Pienoismallien teko on aikaa ja kärsivällisyyttä vaativa harrastus. Havaijilainen Young C. Park on mies, joka tietää kärsivällisyyden merkityksen erittäin hyvin. Pitkän uran hammaslääkärinä tehtyään mies viettää eläkepäiviään rakentelemalla uskomattoman tarkkoja pienoismalleja toisen maailmansodan aikaisista potkurikoneista. Erikoisia pienoismalleista tekee sen, että kyseessä ei ole mitään kaupan hyllyiltä löytyviä valmissarjoja, vaan mies tekee kaikki osat koneisiin itse pääosin alumiinista sekä messingistä  ja pienoismallit kestävät myös pintaa syvemmän tarkastelun.

Young C. Park työstämässä F4U Corsair koneen runkoa

Miehen 1/16 mittakaavaan rakentamat ovat myös sisärakenteiden suhteen tarkkoja malleja esikuvistaan. Vaijereiden ja vipujen avulla mm. mallien pyrstö ja muut vakaimet toimivat kuin esikuvassaan. Pienen koon vuoksi kaikkein paras ohjaustuntuma saavutetaan jättämällä nakkisormet suosiolla sivuun ja heiluttelemalla ohjaussauvaa, polkimia ja vipuja pinseteillä.

Park on rakentanut tähän mennessä mm. F4U Corsairin ja P-51 Mustangin ja kertoo että esimerkiksi Mustangin työstämiseen meni aikaa 3 vuoden aikana yhteensä 6000 tuntia. Jokainen pala on käsin muotoilu vastaamaan aluperäistä osaa ja osa ns. pintapelleistä on alkuperäistä mallia mukaillen kiinnitetty pienillä ruuveilla.

P-15 Mustangin potkuri
Lähikuva Mustangin siipitykkien .50 kaliberin panosvyöstä

Lisää kuvia ja tarinoita käsityötaidon hienouksista on nähtävissä täältä.

Lähteet: craftsmanshipmuseum.com ja thebizzare.com

Edellinen artikkeliRobotagger on robottikäsi, joka tekee tagin kuin tagin ohjelmoituna GML (Graffiti Markup Language) -kielellä
Seuraava artikkeli”Kärpäslätkä”, joka perustuu tuleen