aaaahaa

Mikko antaa omat näkemyksensä Forza Motorsport 3 pelistä.

Jo viikon verran minulla testattavana ollut Forza Motorsport 3 peli on julkaistu tänään Xbox 360 konsolille. Yleisesti ottaen Forza Motorsport-sarjaa on voitu pitää Xboxin parhaimpana ajopelisarjana johtuen sen realistisuudesta ja laajuudesta. Tämäkään peli ei tuo poikkeusta tähän sääntöön.

Itse en ole mikään paatunut pelikriitikko vaan ihan tavallinen pelaaja niinkuin monet lukijoistakin. Omat odotukset peliä kohtaan oli neutraalit samalla toivoen että peli yllättäisi minut ja tarjoaisi itselleni jotain uutta autopelien rintamalla.

Ja näin se myös teki.

Pelistä löytyy yli 400 autoa jotka eivät edes alussa ole millään tavalla lukittuina. Jos pätäkkää löytyy niin miksi ei ostaisi itselleen Ferraria tai jotain muuta autoa josta on lapsena haaveillut. Turhaa olisikin laittaa niitä millään tavalla lukkojen taakse kuten useissa peleissä on tapana.

Pelin realismi autojen käyttäytymisessä on hämmästyttävää sekä viihdyttävää ja peli toimiikin laajojen asetusmahdollisuuksien vuoksi niin tavallisesta kaahailusta tykkäävällä yhtä hyvin kuin simulaatioajeluun hurahtaneilla.

Äänimaailmaan on pantu paljon huomiota. Jokaisen auton äänet on nauhotettu peliä tehdessä erittäin tarkasti ja myös ajamisesta sekä tiestä lähtevät äänet kuulostavat aidoilta. Oman telkkarini pienet kaiuttimet eivät anna oikeutta pelin äänimaailmalle. Musiikki on hyvää ja pelistä löytyy samoja kappaleita kuin vanhan volvoni cd-soittimesta, Pendulumin pauhatessa mutkat menevät suoriksi jo pelkästään fiiliksen voimasta.

Sekä kuljettajalla että ajettavalla autolla on oma kokemuspistemäärä joka kasvaa ajettaessa kilpailuita. Saavuttaessasi tarpeeksi hyvän tason, pääset uusiin vauhdikkaampiin kilpailuihin.

Autojen asetusmahdollisuudet ovat aivan älyttömän monipuoliset ja itse en niihin jaksa niin suurta huomiota kiinnittää. Aina kun rahaa tulee tilille käyn hakemassa autoihini uusia parempia osia, mutta tiettyä rataa varten en erikseen säätele renkaan ilmanpaineita vaikka se mahdollista onkin. Virittäessäsi autoasi auton suoritusindeksi nousee jonka mukaan auton luokka määrääntyy. Siis virittelemällä esimerkiksi Toyota Yariksen äärimmilleen, voi sillä käydä kiusaamassa joissain kisoissa esimerkiksi Ferrareita. Ainoa ikävä takaisku on sopuhintaisen kytkimellisen sekä vaihteellisen ratin puuttuminen, sillä ainoa järkevä vaihtoehto on Fanatec nimisellä yrityksellä jonka rattikokonaisuuksien hinnat menevät reippaasti yli opiskelijan kuukausivuokran.

Autojen tuunaus onnistuu joskin erilaisten korisarjojen määrän ollessa vähäisiä, sekä korisarjojen esikatselu on hieman huonosti toteutettu. Maalaus ja koristelu taas on vedetty maksimiin ja näyttäviä kuoseja luovat pelaajat voivatkin kaupata niitä verkon yli muille pelaajille.

Xbox live on tuotu pelaajaa lähemmäksi myös ura-peliä pelatessa, sillä voit myydä jonkun vanhoista autoistasi esimerkiksi huutokaupan kautta jollekkin toiselle pelaajalle. Liven kautta voikin ladata / ostaa melkein mitä tahansa peliin liittyviä asioita.

Yksi yllättävimmistä ja positiivisimmista asioista pelissä oli valokuvaus. Starttia painamalla voi hienon luisun keskeyttää ja alkaa hahmottaa tilanteesta hienoja kuvia. Pelin valokuvauskameran asetukset on pelaajalle helppoja käytää johtuen niiden samanlaisuudesta oikeiden digikameroiden asetuksista. Kohdistus tuohon, valotusaika ton verran ja hieman seepiaa peliin. Asetusten ollessa miellyttävät napattu kuva voidaan tallentaa kiintolevylle tai ladata se Liveen muiden iloksi. Kaikki arvostelussa käytetyt kuvat on pelistä minun itseni ottamia.

Yleisilme koko pelillä on kliinisen puhdas ja miellyttävä. Ärsyttävät ja vaikealukuiset fontit on jätetty kokonaan pois ja keskitytty olennaiseen. Mielestäni peli on loistava ostos näin perjantain kunniaksi ja tulisi kuulua pelihyllyyn mikäli Xbox 360 :nen sattuu omistamaan.

Muistakaa että jokaisesta ostetusta Forza Motorsport 3 pelistä lahjoitetaan 1 euro Lastenklinikoiden Kummit ry:lle.  Jos olet hankkinut pelin, muista käydä kommentoimassa kokemusiasi tämän arvostelun kommentteihin.

Edellinen artikkeliHilavitkutin harrastaa: Moottoripyörä osa 2, ympäristön suhtautuminen
Seuraava artikkeliForza 3 kilpailun voittaja