Pienoismallien teko on aikaa ja kärsivällisyyttä vaativa harrastus. Havaijilainen Young C. Park on mies, joka tietää kärsivällisyyden merkityksen erittäin hyvin. Pitkän uran hammaslääkärinä tehtyään mies viettää eläkepäiviään rakentelemalla uskomattoman tarkkoja pienoismalleja toisen maailmansodan aikaisista potkurikoneista. Erikoisia pienoismalleista tekee sen, että kyseessä ei ole mitään kaupan hyllyiltä löytyviä valmissarjoja, vaan mies tekee kaikki osat koneisiin itse pääosin alumiinista sekä messingistä  ja pienoismallit kestävät myös pintaa syvemmän tarkastelun.

Young C. Park työstämässä F4U Corsair koneen runkoa

Miehen 1/16 mittakaavaan rakentamat ovat myös sisärakenteiden suhteen tarkkoja malleja esikuvistaan. Vaijereiden ja vipujen avulla mm. mallien pyrstö ja muut vakaimet toimivat kuin esikuvassaan. Pienen koon vuoksi kaikkein paras ohjaustuntuma saavutetaan jättämällä nakkisormet suosiolla sivuun ja heiluttelemalla ohjaussauvaa, polkimia ja vipuja pinseteillä.

Park on rakentanut tähän mennessä mm. F4U Corsairin ja P-51 Mustangin ja kertoo että esimerkiksi Mustangin työstämiseen meni aikaa 3 vuoden aikana yhteensä 6000 tuntia. Jokainen pala on käsin muotoilu vastaamaan aluperäistä osaa ja osa ns. pintapelleistä on alkuperäistä mallia mukaillen kiinnitetty pienillä ruuveilla.

P-15 Mustangin potkuri
Lähikuva Mustangin siipitykkien .50 kaliberin panosvyöstä

Lisää kuvia ja tarinoita käsityötaidon hienouksista on nähtävissä täältä.

Lähteet: craftsmanshipmuseum.com ja thebizzare.com

Edellinen artikkeliRobotagger on robottikäsi, joka tekee tagin kuin tagin ohjelmoituna GML (Graffiti Markup Language) -kielellä
Seuraava artikkeli”Kärpäslätkä”, joka perustuu tuleen

16 KOMMENTIT

  1. Vaarallinen esimerkki taas kerran alalleen fakkiutuneesta ihmisestä joka jäädessään eläkkeelle ei voi jättäytyä vapaaherraksi vaan on pakonomaisena tehtävänä harjaannuttaa sormiaan askartelemalla. Olisi ehkä kannattanut Youngin opetella aikoinaan käyttämään CAD suunnitteluohjelmia niin ei tarvitsisi altistua nyt turhaan alumiinipölylle.

  2. Aivan uskomattoman taidokasta käsityötä! Äärettömän kärsivällinen ja taidokas heppu, todellakin :O

  3. ”Mustangin työstämiseen meni aikaa 3 vuoden aikana yhteensä 6000 tuntia.”

    Joka päivä 3 vuoden ajan yli 5 tuntia myös viikonloppuisin ja jouluna ja mitä jäi käteen?

  4. mää luulen että tommosesta kolmen vuoden projektista joku maksaa sen 100.000€, mutta myykö silti..

    .wic

Comments are closed.