Frankfurtin autonäyttelyssä vuosimallia 2009 nähtiin jälleen jos jonkinmoista menopeliä. Niistä yksi mielenkiintoinen ja mahdollisen toteutuskelpoinen konsepti oli Volkswagenin E-Up!.

E-Up! on täysin sähköön turvautuva 3+1 paikkainen pieni kaupunkiauto. Se ei ole pelkästään pieni vaan samalla VW:n pienin auto tähän mennessä. Kaiken voiman E-Up!:lle tuottavat litium-ioni-akut eikä hybridien tapaan tarvitse turvautua esimerkiksi polttomoottoriin. Tästä voisi pikaisesti tehdä johtopäätöksen, että auton täytyy olla todella raskas kaikkinen akkuineen. Näin ei kuitenkaan ole ja kokonaismassa on melko tarkasti vain 1085kg, joista akkujen paino 240kg. Toimintasäteeksi luvataan noin 130km riippuen tietysti ajotavasta. Akut saa onneksi kuitenkin suhteellisen nopeasti ladattua, sillä jo vain tunnissa akkujen lataus on 80% maksimista. Sähäkkä peli saa lisävirtaa myös ”lennosta” katolle sijoitettujen aurinkokennojen avulla. Normaalin 1,4 neliömetrin kennopinta-alan saa kasvatettua aina 1,7 neliömetriin kääntämällä aurinkosuojat auringon eteen.

Ajaminen ei myöskään ole kovin kallista puuhaa E-Up!:illa, sillä 100km ajo maksaa vain noin 2€. Halpa ei kuitenkaan tässä tapauksessa ole aivan laiska nimittäin VW:n moottori tuottaa peräti 210 Nm väännön kierrosten ollessa nollassa. Urheiluautosta ei sentään ole kyse ja kiihtyvyys 0 – 100km/h onkin ”vain” 11,3 s. Kaupunkiajossa päästään melko sähäkästi 0 – 50km/h 3,5 sekunnissa. Jotta moottorista on saatu näinkin vakuuttavat tehot irti, on jouduttu tekemään myös kompromisseja. E-Up! ei nimittäin olekaan ihan ”täysin” sähköauto vaan osa laitteista on hoidettava manuaalisti, jotta virtaa olisi riittävästi tarvittavien toimintojen ylläpitämiseen. Esimerkiksi peilien säädöt ja ikkunat on hoidettava manuaalisti. Mittaristo on kuitenkin sähköinen eikä navigaattoriakaan tarvitse matkalle erikseen palkata, nimittäin navigoinnista, auton kontrolleista sekä mm. virrankulutuksen seurannasta huolehtii kosketusnäytöllä varustettu HMI (Human Machine Interface) -järjestelmä.

Kannatanee tutustua myös Hilavitkuttimessa aikaisemmin julkaistuun artikkeliin jossa kerrottiin Toyotan läpimurrosta akkuteknologiassa. Mikäli uusi tekniikka pitää lupauksensa on autonvalmistajilla, myös Volkswagenilla, vielä pitkä matka yltää edes samalle lähtöviivalle Toyotan kanssa.

Lähde: green.autoblog.com

Edellinen artikkeliNintendo Wii – realismia liiallisuuksiin?
Seuraava artikkeliBowlingual Voice on tulkki niille jotka eivät ymmärrä koiriaan