Kyllä, luit otsikon aivan oikein. Tämä artikkeli käsittelee kaiken kaikkiaan ensimmäisen myyntiin tulleen, Sony CDP-101 CD-soittimen arviota. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ihan tuore testi, vaan yhdysvaltalaisen Stereophile-lehden vuoden 1983 tammikuussa CD-soittimelle suorittama testi, joka on nyt uudelleen julkaistu lehden verkkosivuilla.

Testi onkin melkoisen mielenkiintoinen katsaus 27 vuoden taakse menneisyyteen, kun CD-levyt, ja digitaalisuus äänentoistossa olivat vielä uutta ja ihmeellistä. Testissä huomioidaan esimerkiksi, että levy syötetään soittimeen soittopuoli alas päin, toisin kuin LP-levyissä. Testissä myös myönnetään, että soittimen äänenlaatu on ylivertainen analogisiin soittimiin verrattuna. Varsinkin hämmästellaan analogisista laitteista tutun taustahuminan totaalista puuttumista. Hyvästä äänenlaadusta huolimatta arvioija epäröi, kuinka hyvin levy-yhtiöt tulevat tuomaan tälle sopivaa musiikkia saataville, ja  tuleeko formaatti ikinä yleistymään. Artikkelin julkaisuaikaan ongelmana on myös CD-levyjä valmistavien tehtaiden vähäinen määrä, joka ei riitä vastaamaan kysynnän määrään. Myös laitteen tuhannen dollarin jälleenmyyntihinta tuntuu selvästi liian kovalta.

Uudelleen julkaistu artikkeli on kerrassaan mainio matka ajassa taakse päin, äänen digitaalisen vallankumoiksen alkuaikoihin. Itse hankin ensimmäisen, Technics -merkkisen CD-soittimeni 16-vuotiaana, vuonna 1991. Vaikka kyseinen CD-soitin sanoikin sopimuksensa irti joskus vuosituhanteen vaihtumisen aikoihin, niin stereosarjaan kuuluneet vahvistin ja Olavi Räsäsen kaiuttimet ovat edelleen aktiivikäytössä. Mieleen on jäänyt myös elävästi ensimmäisten CD-levyjen valintaprosessi Citykäytävän Anttilassa. Mukaan lähtivät pikän harkinnan jälkeen Faith No Moren Epic, Doors -elokuvan soundtrack, sekä Roxeten Joyride. Myös näistä kaksi ensimmäistä ovat edelleen aktiivikuuntelussa.

Koko artikkeli löytyy luettavaksi osoitteesta stereophile.com

Edellinen artikkeliKirlian Imaging Device on kirliankuvauslaite kotiin
Seuraava artikkeliAdam Sheldon teki 1,8-metrisen Jeesus-ikonin 153 kappaleesta paahdettua paahtoleipää