moon_white

Varmasti moni teistä on jo lukenut avaruusmaailmaa kuohuttaneesta löydöksestä. Kuusta on siis löydetty vettä. Ei kuitenkaan mitään meriä tai järviä. Vain vesimolekyylejä. NASA on päättänyt tutkia asiaa tarkemmin. Tämän vuoksi huomenna, perjantaina 9.10.2009 kuun etelänavalla sijaitsevaan kraateriin törmäytetään luotaimen raketti ja melkein heti perään itse luotain.

Raketti ja luotain törmäävät kuuhun noin 9000km/h nopeudella ja tuloksena uskotaan olevan lähes 10 kilometrin korkuinen pamaus. Tämän pamauksen sisältöä analysoimalla tutkijat voivat saada selvyyden veden olemassaolosta. Tutkijat  saavat vain tunti törmäyksen jälkeen tiedon siitä että, löytyikö pamauksesta vettä vai ei.

Huomenna aamulla LCROSS-luotain ja sen tyhjä raketti irtaantuvat toisistaan. Tämän jälkeen klo 13:31 raketti törmää kuun pintaan ja LCROSS-luotain kuvaa tapahtumaa tulemalla itse perässä. Asiasta kiinnostuneet voivat katsella tapahtumaa livenä NASA:n sivuilla. Itselläni ei ole aikaa, mutta eiköhän siitä jotain videota löydy iltapäivällä. Harrastelijat saattavat pystyä katsomaan tätä törmäystä ainakin jossain päin maapalloa.

Lähde: www.telegraph.co.uk

Edellinen artikkeliNaposteluystävällinen kahvikuppi
Seuraava artikkelig-Spout – loppu läikyttämiselle

15 KOMMENTIT

 1. annika: luulisin
  Saba: nyt taisit päästä selville salaliitosta! Korjaan homman

 2. En löydä NASA:n sivulta paikkaa, josta voisi huomenna katsoa lähetystä.

 3. Muistakaas ylläpitäjät lisätä video tästä sitten tuonne Videoblogiin.

 4. Lasse kirjoitti
  ”Se on 14:30 Suomen aikoihin perjantaina sitten.”

  Ei, vaan 13:30? Käsittääkseni Suomi on 2 tuntia GMT:tä edellä.

 5. jyrki @ ehkäpä tuon veden löytyminen tarkottaisi pienempiä kustannuksia tulevaisuudessa, kun sitä vettä ei tarvitse maasta asti sinne avaruuteen roudata. Tarkoittaa myös parempia mahdollisuuksia tukikohdan pystyttämiseen kuuhun ja muuhun avaruuden tutkimiseen. Näin ajatellen ei kyllä yhtään ihmetytä, mutta joku toinen voisi varmaan valaista lisää.

 6. Laittakaapa tänne sitten sellainen videolinkki kun on pätkää saatavilla, kaikki eivät tosiaan ehdi tuota livenä katselemaan.

 7. Tarkistin asian. Laskujeni mukaan kellonaika on ilmoitettu oikein. 13:30. NASA:n sivuilla aika on ilmoitettu 4:30, ja koska he käyttävät PDT:tä (kesäaika) lasketaan siihen kellonaikaan lisää 7 tuntia + 2 tuntia greenwitchiltä tänne suomeen, eli 13:30. Mahtaakohan räjähdys näkyä tänne kotosuomeen. Kun miettii, että kuussa ei ole ilmaa
  (=ei tuule) pilven pitäisi pysyä siellä aika kauan.

 8. Jep, kyllä tuo osuma tapahtuu nimenomaan 14:30! Sen pystyy tarkistamaan esim. nasa nisvuilta, jossa on näkyvissä laskuri.

 9. Oikeassa olitte kuitenkin. Pahus vieköön 😀 Siis ajan suhteen.
  Siinä näkee että vaikka viettää aamun tarkistaen osumisaikaa, voi silti tehdä virheen. Katsoiko joku teleskoopilla tai takapihaobservatoriolla kyseistä tapahtumaa? Näkyikö tänne suomeen?

Comments are closed.