mp5clock

Testituotteena tällä kertaa on erikoisen näköinen mp5-laite, joka siis toistaa musiikkia, kuvia sekä videotiedostoja.

Ensisilmäyksellä laite näyttää tavalliselta herätyskellolta tai minitelevisiolta kolmen tuuman näytöllä. Paketin mukana tuli myös pienenpieni kaukosäädin, mikä on sinänsä ehkä hiukan turha, koska laitteen ollessa vähänkin kauempana ei tahdo erottaa pienen näytön valikkoja. Mutta itse laitteen painikkeet ovat aika jäykkiä, joten kaukosäätimellä voi vähentää äänekästä kliksuttelua.

Kellon akun lataus sujuu joko lataamalla se suoraan verkkovirrasta tai vaihtoehtoisesti usb-kaapelilla tietokoneesta, mikäli töpselipaikkoja ei ole vapaana. Hyvä juttu tässä on se, että jos laturi kosahtaa, usb-kaapeli pelastaa. Ja vastaavia usb-kaapeleita käyttävät esimerkiksi useat digitaaliset kamerat, joten niiden saatavuuskin on hyvällä tasolla.

Kolmen tuuman true color TFT-näytöllä varustettu vekotin kykenee pitämään sisällään sellaisenaan 4 gigatavun edestä tiedostoja. Mikäli tämä ei riitä, laatikon takaseinästä löytyy paikka muistikortille (Mini SD/MMC).

Laitteen valikossa ja käytössä navigointi vaatii hetken totuttelua, sillä esimerkiksi vasen-oikea -suunta valikossa valitaan edellinen- ja seuraava kappale -napeilla. Ylös ja alas liikutaan taas näppäimillä, joilla myös hallitaan äänenvoimakkuutta. Joskus Play-merkillä kuitataan ”Ok”, joskus taas Menu-näppäin hoitaa sen homman. Kaukosäätimessä on näppäin nimeltä Return, eli paluu, mutta kellossa itsessään sitä ei ole. Tämän sijaan pitää painaa Menu-näppäintä hiukan kauemmin.

Videotiedostot toimivat boksissa hienosti. Laite tukee muutamaa yleistä formaattia, joten elokuvien katselu ei tuota pahemmin ongelmia. Videokuva näytetään ensin oletusarvoisesti venytettynä koko näytölle, mutta sen saa elokuvan rullatessa muutettua niin, että videon omat kuvasuhteet pysyvät oikeina. Videoiden äänimaailma laitteessa on parempi, mitä ensisilmäykseltä arvuuttelin. Särinää äänessä on jonkin verran, varsinkin volyymitasoa nostaessa. Mutta se on aika tavallista näin pienillä laitteilla.

Kellolle voi siirtää tietokoneelta vaikka koko lomakuvavaraston ja näytellä sitten sukulaisille. Kuvasta toiseen pompitaan sujuvasti, ja kuville voi luoda omia kansioita niiden järjestyksessä pitämiseksi.

Musiikin kuuntelussa kello on oiva väline. Voisin helposti kuvitella tämän sopivan jonnekin toimiston työpöydälle viihdyttämään niska limassa työskentelevää kuuntelijaansa. Laite toistaa mm. mp3- ja wma-tiedostoja, ja mikäli jostakin syystä oman musiikin kuuntelu ei huvita, kellossa on myös sisäänrakennettu radio. Tosin ilman kunnon antennia radiota saa kuljetella ympäri asuntoa ja etsiä sitä maagista paikkaa, missä radio kuuluisi ilman häiriöääniä. Jos radion saa toimimaan, niin erittäin mukava lisä on radiomusiikin nauhoitusmahdollisuus.

Kellon sisäänrakennetun mikrofonin avulla voi myös äänittää puhetta tai musiikkia, joskin toistettuna ääni on melko tukahtuneen kuuloista.

Akun kestoa myyjän sivuilla ei mainita, mutta akku tuntuu riittävän hyvin täyspitkän elokuvan katsomiseen. Tietenkin kesto riippuu myös paljolti siitä, katseleeko kellolla videokuvaa vai kuunteleeko vain musiikkia, jolloin näytön voi asettaa pimenemään tietyn ajan jälkeen.

Viimeiseksi asiaksi jätin yksityiskohdan, jota en voi olla kummastelematta; laitetta kutsutaan mp5-kelloksi, mutta missä se kello on? Meneillään olevaa aikaa ei löydy perusteellisemmallakaan etsinnällä. StopWatch -niminen, sekuntikellon tapainen pikkuohjelma oli ainoa lähimmäksi osunut löydös. Paketin kyljessäkin lukee ”Time display”, mutta kello jää haamutoiminnoksi.

Niin ja löytyypä kellosta Tetriskin! 🙂

Laitteen esittelyvideo Youtubessa:

 

Laiteominaisuudet (myyjän sivuilta):
– 3,0″ true color TFT-näyttö, 400*240 resoluutio
– 4 Gt sisäinen muisti
– Muistikorttituki: Mini SD/MMC/Transflash (TF)
– Audioformaatit: MP3, WMA, FLAC, APE
– Videoformaatit: MPEG-4 (AVI), RM, RMVB, FLV, MPEG2
– Kuvaformaatit: JPG, GIF, BMP
– FM radio
– E-book tuki
– Sisäänrakennettu mikrofoni
– Nd-fe-B magneettikaiuttimet
– Akun lataus verkkovirrasta tai USB-väylästä
– Kaukosäädin

Plussat:
+ toistaa monenlaisia tiedostoja
+ mukavan pienikokoinen
+ varmasti huvittaa auton takapenkkiläisiä, vuodepotilaita tai täysistunnolla olevia
+ muistin laajennusmahdollisuus muistikortilla
+ videota voi kelata haluamaansa kohtaan

Miinukset:
– käyttöohje joko kiinaksi tai suppeaksi englanniksi, suurimmaksi osaksi saa arvailla itse käyttötoimintoja
– radio joko kuuluu tai ei, riippuu onnesta ja paikasta
– välillä videon kuva voi tökkiä ja ääni mennä edellä kuvaa
– äänenvoimakkuutta voi säätää, mutta hiljaisimmillaankin äänet ovat melko kovalla
– missä se kello on?!

Arvosana:
3/5

Saatavuus ja hinta:
E-villen verkkokaupasta hintaan 45 euroa (sisältää postikulut).

Kiitokset E-villelle yhteistyöstä!

Edellinen artikkeliPrintBrush – maalaa tulosteesi
Seuraava artikkeliTutkimus: Koiran ekologinen jalanjälki vastaa kahta katumaasturia