hyvältä enää ollenkaan. Jouduin pyytämään e-Villeltä toiset kuulokkeet testattavaksi, koska luulin, että ensimmäisissä kuulokkeissa, jotka sain, on jotain vikaa. Toiset kuulokkeet saatuani testiin havaitsin, että nekään eivät toimi, joten aloin miettimään, että voisiko kyseessä olla yhteensopivuusongelma. Vaihdoin siis Kingstonin microSD-korttini kaverilta lainaamaani Transcendin muistikorttiin ja jo alkoi toimimaan. Tällaiset yhteensopivuusongelmat saavat käyttäjän kuitenkin hyvin herkästi epäilemään, että laitteessa on jotain vikaa, kun teoriatasolla muistikortti kohtaa kaikki laitteen asettamat vaatimukset.

Toinen yhteensopivuusongelma on se, että soitin tukee vain ja ainoastaan mp3-formaatin musiikkia. Vaikka henkilökohtaisesti suosimiani flac- ja ogg-formaatteja tukee aniharva soitin, voisi nykyaikana olettaa, että soitin tukisi sentään muutamaa muutakin audioformaattia, vaikka mp3 onkin kiistatta yleisimmin käytössä.

Koska laite tukee ainoastaan Bluetooth-standardin 1.0-versiota, ei musiikin kuuntelemisesta Bluetoothin välityksellä tule yhtään mitään, koska äänenlaatu on niin huono. Puheluita soittaessa äänenlaatu on hieman epäselvempi ja rahisevampi kuin pelkän puhelimen varassa puhuttaessa, mutta koska gsm-puhelut eivät yleensäkään ole olleet kovin kirkaslaatuisia, on laatu aivan riittävä. Myös toiseen suuntaan ääni kuulostaa kuulemma selkeältä.

Yhteenveto

Laite lupaa hieman enemmän kuin pystyy toimittamaan. Handsfree-laitteena se toimii kelvollisesti ja musiikkisoittimenakin paremman puutteessa, mutta esimerkiksi sekoituksen puuttuminen musiikkia soitettaessa on suuri vika. Pisteet laite saa tyylikkäästä ulkonäöstä verrattuna tavallisiin handsfree-laitteisiin, mutta siitä ei ole paljoa hyötyä, jos se ei toimita virkaansa yhtä hyvin kuin muut vastaavat laitteet ja lisäominaisuus on melko susi. Pienillä paranteluilla valmistaja saa seuraavasta mallista varmasti kelvollisen tuotteen, kun pakkaa mukaan vielä Bluetooth 2 tai 3 -tuen, koska tuotteessa on kyllä potentiaalia – sitä ei vain olla hyödynnetty. Halvahkoa ja tyylikästä Bluetooth-handsfreetä hakevalle nämäkin ovat jo oivat kuulokkeet, mutta mp3-soittimeksi ei näitä voi suositella.

Edellinen artikkeliWindows 3.1 – uu!
Seuraava artikkeliAlien olisi voinut näyttää tältä