Seuraava artikkeli ei sovellu eläinten ystäville.

Ihmisen ja koiran välillä on ollut jo vuosituhansia ainutlaatuinen suhde. Koira oli ensimmäinen eläin, jonka ihminen kesytti kumppanikseen ja käytti sitä hyväksi metsästyksessä. Myöhemmin koiran käytön painopiste on siirtynyt enemmän seuranpidon suuntaan, mutta tänäkin päivänä koiria käytetään myös työtehtäviin mm. poliisin toimesta.

Koirat ovat löytäneet planeetan tuhovoimaisimman lajin rinnalla tiensä myös sotatantereille ja siellä koiria on käytetty niin viestien kuljettamiseen, kuin vartiointiin. Käyttötarkoitusten monimuotoisuudesta kertoo se, että ensimmäisessä maailmansodassa belgialaiset käyttivät rotevia koiria vetämään raskaita konekiväärejä pienissä kärryissä perässään rintamalle.

Anti-tank dog

Koirien käytössä eri tehtävissä on vain mielikuvitus rajana ja itänaapurillamme ei mielikuvituksesta tunnetusti ole ollut puutetta. Toisen maailmansodan aikana neuvostoliittolaiset kouluttivat koiria panssarintorjuntatehtäviin Saksan sotakoneiston vyöryessä kohti Moskovaa. Toimintaperiaate oli julma mutta yksinkertainen. Koiran selkään sidottiin räjähdepaketti,  joka laukesi kuvassa näkyvän puukepin taittuessa kun koira ryömi panssarivaunun alle.

Koulutuksessa käytettiin hyväksi koiran perusviettiä, jatkuvaa himoa ruokaan tai mihin tahansa etäisesti syötävää muistuttavaan. Koiria pidettiin nälässä useita päiviä ja päästettiin vapaaksi siten että ruokakippo oli sijoitettu lähistöllä olevan panssarivaunun alle. Pian koirat oppivat, että ruokaa löytyy sellaisten kulkuneuvojen alta, joissa on telat ja koulutus oli valmis.

Koiria käytettiin vuodesta 1941 aina vuoteen 1945 asti. Koirat eivät olleet niin tehokkaita kuin neuvostoliittolaiset olivat toivoneet, sillä koirien tuntemus eri panssarivaunuista ei ymmärrettävistä syistä ollut kovin hyvä. Tämä tarkoitti siis sitä, että panssarintorjuntakoiria ei voitu käyttää silloin kun lähistöllä oli omia panssareita, sillä koirat eivät erottaneet saksalaisia tankkeja venäläisistä. Koirat pelästyivät helposti kovaäänisiä kulkuneuvoja sekä saksalaisten oli kohtuu helppo ampua kohti juokseva koira ennen kuin siitä koitui vaaraa. Lisäksi koirien koulutus kesti liian pitkään ottaen huomioon niiden tehtävän kertakäyttöisenä liikkuvana miinana.

Lähde: oddee.com

Edellinen artikkeliTestissä led-vyönsolki
Seuraava artikkeliMainos: Voita Apple iPod Touch 32 Gt!