Mikä on asia, jonka pois jättämistä moni paheksuu, mutta mitä useat ihmiset eivät myöskään vaivaudu tekemään? Käsienpesu tottakai! Vaikka markkinoilla on kaikenlaisia eri tavalla toimivia hygieniatuotteita, sysää Black Box mukaan oman tapansa puhdistaa kädet bakteereista ja muista epäpuhtauksista.

Laatikko käyttää huoneenlämpöistä ja samassa paineessa olevaa plasmakaasua bakteerien tuhoamiseen. Tätä samaa kaasua käytetään nykyisin erilaisten lääketieteellisten instrumenttien sterilisointiin. Ihmisiin kyseistä teknologiaa ei kuitenkaan ole ennen kokeiltu. Yhden kämmenen käsittelyyn kuluu 4 sekuntia. Näin laite saavuttaa halutun lopputuloksen selvästi nopeammin kuin vesi ja saippua, eikä myöskään kasvata vesilaskua. Lisäksi plasma puhdistaa myös kynnenaluset ja muut vaikeat paikat tehokkaammin kuin normaali käsienpesu yleensä. Konkreettista likaa tämä laatikko ei kuitenkaan saa katoamaan, joten siinä vesi vie voiton.

Bakteerien lisäksi plasman sanotaan purevan myös viruksiin ja sieniin. Jalkojenkin strelisoiminen onnistuu jopa sukat jalassa, tosin silloin aikaa kuluu 25 sekuntia/jalka. Ideana laite vaikuttaa mahtavalta. Ei enää käsien hinkkaamista, vain muutama sekunti laatikon sisällä riittää. Toisaalta taas osa bakteereista ja muista eliöistähän on yleensä todettu vain hyväksi ihmiselle. Mitä sitten kun nämäki sattuvat tuhoutumaan mukana? Käyttökustannuksista tai laitteen saatavuudesta ei ole vielä tässä vaiheessa mitään tietoa. Ehkä kuitenkin tulevaisuudessa vessojen hanat ja kuivauspuhaltimet vaihtuvat aukkoihin, joihin tungetaan kädet muutamaksi sekunniksi ”plasmoittumaan”.

Lähde

Edellinen artikkeliGAZ Volga GL 5000 on suunnitelma uudesta Volgasta
Seuraava artikkeliOnko IT-Barbie nörtti?

17 KOMMENTIT

 1. Öö, mistäköhän ihmeestä löytyy huoneenlämpöistä plasmaa? Ettei vaan olis käyny moka kirjoittajalla? Nimittäin plasman syntymiseen tarvitaan vähintään 2000K, joka on noin 1700 astetta Celsiusta.

 2. Olis hieno vasta sitten, kun se poistais nuo konkreettisetkin liat. Tohon kun lisäis semmoisen paineilma+vesi järjestelmän jollain superpesuainejutulla, mikä poistais ensin konkreettiset liat ja sitte jälkikäsittelyt tuolla plasmakaasulla 😀

 3. Männä viikolla oli jimillä dokkari jossa käytettiin kylmäplasma kynää pöpöjen poistoon räpylöistä. Vielä kai ehtii tsekata klipin ruutu teeveeltä.

 4. Ihmiset jotka joutuvat työkseen käsittelemään elintarvikkeita ja hoitavat ihmisiä, hyötyisivät tästä kapineesta eniten.

  Vedellä ja saippualla pestäessä kuluu paljon aikaa ja kädet täytyy joka kerta kuivata. Onhan noita käsidesejäkin, jota käyttämällä haisee alkkikselta ja käsien iho kärsii kuivumisesta.

 5. Nimittäin plasman syntymiseen tarvitaan vähintään 2000K, joka on noin 1700 astetta Celsiusta.

  Mutta haluan huomauttaa että plasmaa ei saa enää tästä olomuodosta ”laskettua”, jotenka sen voi hyvin lämmittää huoneenlämpöiseksi.
  Ja Käsidesikin tappaa kaikki bakteerit, myös ne jotka ovat hyväksi ihmisen iholle.

 6. Toisaalta jos käsitellään vain pelkät kädet, niin ei mene kauaa kun keskivertonenänkaivaja palauttaa räpylöihinsä niiden luonnollisen bakteerikannan.

  Tuleeko kenelläkään muulle tuosta mieleen se Dunen härveli, jolla Paulin kivunsietokykyä ja mielenlujuutta testattiin?

 7. Tuota.. itseänikin nyt ihmetyttää tuo plasma.. Plasma on aineen neljäs olomuoto, mutta se ilmenee vain erittäin korkeissa lämpötiloissa. Plasmalla voidaan toki myös tarkoittaa veriplasmaa. Olisikohan vain markkinointikikka..

 8. Saippua poistaa likatahrat, mutta ei tuhoa juurikaan bakteereita…. Eli se käsienpesu ei todellisuudessa ole niinkään terveyden, vaan estetiikan vuoksi.

  Käyttäkää siis käsidesiä.

 9. Kyllä olis keittiössä kätevä. mutta ton pitäisi myös irroittaa lika.
  Mutta tommosena korvais hyvin käsidesin.

 10. Ihmisen veressäkin on plasmaa joten sen ei täydy olla 2000-asteista ollakseen olemassa. Plasman syntymiseen vain tarvitaan se 2000 astetta, josta sen lämpötilaa voi tosiaan laskea.

 11. Ihmisen veren (ja myös sperman) plasma on HIEMAN eri asia kuin aineen neljäs olomuotuoto plasma! :DDD Noilla kahdella sanalla nyt vaan sattuu olemaan sama nimitys. Plasmaa on itseasiassa hyvin vaikea ylläpitää laboratoriossa maapallolla mm. sen valtavan kuumuudeen takia. Plasmaa luodessa tarvitaan valtavia magneettikenttiä joilla eristetään superkuuma plasma plasmasäiliön seinämistä, sillä mikään tunnettu materiaali ei kestä sulamatta plasmaa. Näin on toimitaan mm. kokeellisissa fuusiovoimaloissa. Monet aineet esim. tähdissä kuten auringossa ovat plasman muodossa esim. vety ja helium.

 12. Plasman olomuotoesimerkkinä voidaan ajatella vaikkapa rautakimpaletta. Huoneenlämmössä rauta on kiinteä. Kun nostamme sen lämpötilaa, niin se sulaa nesteeksi. Kun edelleen nostamme sen lämpötilaa, niin se höyrystyy kaasuksi. Jos edelleen nostamme sen lämpötilaa (tähän tarvitaan jo valtavasti energiaa sekä magneettikentistä tehty säiliö), niin kaasu muuttuu plasmaksi.

 13. Plasmahan on vain sähköisesti varautunutta kaasua noin periaatteessa, saat kotona plasmaa aikaan laittamalla lasi kuvun sisällä olevan palavan kynttilän mikroon (en kyllä välttämättä suosittelisi turvallisuus syistä), mutta noin periaatteena ei se hirveästi vaadi.

  Tuleeko kellekkään mieleen tuosta lootassta Dyyni leffa / minisarja / kirja:sta oleva loota mihin Paul laittaa kätensä aika alussa?

 14. JIM D: Mahdottomasta tulee totta
  http://www.ruutu.fi/video?vt=video_episode&vid=224405
  Vielä ehtii vilkaista pätkän eikä se käpälä minnekkään höyrysty vaikka plasmasäde näyttää ikävältäkin.
  Aikovat samalla tekniikalla lisätä plasmakerrokset häivekoneisiin ja panssari ajoneuvoihin.
  Häivekoneissahan on jo arkipäivää lämpöjälkien pienentäminen erillaisilla kaasuseoksilla.

 15. Kyllä plasmaa saa pienemmässäkin lämpötilassa. Plasmapallot sisältää ihan oikeasti plasmaa, samoin valokaaret. Loisteputket kanssa, päällä ollessaan. Tarvitaan suuri määrä energiaa jotta aine muuttuu plasmaksi, mutta sen energian EI tarvitse olla lämpöä.

Kommenttien lisääminen on estetty.