a_parallel_image_1

a_parallel_image_2

a_parallel_image_4

Gebhard Sengmüller kuvailee A Parallel Image -teostaan media-arkeologiseksi interaktiiviseksi veistokseksi. Hän on kiteyttänyt asian erittäin pätevästi seuraavaan. Lainaan teoksen kuvaustekstin englanniksi, sillä se on mielestäni hyvä ja kattava. Pahoittelen asiaa niille, jotka eivät osaa englantia:

”’A Parallel Image’ is an electronic camera obscura. This media-archaeological, interactive sculpture is based on the fictive assumption that the currently still valid principle of electronically transmitting moving images, namely by breaking them down into single images and image lines, was never discovered. The result is an apparatus that attempts a highly elaborate parallel transmission of every single pixel from sender to receiver. This is only possible by connecting camera and monitor using about 2,500 cables. Unlike conventional electronic image transmission procedures, ’A Parallel Image’ is technologically completely transparent, conveying to the viewer a correspondence between real world and transmission that can be sensually experienced.”

Kyseessä on siis hehkulampuilla toteutettu vastine varjosta, joka varjostaa toisessa päässä olevia sensoreita. Välissä lienee kuitenkin digitalisointia, joten täysin analogisesta kuvasta ei siinä mielessä voida puhua. Korjatkaa jos olen väärässä. Analoginen versio toimisi siten, että sähkön määrä pienenisi jollain ei-digitaalisella tekniikalla kun sähkön lähde ei kohtaisi valoa. Mikä voisi olla tälläinen tekniikka? Kertokaa te. Voisiko hyväksi käyttää kenties lämpöenergiaa?

Mielestäni erittäin hieno ja oivaltava teos. Piste i:n päällä on liikkuvan kuvan projisiointi sensoreihin. Katsokaa video!

Lähde: www.gebseng.com (www.todayandtomorrow.net)

Edellinen artikkeliMark Mawson maalaa kolmiulotteisia maalauksia veden alle
Seuraava artikkeli”The Better Mouse Trap” – Se Parempi Hiirenloukku

8 KOMMENTIT

 1. ”Välissä lienee kuitenkin digitalisointia, joten täysin analogisesta kuvasta ei siinä mielessä voida puhua. Korjatkaa jos olen väärässä. Analoginen versio toimisi siten, että sähkön määrä pienenisi jollain ei-digitaalisella tekniikalla kun sähkön lähde ei kohtaisi valoa. Mikä voisi olla tälläinen tekniikka? Kertokaa te. Voisiko hyväksi käyttää kenties lämpöenergiaa?” – Artikkeli

  En nyt tutustunut siihen onko kyseessä analoginen vai digitaalinen laite, mutta siis käsityksesi analogisesta ja digitaalisesta tuntuvat oudoilta.

  ”Digitaalisuus on tiedon syöttämisessä, käsittelyssä, siirrossa, tallennuksessa ja esittämisessä käytettävä menetelmä, jossa tieto esitetään täsmällisinä arvoina, joita on rajallinen määrä. Tavallisin digitaalinen järjestelmä on binäärijärjestelmä, jossa käytetään vain kahta arvoa, 0 ja 1.” – Wikipedia

  Analogisestikin signaalia voidaan vahvistaa ja heikentää ja mitä vaan. Digitaalisuudessa on kyse vain ja ainostaan siitä, että luku tallentaan (tai sitä käsitellään) tuollaisessa portaallisessa järjestelmässä. Esim. jos tuollaisen laitteet voisi toteuttaa analogisesti siten, että toisessa päässä on analoginen valosensori, joka sitten ohjaa miten kirkkaana se hehkulamppu palaa töisessa päässä. Täysin analogisesti. Normaali sähköinen perusjuttu, joka olisi osattu tehdä jo kauan ennen digitaalisuuden käytännön sovelluksia.

 2. Suht mielenkiintoista kyllä. Eikö teoksessa käytetä valokuituja?

 3. Yhdyn ensimmäiseen kommentoijaan. Ja lisään analoginendifferentiaalinen ja digitaalinendiskreetti. Kyllä tuo systeemi taitaa olla täysin analoginen. Veikkaan että on tehty käyttäen phototransitoreita toisessa päässä ja näiden ulostuloa vahvistettu hehkulampuille. Hehkulamput on kytketty kuten teksti kertoo 2500 sähköjohdolla. Nämä siis elektroniikka maallikon oletuksia.

 4. Yksinkertaisimmillaanhan kyseessä on piiri, jossa siis ulkoisen virtalähteen toinen napa on kytketty valon voimakkuuden mukaan resistanssiaan vaihtaviin LDR-vastuksiin (”valosensoreihin”) ja toinen sitä vastaavaan hehkulamppuun, ja näiden välissä sitten kulkee yksi johto. Mukaan voi toki laittaa transistorin, jos se ei näin yksinkertaisella kytkennällä toimi halutulla tavalla, mutta digitaalista siitä ei silti tule.

 5. voisiko vastaavan tehdä pienistä aurinkokennoista?? ei tartteis ulkosta virtaa! sillee et jokaselle lampulle oma kenno ja… periaatteessa toimis :S

 6. Eikös nuo toisessa kuvassa olevat ”napit” ole LDR-vastuksia?
  Korjatkaa, jos olen väärässä.

 7. Vähän samankaltaisen saisi aikaan ilman sähköäkin kun laittaisi väliin vaan valokuituja. Tarvitsee vaan kirkkaahkon valon taakse, jotta pienistä ”pikseleistä” menisi tarpeeksi valoa.

Comments are closed.