tumblr_kpyttiNcn11qzrip0o1_500

Arial on varmasti kaikille tuttu kirjasintyyppi: se on se iso fontti, jolla saa nopeasti sivun täyteen fonttikoolla 14, kun kirjoittaa parin sivun pakollista esseetä tai raporttia. Helvetica on taas nimenä useimmille vieraampi kirjasin, vaikka siihen törmääkin kaupungilla jatkuvasti. Nopeasti kirjasinten historiasta voi sanoa, että Helvetica on suunniteltu vuonna 1957 ja Arial 1982.

En löytänyt kuvan tekijän nimeä mistään, mutta nimettömäksi jäänyt henkilö on summannut muutaman suurimman eron kahden fontin välillä -eroja löytyy toki enemmänkin. Typografiaa harrastavat saavat tästä ehkä kiksejä, mutta kuva selvittää hyvin ummikoillekin kuinka tarkkaa puuhaa kirjainten suunnittelu on.

”Ketä v***u kiinnostaa joku v***n fontti?” Niinpä niin, jos jollakin on fonttipoliisin virkaa, niin aiheeseen voi tutustua enemmän ja hauskasti: Arial ja Helvetica taistelupeli,  Helvetican historiasta kertova dokumentti ja testi pro-typografeille. Vakavammin aiheesta lisää mm. täältä.

Lähde kuvalle.

Edellinen artikkeliÖtököitä kellokoneistolla
Seuraava artikkeliMusiikkisi muiden kuunneltavaksi T-paidan kautta