Testissä Samsung Blue Earth

samsung_blue_earth

Sanat ympäristöystävällinen ja kierrätys nousevat pintaan useaan otteeseen Samsungin uuden Blue Earth -puhelimen yhteydessä. Puhelimen kuoret on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista, eivätkä ne sisällä haitallisia aineita. Puhelimen takapinnan täyttää aurinkokennopaneeli, joka toimii automaattisesti kennon ollessa alttiina päivänvalolle – jopa pilvinen sää riittää. Tunnin latauksella saa noin 10 minuuttia puheaikaa 3G-verkossa ja kahdeksan tunnin lataus täyttää akun 30 %:sti. Blue Earthin verkkolaturi on energiatehokas ja säästää jopa 75 % energiaa tavallisiin latureihin verrattuna.

Aurinkopaneelin ekologisuudesta: Miljoonan aurinkopaneelin valmistus Blue Earth -puhelimiin tuottaa kymmenen tonnia hiilidioksidia. Kuitenkin lataaminen aurinkopaneelin avulla vähentää hiilidioksidipäästöjä vuosittain 26 tonnia verrattuna tavalliseen lataamiseen. Matkapuhelimia valmistetaan maailmassa kaiken kaikkiaan noin miljardi kappaletta vuodessa.

DSC_0391-(1)

Puhelin on pakattu kierrätetystä kartongista valmistettuun pakkaukseen. Paketista voi myös askarrella paskarrella valokuvakehyksen tai kynätelineen, jolloin poisheitettävän jätteen määrä vähenee. Blue Earth on hyvännäköinen vaikkakin painavan tuntuinen puhelin, eikä kuorista tule heti mieleen kierrätysmuovi. Käyttöohjeet ovat perus-Samsungia: vähän reilun A3:n kokoinen paperilappu, jossa on suurinpiirtein kaikki oleellinen puhelimen käytöstä. Mitä siellä ei lue, pitää selvittää itse. Puhelimessa itsessään on myös ohjelmalliset ohjeet.

Samsung Blue Earthissa on muun muassa 3-tuumainen naarmuuntumattomasta lasista valmistettu LCD-näyttö, langaton verkkoyhteys, 3G, Bluetooth, musiikkisoitin, radio, 3 megapikselin kamera ja videokuvausominaisuus, GPS ja Google Maps, 130 Mb sisäinen muisti ja mini-SD-muistikorttipaikka maksimissa 16 Gb:n kortille.

DSC_0398

Kosketusnäytön kanssa hetken leikittyä oppii mihin suuntaan sormea pitää liikuttaa listoja selatessa. Näyttö vastaa helposti kosketukseen ja tekee puhelimen käytöstä pääosin mukavaa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta: päänäytön sivussa olevaa pienoisohjelmapalkkia on tuskastuttava selata – jossakin vaiheessa listaa selatessa se hyppää aina alkuun tai loppuun, ja liian nopeasti selatessa huomaa aktivoineensa näytön alareunassa sijaitsevan numeronäppäimistön. Kosketusnäytöllä kirjoittaminen on tunnotonta, enkä viikossa päässyt sinuiksi kirjoituksen kanssa. Ajan kanssa siihen voisi tottua, mutta koeaikana jo pelkästään nettiselaimeen kirjoittaminen tuntui raivostuttavalta.

Internet-yhteys toimi puhelimessa moitteetta – tosin oletuksena puhelin käytti puhelinliittymän kallista 3G-verkkoa, eikä langatonta. Kesti pienen hetken löytää, mistä sekin vaihdettiin kohdalleen. Netin selaaminen 3-tuuman näytöltä ei ole mikään tajuntaa räjäyttävä kokemus, mutta ajaa asiansa tarvittaessa. Blue Earthissa on valmiina oikotiet kaikkiin kuumiin sosiaalisen median palveluihin ja yhteisöihin, mutta itse käytin lähinnä Youtubea. Kallistaessa puhelimen vaaka-asentoon, muuttui selaaminen helpommaksi ja Youtube-videot levisivät koko näytölle.

DSC_0400

Netin selaaminen ja puhelimen muu tehokäyttö imivät akun tyhjäksi päivässä. Onneksi Blue Earthin saa energiaa säästävään ekotilaan, joka venyttää akun kestoa huomattavasti. Ekotilassa jopa soittoäänet muuttuvat energiaa säästäviksi. Puhelin oli testiaikana kuusi päivää ekotilassa, jolloin akkua kului kaksi palkkia viidestä. Puhelimen toiminta-aika voi siis lähestyä jopa kahta viikkoa ekotilassa yhdellä latauksella.

Blue Earthin ympäristöystävällisyyttä alleviivaa erityisesti askelmittari, jolla voi mitata kuinka paljon vähentää hiilidioksidipäästöjä tai kuinka monta puuta pelastaa kävellessä. Vertailukohdaksi määritetään oman tai naapurin auton polttoaineen kulutus. Askelmittarissa ei sitten muuta hyötyä olekaan, koska se ei mittaa matkoja millään tavalla. Ne täytyy itse manuaalisesti laskea omien askeltensa perusteella. Kaiken lisäksi testipuhelin ei tallentanut tuloksia, joten en voinut tarkastella kuinka suuren metsän olisin kävelylläni pelastanut viikon aikana.

Kameran tai videokuvauksen toimivuus on kamerapuhelinluokkaa. Jos haluat valokuvata, osta kamera. Jos haluat videokuvata, osta videokamera. Kuvien laatu kelpaa juuri ja juuri puhelimesta katsottavaksi, muun käytön voi unohtaa.

Vaikka en juuri perusta kännykkäpeleistä, pitää mainita Blue Earthin ratkaisut. Puhelimessa on kyllä muutamia pelejä, mutta kaikki paitsi yksi ovat demoversioita, jotka voi ystävälliseen neljän euron hintaan aktivoida omakseen. Luulisi, että lähes viidensadan euron hintaiseen puhelimeen olisi voitu sisällyttää edes muutama peli kylkiäisenä. Ainoa hetken viihdyttävä ohjelma oli virtuaalinoppa, jossa puhelinta ravistaessa pyöri pari noppaa ruudulla.

Niin, Blue Earthilla voi myös soittaa. Ääni kuului kirkkaasti kaiuttimesta ja myös linjan toinen pää kehui äänen kuuluvan selkeästi. Perus-Samsungien tapaan myös tässä puhelimessa on valepuhelutoiminto eli puhelimen saa soimaan halutessaan, jolloin vaikka pääsee pakoon epämiellyttävästä tilanteesta.

Kaiken kaikkiaan Blue Earth on ihan toimiva paketti, mutta tuntuu että jotain jää kaipaamaan. Se on perusälypuhelin, josta löytyvät tämän hetken pop-ominaisuudet ja ajaa asiansa. Se jokin, joka saisi ihmiset täysin hullaantumaan ja myymään sielunsa, puuttuu. Vaikka puhelin tuntuu oikein huutavan ympäristöystävällisyyden perään en todellakaan usko, että tämä on se puhelin, joka nähdään ekosoturien rintamatunnuksena. Ehkä se sopii paremmin latautumaan aurinkoon siihen Toyota Priuksen ikkunalle ja herättämään mukavia vihreitä ajatuksia.

Plussat:

+ Akun kesto ekotilassa

+ Ympäristöystävällisyyden peräänkuulutus

Miinukset:

– Tunnoton kirjoitus

– Mukana ei tule USB-kaapelia

– Kunnon ohjekirjan puute

– Rahastus pikkupeleistä

Arvosana: 3/5

Puhelin on ollut kaupoissa Pohjoismaissa lokakuun lopusta alkaen ja tulee myyntiin muualla maailmalla ensi vuoden alussa. Hinta: 469 €. Lisätietoja valmistajan sivuilta.