DAHON IOS XL unfolded.preview

Kun puhutaan kokoon taitettavista polkupyöristä, niin yhä edelleenkin yleisin mielenyhtymä on 70-luvun ”jopotyylinen” linkkuveitsifillari, jonka runko voitiin taittaa keskeltä kokoon kaksin kerroin. Sen lisäksi, että kyseinen polkupyörämalli ei kokoontaitettavasta rakenteestaankaan huolimatta mennyt kovinkaan pieneen tilaan, niin heikon runkomekanismin ansiosta tämä oli myös melkoisen vaarallinen. Ajo-ominaisuuksissakaan ei suoraan sanottuna ollut kehumista.

DAHON IOS XL folded.preview
Dahon IOS kokoon taitettuna

Samalla tavoin kuin myös muiden kulkuneuvojen, niin myöskin kokoontaitettavien polkupyörien ominaisuudet ovat kehittyneet vuosien mittaan huimasti. Modernin kokoontaitettavan polkupyörän ajo-ominaisuudet ovat jo hyvin lähellä täysimittaista, 28-tuumaista polkupyörää, ja kokoon taitettuna pyörä kulkee mukana palan matkaa vaikka olkalaukussa.

DAHON Valo lightpreview
Yhtenä IOS-polkupyörän innovaationa on uusi, VALO-niminen, ohjainkannattimeen integroitua ajovalo.

Kokoontaitettavien polkupyörien suunnitteluun on erikoistunut myös suomalainen Joakim Uimonen, joka on jo muutaman vuoden ajan suunnitellut menopelejä Taiwanilaiselle Dahonille.  Herra Uimosen työn tuoreimpana ilmentymänä voidaan pitää virallisesti tulevilla Eurobike -messuilla esiteltävää Dahon IOS -pyörämallia. Uutuutena IOS:ssa löytyy esimerkiksi kokonaan uusi kokoon taittumismekanismi, joka mahdollistaa pyörälle pidemmän akselivälin ilman että kokoontaitettavuus kärsii. Ajo ominaisuuksia pyörässä parantaa niin ikään uuden tyyppinen säädettävä ohjainkannatin, johon on myös suoraan integroitu ajovalo.  Lopulta pyörän varustukseen kuuluu myös suoraan napadynamosta virtansa saava ”BioLogic FreeCharge” -laitelaturi, esimerkiksi matkapuhelimelle, tai GPS-laitteelle. Lopulta rungon sisälle on vielä saatu mahdutettua rengaspumppu.
BioLogic FreeCharge_3preview
Pyöräilevien laitenörttien riemuksi IOS lataa vempaimet napadynamon tuottamalla energialla tehokkaasti

Laitteen innovatiivisuudesta kertoo omalta osaltaan myös se että pyörämalli on jo varmistunut Eurobiken IF-muotoilupalkinnon voittajaksi (joko pääpalkinto, tai ympäristöpalkinto). Eurobiken IF-palkinnolla palkitaan vuosittain pyöräilymaailman parhaaksi arvioitu innovaatio, ja tätä pidetään yhtenä pyöräilymaailman merkittävimpänä muotoilupalkintona. Kyseessä on siis melkoisen merkittävä tunnustus.

Dahon IOS kuuluu valmistajan ensi vuoden tuotantomallistoon ja tämän suositushinta tulee olemaan alkaen 999€. Pyörän tarkat tekniset ominaisuudet, mukaan luettuna tämän paino ja mitat tullaan julkistamaan ensi viikon Eurobike-messuilla.

Edellinen artikkeliHere Comes The Sun -kaulakoru on iloinen
Seuraava artikkeliKönecke joulukalenteri-salami on loistava!

20 KOMMENTIT

 1. Erittäin tyylikäs kokonaisuus! Suomessa myynnissä olleet kokoontaiteltavat pyörät ovat yleensä olleet hieman heppoisen oloisia ja osat halpislaatuisia. Ainakin kuvien (ja hintaluokan)perusteella tämä voisi olla laadukkaampi vehje?

  Voisin harkita ostavani laitteen, vaikka en kovin usein tarvitsekaan fillarilta kokoonrullattavuutta. Matkoilla olen tarvittaessa vuokrannut pyörän jos on ollut fillarointiin sopiva kaupunkilomakohde tms.

  Veneilijälle tai auto- tai karavaanarimatkailijalle voisi olla kannattava investointi. Toisaalta saisihan tämän tavallista pyörää helpommin kotioloissakin pitkäkyntisiltä turvaan vaikka parvekkeelle.

 2. Toi gadgettien lataamisintegraatio on kyl kiva keksintö. Ei niinkään siksi, että sillä saisi niitä oikeasti ladattua vaan siksi, että voi rauhassa pitää pidemmillä lenkeillä vaikka kännyssä gps:ää, mp3:soitinta, netti-integraatioita sun muita päällä ilman että imee siinä sivussa gadgettinsä akun tyhjäksi ja joutuu heti perillä etsimään paikan lataukseen.

 3. Ostaisin heti,mutta hinta on kyllä vähän turhan iso. Ennemmin ostaa samaan hintaan
  autoon takanupin ja pyörätelineen.

 4. Hieno pyörä jonka hinta on aika suolainen. Itse hankin lyhyille kaupunkimatkoille potkulaudan, joka taittuu linkkuun jolloin sen kanssa voi matkustaa julkisilla. Tietty pyörä olisi pätevämpi pidemmille matkoille mutta price/portability -asteikolla tuo oli parempi.

 5. ”taputap” Tätä on kehitys. Ei mitään turhan päiväisiä kikottimia vaan juuri sitä mitä tarvitsee.. Toi laturi härdelli vois olla kova pitkillä matkoilla..

 6. Mä olen pitkään miettiny, että miksei tuota napadynamoa voitaisi hyödyntää muuhunkin kuin pelkän polttimon polttamiseen. Itsellä ekana tuli mieleen, että napadynamo lataisi paria superkonkkaa, jotka sitten auttaisivat pyörän lamppua pysymään päällä kun ajetaan hitaasti tai pysytään paikoillaan…vaikka eihän sillä valolla juuri ole apua pimeällä…ainakin mitä itse olen nähnyt.
  Tuo lisälaitteiden lataus on kyllä näppärä keksintö. Toivottavasti tuossa on jonkin sortin akku, jota ladataan aina kun on tarvis.

 7. Toi sun ideas pate vois olla todellaki toimiva, ku nykyään jo esim 2 1watin lediä antaa sellasen valoteho että riittää ja nehän ei edes kovin isoja konkkia tarviis, rakentelehha toi sun ideas, patentoi ja myy :>

 8. Pitääkö tästä poistaa etupyörä? Vähentää kätevyyttä aikapaljon jos täytyy.

 9. Moderneissa fillarri ledi dynamovaloissa on jo ”seisomavalo”, eli konkat ladataan täyteen ajon aikana ja valot (tai valo jos ei takavaloa) palavat kirkkaasti useita minuutteja valoissa odotellessa.
  Samoista valoista löytyy myös hämärätunnistimia jolloin valo syttyy päälle automaattisesti hämärän tullessa.

 10. Olenko ainut, jota kiinnostaa laturia enemmän runkoon integroitu pumpputeline ja etuhaarukkaan integroitu lamppu?

 11. miten kauan pyörän kokoontaittaminen kestää.pääkaupunkiseudulla ei saa pyörää bussiin, tuohan ois kätevä vehje jatkaa rautatieasemalta eteenpäin

 12. Olen kulkenut Brompton mukana ympäri maailmaa. Ei ongelmia kuljettaa sitä busseissa, takseissa, junissa tai lentokoneissa. Yöksi tietysti sisälle majapaikkaan vaikka punkan viereen.
  Kokoontaittaminen vie n. 15s.

 13. ”Ostin Englannista n.10v. sitten Bromptonin, jonka kopiolta tämä näyttää.
  http://www.brompton.co.uk/
  Kulkee kätevästi laukussa mm. lentokoneessa.”
  TODELLAKIN! TODELLAKIN!
  1.Molemmat ovat taittopyöriä, joten myös tämä BromptonBike on kopio todennäköisesti Joposta, jonka voi taittaa. Ja taas toisaalta idea taittuvasta joposta voi tulla vaikka linkkuveitsestä ja linkkuveitsi….
  2.Niissä molemmissa tosiaan on kaksi pyörää.
  3.Satulat!!!
  4…

  Sen verran pitää sanoa että on näitä taittopyöriä näkynyt enemmänkin kuin tuo bromptonilainen, joka saattaa tietyssä mielessä toimia joillekin paremmin kuin tämä suomalaisen suunnittelema. Mm. itse ottaisin junaan mieluummin tuon bromptonilaisen, koska se on ”strategisesti” pienempi. Toisaalta tuossa suomalaisen suunnittelemassa on otettava huomioon se, että se menee kokoisekseen hemmetin pieneen tilaan, eikä sitä koottuna oikein erota normaaleista pyöristä.

  Toki tuo bromptonilainenkaan ei niin hölmöltä näytä kuin jotkut joihin olen törmännyt. Toisaalta olen nähnyt melkeinpä potkulaudan kokoiseksi taittuvia minipyöriä, joiden kuljettaminen olisikin sitten ja huomattavasti helpompaa kuin minkään muun.

 14. Ratkaiseva erilaisuus on hyvissä ajo-ominaisuuksissa, jotka ovat kuin tavallisessa pyörässä. Ne on saatu aikaan kolmesta kohtaa katkeavalla rungolla, jolloin akseliväli on saatu riittäväksi. Jopo on aivan erilainen ja surkea konsepti taitettavasta puhumattakaan niistä minipyöristä joita olen myös kokeillut (puistatuksia).

Kommenttien lisääminen on estetty.