ifa_2009_3d_televisio_intro

Kun suuret kuluttajamassat ovat jo kohta ehtineet vaihtaa televisiovastaanottimensa putkitöllöistä taulutelevisihin, niin televisiovalmistajien keskuudessa työskennellään jo kuumeisesti seuraavan uuden televisioteknologian parissa, jolla saadaan kuluttajat pian jälleen harkitsemaan juuri ostetun täys-HD -televisionsa vaihtamista uuteen.

Kierreltyä muutaman päivän ajan IFA 2009 -messuilla on helppo todeta, että teknologia johon televisiovalmistajat tällä hetkellä satsaavat on kolmiulotteisuus. Kaikkien suurten televisiovalistajien osastoilla oli nimittäin näyttävästi esillä erilaisia, kolmiulotteista kuvaa esitteleviä televisioita. Lisäksi kolmiulotteisen television saralla ollaan harpattu kerralla suuri askel eteen päin – kolmiulotteinen kuva on tarkkaa, värit ovat kohdallaan, eikä kuva väpätä. Lisäksi kolmiulotteisuus on niin realistista, että parhaimmillaan elementit tuntuvat kurottavan usean metrin päähän ruudulta suoraan katsojan silmille. Tässä lyhyt kuvallinen esittely messuilla nähdystä 3D-teknologiasta.

ifa_2009_3d_televisio_01

Lähes tulkoon kaikki messuilla esitellyt kolmiulotteiset televisiot perustuivat ”suljinlinsseillä” varustettuihin laseihin. Ideana siis on, että televisiolla näytetty kuva blokataaan vuorotellen vasemmalta ja vuorotellen oikealta silmältä. Kun ruudulla näytetty kuvakulma vaihtuu samalla tahdilla, niin aivot alkavat uskoa, että silmien edessä on aito kolmiulotteinen kuva. Yllä olevassa kuvassa Samsungin osastolla esitelty, kolmiulotteista teknologiaa tukeva autopeli.

ifa_2009_3d_televisio_02

Samsungin osastolta löytyi ainoa kolmiulotteinen televisio, joka ei vaadi katsojalta minkäänlaisia lisälaitteita, kuten laseja kolmiulotteisen efektin syntymiseen. Teknologia perustuu siihen, että silmien etäisyys toisistaan aiheuttaa sen, että television ruudulla näkyvä kuva on eri molemmille silmille. Vaikka kuvanlaatu ei ole samaa tasoa, kuin erillisten lasien kanssa katsottavassa 3D-televisiossa, niin efekti on silti vakuuttava. Tällainen teknologia soveltuisi parhaiten esimerkiksi mainoskäyttöön julkisille paikoille.

ifa_2009_3d_televisio_03

Panasonic esitteli 3D-teknoligaansa massiivisen plasmanäytön ympärille rakennetussa pienessä ”elokuvateatterissa”. Teatterissa oli mahdollista nähdä ensisilmäys muiden muassa myöhemmin tänä vuonna teattereihin saapuvasta Avatar -tieteisseikkailusta. Lisäksi teatterissa esiteltiin vakuuttavasti, kuinka urheilutapahtumat, kuten Formula 1 -kisat ja Olympialaiset saadaan teknologian avulla lähes käsin kosketeltavan lähelle katsojaa.

ifa_2009_3d_televisio_04

Sonyn valtti 3D-televisioiden markkinoinnissa on, että Playstation 3 -pelikonsolin luvataan saavan tuen kolmiulotteisille televisioille jo ensi vuonna. Kolmiulotteisten videoiden katseluun ja pelien pelailuun ei siis välttämättä tarvita uutta ohjelmalähdettä uuden television lisäksi. Kuvassa esiintyvä Wipeout -ajopeli vaikutti lyhyen testin perustella täysin valmiilta kauppojen hyllyille. Pelin kolmiulotteisuus oli myös 200 hertsin televisiolla pelattuna todella vaikuttavaa!

ifa_2009_3d_televisio_05

Philips tuntuu satsaavan huomattavan näkyvästi 21:9 kuvasuhteen televisioihin. Elokuvateattereista tuttua laajakuvaa esiteltiin Philipsin osastolla myöskin kolmiulotteisella teknologialla höystettynä.

Yhteenvetona kolmiulotteinen teknologia onnistui kyllä vakuuttamaan allekirjoittaneen. Kuten jo aiemmin mainitsin, efekti oli todella vakuuttava, ja on helppo kuvitella että teknologia tulee seuraavan viiden vuoden aikana valtaamaan jokamiesluokan kisakatsomot.

Kaikki Hilavitkuttimen IFA 2009 messuilla räpsimät kuvat esillä Hilavitkuttimen Facebook -sivuilla!

Edellinen artikkeliLoopa Gyroscopic Toddler Bowls, kulhot jotka ovat aina oikein päin
Seuraava artikkeliLogitec LIC-iREC03P Module muuttaa iPodin tai iPhonen sanelukoneeksi