70 vuotta sitten suomalaiset viettivät itsenäisyyspäivää ankarissa oloissa. Suuri Neuvostoliitto oli aiemmin painostanut pientä ja nuorta suomen kansaa luovuttamaan alueita itselleen vedoten mm. Leningradin alueen turvallisuuteen. Alueluovusneuvottelujen päätyttyä Moskovan kannalta epäsuotuisasti, ylittivät puna-armeijan joukot rajan 30. marraskuuta. Tilanne oli kaikkea muuta kuin tasaväkinen ja tapahtumia seuranneet ulkomaiset kirjeenvaihtajat olivat varmoja Suomen häviävän sodan muutamassa viikossa.

Suomi-konepistooli M/31
Suomi-konepistooli M/31

Suomella ei ollut mitään mahdollisuuksia kääntää sotaa voitoksi, mutta piskuisella Suomella oli kuitenkin muutama ässä hihassaan, jolla tilannetta pyrittiin tasapainottamaan. Yksi niistä oli kotimaista asesuunnittelua edustava Suomi-konepistooli, M/31 joka tuolloin oli kansainvälisestikkin katsottuna edistyksellinen.

Vaikka asetta ei talvisodan alkuun mennessä oltu toimitettu kuin n.5000 kpl, siitä muodostui myöhemmin kuuluisa suomalainen sodanajan  symboli ja osa syynä tähän oli se, että ase oli erittäin luotettava ja pidetty käyttäjiensä keskuudessa. Oman osansa aseen maineen kasvulla oli mm. sen käyttäjän esiintyminen Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa ”Tikkakosken mannekiininä”. Ase teki myös puna-armeijaan suuren vaikutuksen ja pian myös Neuvostoliitossa aloitettiin omaan konepistoolin kehitystyöt mm. sotasaalis aseiden avulla, jonka lopputulos suurelta osin muistutti M/31:n rakennetta.

Suomi-konepistoolin isä, Aimo Johannes Lahti syntyi 28.4.1896. Hän oli ns. itse-oppinut asesuunnittelija/insinööri, sillä ainoa varsinainen koulu minkä hän koskaan läpi kävi, oli kansakoulu. Vapaus-sodan ja asepalveluksen jälkeen hän hakeutui asemestariksi Kouvolaan, Keski-Suomen rykmenttiin. Lahden kiinnostus aseita kohtaan oli syttynyt jo nuorena ja hän suoritti aliupseerikurssin erikoisalanaan aseiden rakenne ja valmistus.

Toukokuussa 1929 aseteknikko Lahti sai komennuksen Valtion Kivääritehtaalle aloittamaan suunnittelemansa pikakiväärin valmistusta. Vuoden 1932 lopulla puolustusministeriö nimitti hänet kevyiden aseiden konstruktööriksi. Lahti suunnitteli Konepistooli Oy:ssä kumppaniensa kanssa useita aseita kuten L-35 sotilaspistoolin ja L-39 panssarintorjuntakiväärin.

M/26, M/31 Suomi-konepistoolin esikuva
M/26, M/31 Suomi-konepistoolin esikuva

Ensimmäinen Lahden suunnittelema konepistoolimalli oli M/26, joka oli rakenteeltaan osittain M/31:n kaltainen. Siinä oli kuitenkin monia ominaisuuksia, jotka myöhemmin karsittiin pois tarpeettomana kuten esim. tulinopeuden säätö. Aseelle ominaista oli pitkä kaarilipas, joka mahdollisti makuultaan ammunnan yhdistettynä 36:n 7.65:n patruunan  lippaan kapasitettiin.

M/26:n mukanaan tuomien oppien perusteella Lahti jatkoi konepistoolin kehitystä pääasiallisesti vapaa-ajalla ja monien mutkien jälkeen M/31 syntyi. Suurimpia muutoksia edeltäjämalliin oli panosten muuttuminen 9 milliseksi ja oman erityisen konepistoolipatruunan kehittäminen. Aseessa oli edeltäjämallista perittynä muutama tuolloin maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ominaisuus, kuten ilman työkaluja vaihettava piippu. Aktiivikäytössä kun piipulla oli tapana kulua väljäksi ajan saatossa.

SuomiM31

Alkuun aseessa oli perinteinen tankolipas, mutta pian siirryttiin rumpulippaan käyttöön. Ensin rumpulippaaseen mahtui 40 panosta, mutta pian lipasta muutettiin siten että siihen mahtui 70 panosta.

Suomi-konepistooli painaa n. 4,7 kg ja täysi 70 patruunan rumpulipas n. 1,9 kg, yhteensä siis 6,6 kg. Luodin lähtönopeus on 400 m/s ja läpäisy 100 m matkalta n. 16 cm mäntyä. Tulinopeus sarjatulella on n. 900 lauk/min, vaihdellen hieman aseyksilöittäin ja piipun kulumisen myötä.

Konepistoolin varusteisiin kuului alkujaan varapiippu, nahkainen kantohihna, lipaslaukku, työkalutasku ja puhdistusvälineet.

Lähteet: guns.connect.fi, vetresvantaa.net, joensuu.fi/mekri/sotahistoria, Wikipedia

Edellinen artikkeliiPhone ja järjestelmäkameran objektiivi: tee-se-itse
Seuraava artikkeliArvostelu – Star Wars: Clone Wars – Republic Heroes