Virtasyöpöt älypuhelimet ovat viime vuosina avanneet markkinoita jos jonkinlaisille vara-akuille, sekä veivi-, ja aurinkokennolatureille. Elektroniikkavalmistaja RCA on juuri esitellyt CES -messuilla oman konseptinsa taskulaitteen varalaturiksi, joka valmistajansa mukaan kerää talteen sähkön ympäröivästä Wi-Fi -verkosta. Lupaus siis on, että laitteet latautuvat, kunhan laturia vain pidetään WLAN-verkkojen vaikutusalueella.

CES messuilla paikalla ollut OhGizmo väittää, että RCA:n edustaja olisi onnistunut lataamaan BlackBerry puhelimen akun 30% latingista täyteen 90 minuutissa käyttämällä lataukseen ainoastaan ympäröivän langattoman verkon signaalia.

Ja sitten skeptikkojen puheenvuoro: Eräs OhGizmon lukija on jo ehtinyt laskemaan,  että tavallisen langattoman kotireitittimen tuottamalla säteilymärällä BlackBerry -laitteen täyteen lataamiseen kuluisi 12 579 päivää, tai 34.5 vuotta. Niin tai näin – RCA lupaa joka tapauksessa Wi-Fi -laturia myyntiin ensi kesäksi, noin 40 dollarin kappalehintaa. Myöhemmin tänä vuonna on sitten luvassa akkkuja, jotka lataavat teknologian avulla itse itsensä.

Lähde: ohgizmo.com

Edellinen artikkeliShi Jinsong: Gun Shape Baby Cradle, Baby Carriage ja Baby Walker – Terminaattorin vauvalle?
Seuraava artikkeliUlottuvuuksia henkilökorttiin

19 KOMMENTIT

 1. Laskin yhtäkkiä toimistomme wifi laitteet: 17 kpl! Eli kännykkä lataantuu jo parissa vuodessa! Tuohon kun lisätään kännykät 30 metrin säteellä, taustasäteily, radio ja tv lähetykset, niin voihan tuo jo toimiakin… Siinähän meillä sitten on kaivattu langaton sähkö.

 2. Kuka sankari on tuon designin keksinyt, näyttää ihan siltä kuin siihen olisi osunut joku luoti tms.

 3. Nokiahan suunnittelee samanlaista. Siinä pyritään hyödyntämään mahdollisimman laaja-alaisesti kaikkia taajuusalueita radioaallosita, jolloin on mahdollista saavuttaa kuulemma jo melko hyvä(yli 1W) teho.

 4. Sellainen tuli vielä mieleen, että jos kuviteltaisiin, että tuo toimii ja kaikki alkaisivat lataamaan tuolla kännykät, niin valtion pitäisi keksiä joku uusi verotus tuolle.

  Aina kun joku keksii jonkun uuden energiansaanti muodon tjsp. niin täytyyhän sille vero laittaa, ettei vaan valtiolta jää osingot saamatta.

  Sitten vielä sellainen, että kun tuolla CES messuilla oli kuulemma demottu tuota, niin en yhtään ihmettele. Siellähän on ilma niin sakeana kaikenmaailman aaltoja, että täytyy machetella raivata tietä.

  Siitäpähän tiiätte :p

 5. Hei mitä jos noita laitteita ois jotain kakstuhatta ja ne latais ittensä samasta verkosta? ja sit niitä voisi lisätä miljoonia ja sitten maailman energiaongelmat on ratkaistu puhtaasti.

  Tuntuu se aprillipäivä tulevan joka vuosi aikaisemmin…

 6. ”Jos tuo toimii, niin miksei radioaalloillakin voisi ladata akkuja?”

  Koska radioaallot kantavat pienen taajuutensa takia vain murto-osan Wi-Fi -signaalien energiasta.

  Kuulostaa kyllä aikaistetulta aprillipilalta.

 7. ”Hei mitä jos noita laitteita ois jotain kakstuhatta ja ne latais ittensä samasta verkosta? ja sit niitä voisi lisätä miljoonia ja sitten maailman energiaongelmat on ratkaistu puhtaasti.”

  Ei se energia tyhjästä tule se tulee siitä wi-fi säteilystä, eikä mun langaton reititin kovin paljoa kuluta energiaa ja tuo laite ei saa edes kaikkea, siitäkään talteen mikäli se saisi mulla ei olis langatonta verkkoa. 😀

  Tuossa yllä oli jo, että nokia kehittää vastaavaa tekniikkaa, joten sen puolesta varmaan ihan mahdollista.

 8. Tuota, omassa tukiasemassani lähetysteho on 28 mW oletuksena. Läppärin lähettimestä en tiedä, mutta eiköhän se ole samaa luokkaa. Tuskimpa ko. laturi kovin suurta osaa tuosta tehosta pystyy nappaamaan…

 9. Itsekin aloin miettiä, että millähän hyötysuhteella tuo toimii. Periaatteessa jossain toimistokäytössä voisi ehkä toimiakin. Onhan noissa langattomissa lähettimissä varmaan jonkin verran ”joutokäyntiä”, joka voisi olla hyödynnettävissä vaikka noin.

  Tuleehan tuohonkin energia jostain, joten kaiken järjen mukaan langattoman lähettimen sähkönkulutus kasvaa, kun ylimääräinen kuorma alkaa loisia siitä tehoa. En tykkäisi, jos naapuri alkaisi minun wlan-vehkeistäni kuppaamaan sähköä.

 10. Aika mielenkiintoinen juttu…

  WLAN tukiasemille (ja ylipäätään WLAN laitteille maksimilähetysteho on luokkaa 17-20 dBm = 50 – 100 mW, ja lisäksi lähetystehoa säädellään linkin laadun mukaan yms. Toisekseen tuo teho on päällä vain silloin kun dataa varsinaisesti lähetetään, joten keskiarvoteho tukiaseman antennista jää huomattavasti pienemmäksi, käyttöasteesta riippuen tietysti. Ja kolmanneksi RF teho jakaantuu tukiaseman antennista enemmän tai vähemmän joka suuntaan, joten vastaanottava laite saa vain sen osan tehosta joka tulee sen antennin suuntaan -> esim 10×10 cm antenni 10 m päässä tukiasemasta saa vain (0,1mx0,1m)/(4*pi*10m^2) = 8E-6 osa eli noin 1/10000 tuosta 100mW tehosta -> luokkaa 10uW ~-20dBm. Ja 10 x 10 cm antennin tehollinen ala on iso. normaali WLAN sovelluksissa vastaanotetun signaalin teho on luokkaa -50 – -70 dBm = 10nW – 100pW tai jopa pienempi, mutta antennit ovatkin aika lailla pienempia, samoin kuin etäisyydet voivat olla suurempia. Tosin antenneissa on jonkin verran suuntaavutta eli ns. antennivahvistusta.

  Joten pikkuisen humpuukilta kuulostaa.

  Toisaalta energian talteenotosta ei juuri ole häiriötä muulle verkolle, joten sinänsä kannatettavaa, mutta härpäkkeen hinnan edestä energian talteenottoon menee kyllä mielestäni aika pitkä aika…

  Myöskään lähettimen energian kulutus ei suoranaisesti kasva, sillä tähän tarvitaan kaksisuuntainen linkki, tosin tämän energiaa talteen ottavan laitteen takana mahdollisesti oleva tiedonsiirtolaite voi tietysti ohjata tukiasemaa lähettämään suuremmalla teholla kun sen saam a signaali vastaavasti heikkenee, mutta aika marginaalista.

 11. Entä jos laitteen kanssa voisi tehdä sellasen parin että muut ei pääse siihe ? :d

 12. Taitaa olla nii pientä tuon laitteen latausteho että ei kovin äkkiä akut lataudu ja sitten vielä jos ollaan keskellä ei mitään ja tuolla pitäs virtaa saada?

 13. Mietin tässä että voisikohan tuolla tuottaa iphonelle/ipod touchille yhtä paljon virtaa kuin se kuluttaa wi-fi käytössä?

 14. Itse en kyllä usko että tämä toimii. Kuten edellä todettu, ei Wlan-signaalista voida saada kylliksi energiaa. Esimerkiksi pieni aurinkokenno keskellä kaamosta on varmasti paljon tehokkaampi laturi.

  Aukku: Ei onnistu, eihän ikiliikkujaakaan ole olemassa. Osa WLAN-signaaliin käytetystä energiasta muuttuu lämmöksi, jota laitteella ei voida hyödyntää.

Kommenttien lisääminen on estetty.