Unkarilainen, Rubikin kuution luonut Ernő Rubik on palannut eläkepäivien vietosta ja luonut uuden haastavan pulmapelin älynystyröiden riesaksi. Saimme myös tänne toimitukseen yhden kappaleen uutta, Rubik’s 360 nimen saanutta pulmapalloa testattavaksi. Testien, sekä ratkaisuyrityksen tulokset oheisella videolla.

Mainos: Pullopuzzle – ehdoton lahjaklassikko pulmista nauttivalle viinininystävälle! -Superkauppa.fi

Kilpailu! Kerro meille, mikä on pulmallisin pähkinä, tilanne, tai muu ongelma, jonka olet ikinä onnistunut ratkaisemaan. Parhaan pulmanratkaisutarinan kertoja saa palkinnoksi videolla esitellyn Rubik’s 360 pulmapelin.

Edellinen artikkeliTestissä Philips Streamium NP2500 nettimusiikkisoitin
Seuraava artikkeliRazer Naga MMOG Laser Gaming Mouse on uusi pelihiiri

35 KOMMENTIT

 1. Kinnkisin pulma mitä oon yrittäny ratkaista on: Minkä väriseksi smurffi muuttuu kuristettaessa? 😉

 2. Vinkki Erkille, tää artikkelihan hautautuu muiden sekaan muutamassa päivässä, et eiks kannattais laittaa sillee et tää pysyy ylimmäisenä?

 3. Jaa että kinkkisin ongelmaratkaisu palkitaan? Mä olen jopa aviossakin ollut nuoruudessa, so sovussa erottiin kun teinistä asti seurusteltu että kummastakin tuntui että nyt osataan jotain ja lähdetään kokeilemaan siipiämme omille tahoillemme. se oli hieno ja kaunis, tosin hirmu ikävä juttu mutta jälkeenpäin erittäin järkevä ratkaisu. Mutta asiaan, tapasin naisen jonka kanssa 10 vuotta melko mukavaakin haastetta mutta koskaan en pystynyt ratkaisemaan lopullista arvoitusta miten kääntelemällä ja tekemällä ymym. olis saanut ratkaistua naisen arvoituksen. Kun oikeasti tilanne kävi jo sietämättömäksi niin ratkaisin tavallaan kiehtovan pulmatapauksen. Käskin hänen muuttaa pois kodistamme. Sen jälkeen olen ollut tyytyväinen. Ottakaa nyt huomioon että tässä pulmapelissä myös anoppi kolminkertaistamassa vaikeusasteita. Tämä juttu on tosi ja elämäni suurimpia ratkaisuja mikä tuntuu hyvältä vieläkin.

 4. Perinteinen Rubikin kuutio on joskus harjoteltu niin, että se on saatu ratkaistua ajassa 2:18. ”Ajatustunteja” meni todella paljon, mutta homma eteni hiljattain. Paljon pieniä pulmapelejä kanssa ratkaistu, kuten perinteinen ”Siansaparot” ja tiedekeskus Heurekasta hankitut itämaiset pulmapelit.

 5. ”KILPAILU-juttu”
  Olin tässä pari kesää sitten uistinta vetämässä järvellä isukin kans, ja parin tunnin jälkeen uurastus palkittiin. 🙂 -> oltiin juuri käännetty paatti kohti kotisatamaa, että nyt lähdetään kotia, ni sitten se kala-veijari tuli ja nappasi yhteen uistimeen (vapoja oli yhteensä vedessä yhtäaikaa sillä hetkellä nelisen kappaletta). No siinä sitten sammutettiin moottori ja aloin kelailemaan kalaa paattiin ja isukki alko ottamaan muita keloja pois järjestä.
  Siinä vähän aikaan kelailtiin ihan onnellisena, että tulihan se kala, mutta sitte alko siimat näyttämään että ne ois päällekkäin ja vähän kelauksen jälkeen paljastu kaamea sotku. Isukki oli kerenny juuri ottamaan yhen kelan pois, mutta kolmen vavan siimat oli sotkussa ja vielä kala oli kiinni yhdessä niistä.
  Siinä mietittiin että mitä tehdään, vedetäänkö siimat poikki kalaneen ja uistimineen, mutta sitten päätin että tämä kala otetaan ja aloin väkisin kelaamaan sotkuista simaa kelalle, sillä tiesin että uistin johon kala nappasi oli päästetty n. 5 metrin päähän.
  Siinä sai tosissaan vääntää että sai kolmen vavan siimoja yhteenvapaan. Aikaa kului mutta kyllä se ihan hyvä ”paistokala” sieltä tuli niin pintaan että sai haavilla tempaistua.

  Tästä itseasiassa vasta itse ongelman ratkominen alkoi, nimittäin nyt oli tilanne se että kala oli laatikossa ja kalansaanti vavan uistin jo poistettuna siimasta, mutta sitten oli nämä toiset kaksi vapaa joiden uistimet olivat vielä järvessä, mutta siimat olivat puolesta välistä menneet kalansaantivavan kelaan (kalahan oli saatava keinolla millä hyvänsä).
  Ei auttanu muu kun katkasta siimat näistä kahesta vavasta siten että sai käsiin siiman ja sitä myöten uistimet järvestä talteen.
  Sitten se alkoi, kädessä oli kela täysin sotkulla, oli kelan omaa siimaa, ja monta metriä kahden toisen kelan siimaa ja kaikki sekasin.
  pakkohan se oli selvittää, ja siinä se seuraava päivä melkein menikin. 2-3 tuntia meni ennen kuin sain kelan täysin entiselleen, oli se melkonen sotku.
  Ens kerralla jos vastaava tilanne tulee vedän kylmästi siimat poikki oli sitten miten kalliita uistimia hyvänsä tai kymmenkilosia kaloja ni poikki vaan, sain tarpeeks siiman selvittämisestä!

 6. Ensin ratkaisin John F. Kennedyn murhan, sitten sain O.J. Simpsonon syyttömäksi, mutta kaikkein kinkkisin oli Ismo Laitelan rahaongelmien selvittäminen mutta sekin onnistui 🙂

 7. Mä tunnen Ismo Laitelan 😀 Oikeesti kinkkisin jätkä jota maapäällään kantaa, jollei Maota lasketa…

 8. minulla on kaksi olut pulloa.
  pullo numero 1 on korkkaamaton.
  pullo numero 2 on korkattu.

  juju: juon pullosta numero 1 korkkaamatta sitä, niin että pullosta numero 2 vähenee olut? kuinka tämä on mahdollista?

 9. minulla on kaksi olut pulloa.
  pullo numero 1 on korkkaamaton.
  pullo numero 2 on korkattu.

  juju: juon pullosta numero 1 korkkaamatta sitä, niin että pullosta numero 2 vähenee olut? kuinka tämä on mahdollista??

 10. Vinkki Erkille, tää artikkelihan hautautuu muiden sekaan muutamassa päivässä, et eiks kannattais laittaa sillee et tää pysyy ylimmäisenä? Erkki.

 11. Tietäjä: Kaadat olutta sen täyden pullon pojakuoppaan(siis kun pullon kääntää ylösalaisin niin siellä pohjassa on se pieni kuoppa), ja juot sen siitä

 12. Kiitos, tämä ei ole pilaa vaan rankkaa tosielämää. Joskus asiat ovat helvetin vaikeita ratkaista. Ei tässäkään Yrityksistä huolimatta kuutiota saanut järjestykseen, ei olis itsee Ernokaan saanut. Ratkaisu kumminkin tuli elämän monimutkaiseen palapeliin, se oli vaan kauan koodi hukassa kunnes sen tajusi.

 13. Kaveri tuossa kyseli seuraavaa pulmaa:

  Kaveri: Tiedätkö mikä on musta ja siinä on yksi jalka?
  Minä: —????
  Kaveri: Yksijalkainen nuohooja soittaa pianoa!
  Minä: Köh!

  Kaveri: No, tiedätkö mikä on musta ja siinä on kaksi jalkaa?
  Minä: Öööh, tuota….
  Kaveri: No kaksi yksijalkaista nuohoojaa soittaa sitä pianoa
  Minä: Just….

  Kaveri: Noh, entä tiedätkö mikä on musta ja siinä on kolme jalkaa?
  Minä: No tietysti! Se on flyygeli!

  Että tälläinen tapaus ja pulman ratkaisu :S

 14. Kakarana tuo originaali Rubikin kuutio oli jokaisella, ainakin silloisessa asuinpaikassani Pohjois-Karjalassa.

  Ala-asteen luokalla oli kaveri joka teki tuon kuution muutamassa minuutissa. Siis vaikka kuka sen sekoitti, aina vaan muutama minsa. En muista tarkkaa aikaa mutta koulun kovin se jokatapauksessa oli.

  Päätin haastaa ko. veikkosen ja lupauduin kisaan sopivan treenaamisen jälkeen…

  Kisapäivä koitti ja kisa alkoi, ratkaisimme molemmat kuutioita selät vastakkain jotta toisen eteneminen tms. ei häirinnyt toista.

  Nappasin kuutioista kaikki palat irti ja silkkaa raakaa ala-asteelaisen voimaa käyttäen niputin ne palat siihen kuuluvien ”RUNKS” & ”KLANKS” äänien siivittämänä yhteen; VOILÁ! Kuutio valmis nopeammin kuin kaverilla.

  Tätähän ei koskaan kaverille paljastettu että se kuutio periaattessa pilkottiin epärehellisin keinoin.

  Se myi sen kuutionsa sitten samana päivänä ja osti sellasen pyramidi-pulma-kuution tilalle.

  Omaan siis edelleen ko. ala-asteen Rubikin-kuution ratkaisumestaruuden! HÄHÄ! ;D

  bob_

 15. minulla on pöydällä 2 kpl snapsilaseja, jossa toisessa on kananmuna. miten saan siirettyä munan toiseen lasiin koskematta munaan tai laseihin?

 16. En tiedä tuosta 360* rubiikin kuutiosta, mutta normikuutiota on tullut pyöriteltyä niin kauan että oma tämän hetkinen ennätykseni on 1 minuutti 52 sekuntia, sen enempää kuutiota katselematta. Sitten minulla on myös sellainen paha tapa, että olen ratkaissut kaikki tähän päivään mennessä eteeni tulleet pulmapelit alle 15 minuutissa sen tasosta riippumatta (poikkeuksena rubiikin kuutio). Mensan testissä on myös tullut käytyä, ja tulos oli sitä luokkaa, että pääsisin sisään jos haluaisin.

  http://img183.imageshack.us/img183/6253/trianglespuzzlerp532wb4.gif

  Väittäisin, että olen ratkaissut myös tämän ongelman (sama kuin jarskan postauksessa), ja voin myös perustella tämän.

  Molemmissa kolmioissa kaikkien geometristen monikulmioiden sivujen pituudet ovat samat. Sen voi vaikkapa laskea yläasteen matematiikalla tai tarkistaa viivoittimella (joka on vain suuntaa-antava epätarkkuutensa takia). Ylemmän kolmion sivujen pituudet ovat (lyhimmästä pisimpään) 5, 13 ja [neliöjuuri(29) + neliöjuuri(73)]. Ylemmän kolmion pisimmän sivun (hypotenuusan) saa laskettua punaisen ja tumman vihreän kolmion hypotenuusien summana.

  Koska punainen ja tummanvihreä kolmio ovat myös alemmassa kolmiossa hypiotenuusan osana, voimme olettaa, että hypotenuusan pituus ei muutu.

  Ylemmän ja alemman kolmion lyhimmät sivut ovat myös samanpituiset, kun niitä katsotaan tarkemmin (3 + 2 = 5 = 2 + 1 + 2). Juju onkin siinä että, lyhimmän sivun pituus ei saa muuttua. Jotta sen pituus ei muutu, kun tummanvihreä kolmio vaihtaa paikkaa punaisen kanssa, pitä keltainen monikulmio saada yhtä riviä alemmas. kun keltaisen monikulmion oikealla puolella oleva pää laitetaan vaaleanvihreän ja punaisen väliin, pysyy kolmion alasivun pituus ”muuttumattomana”

  (ylemmässä kolmiossa punaisen kolmion alasivun pituus on 8 ruutua ja vaaleanvihreän monikulmion alasivun pituus on 5 ruutua [8 + 5 = 13 (ruutua)]. Alemmassa kolmiossa vaalean vihreän kolmion alasivun pituus on 5 ruutua, keltaisen monikulmion yläsivun pituus on 5 ruutua, ja vaalean vihreän monikulmion sivun pituus on 3 ruutua [5 + 5 + 3 = 13(ruutua)], jolloin ylemmän ja alemman kolmion kaikkien sivujen pituudet ovat muuttumattomat. Havaitsemme kuitenkin ”loven” sillä alemman kolmion tummanvihreän kolmion alasivu on pituudeltaan 5 ruutua, keltaisen monikulmion alasivun pituus 2 ruutua ja vaalean vihreän monikulmion alasivun pituus on 5 ruutua [5 + 5 + 2 = 12 (ruutua)]

  Kaikki riippuu siitä, että miten yksinkertaisesti ajatus kulkee (itselläni ei ilmeisesti kulje aivan yksinkertaisesti).

  Kommentoikaa, mikäli olen väärässä teoriani suhteen.

 17. en voi sanoa, että olet väärässä kun en oikeen tajunnut tuosta yhtikäs mitään 😀 kuulostaa ainakin pirun fiksulle.

 18. Macmed kyllä kirjoitteli niin hurmiossa, etten tuosta ratkaisua löytänyt etsimälläkään…

  Vastaus kuitenkin löytyy sieltä trigonometriasta… Salaisuus löytyy kulmia laskemalla, eli 3/8 (=0,375) on erisuuri kuin 2/5 (=0,4)

  Vaikeaksi tämän tekee se, että automaattisesti oletamme vertailevamme kahta isoa kolmiota.

 19. Macmedin ajatuksenkulussa en minäkään pysynyt perässä. Satunnainen vierailija on oikeassa – itse pyörittelin pinta-aloja. (Tai siis pyörittelin useampi vuosi sitten, opettaja jakoi yläasteella tämän harjoitustehtävänä)

  Ylempi kappale: Osat yhteensä (2*5)/2 + 7 + 8 + (3*8)/2 = 32, mutta suorakulmaisen kolmion pinta-alan pitäisi olla (5*13)/2 = 32,5. Eli osat yhteensä eivät muodosta suorakulmaista kolmiota jonka kateettien pituudet olisivat 13 ja 5.

  Alempi taasen: Osien yhteenlaskettu ala (2*5)/2 + 7 + 8 + (3*8)/2 +
  1 = 33, mikä ei sekään ole 32,5.

  Ainoat kolmiot koko tehtävässä ovat pieni vihreä ja vähän isompi punainen.

  33-32 = 1, joten sieltähän se ylimääräinen ruutu ilmestyi.

 20. Päätinpä kerran kesätöideni viimeisenä päivänä tehdä jotain uutta ja hauskaa. Illalla lähdin laivalla Tukholmaan, mistä jatkoin liftaamalla Pariisiin. Kommelluksitta ei matka täysin mennyt, yhtenä tapauksena tästä mielessä moottoritie Ranskassa. Erittäin mukava etelä-ranskalainen opettajapariskunta poikansa kanssa päätti jättää minut moottoritierampille, koska kääntyivät siitä eri suuntaan kuin mihin minä suuntasin. Tyhmänä poikana poistuin autosta ja hyvinkin pian tajusin virheeni.. Oli ilta ja pimeys saapui nopeasti. Ei siinä voinut tien reunassa seisoa kun autot posottelivat 150km/h ohi. Vaaratilannehan siitä olisi syntynyt jos joku olisi tohtinut pimeässä pysähtyä. Vesi oli loppu, eikä sijainnista ollut minkäänlaista aavistusta (Oli kyllä yksi pullo Obania repussa). Minulla oli ongelma, itseasiassa useampikin, mutta päällimmäisenä kysymyksenä oli, että mihin suuntaan? Menin läheisen kummun päälle ja tarkkaavaisuus palkittiin hetken kuluttua nähdessäni pienenpientä valosaastetta pikimustassa horisontissa. Tunnin tepastelun jälkeen löytyi talo, vettä ja suuntaohjeet lähimpään kylään. Pitää vaan pään kylmänä ja pullon viskiä mukana niin selviää mistä tahansa! Ps. Nukuin kyseisen yön rankkasateessa.

 21. Tuo Rubik’s 360 näyttää kyllä niin vinkeältä, että olis kiva päästä testaamaan…

  Olisikohan puhelimen käyttiksen ohitus, ylikellotus ja binaryjen hakkerointi retrohengessä sellainen yhdistelmä, joka laskettaisiin Hilavitkutin-osastolla pulmalliseksi pähkinäksi.

  Videoita tässä:
  http://www.youtube.com/watch?v=IqWR2foG1ss
  http://www.youtube.com/watch?v=wCB2NL2GVwc

  Jäähdytyksen virittely ei sitten ihan niin hyvin multa sujunutkaan:
  http://msx.fi/temp/fail.jpg

 22. Kolme miestä meni vuokraamaan hotellihuonetta. Huoneen hinta oli 25e ja kukin maksoi respan virkailijalle kympin setelin. Virkailijalla oli antaa vaihtorahana viisi euron kolikkoa, joista hän otti tippinä kaksi ja antoi jokaiselle kolmelle miehelle yhden euron takaisin. Näinollen jokainen mies maksoi yhdeksän euroa. Ja koska virkailija sai kaksi euroa, 3×9+2=29e. Minne yksi euro katosi?

 23. miehet siis maksavat porukalla 25 € hintaisen huoneen. 25€ ei voi jakaa 3 tasan joten jokaiselle tulisi maksettavaksi 8.333333333333… tämä 0.333333333… on se katoava euro mutta eihän se minnekkään katoa, jos sen ajattelee koko operaation plus/miinus laskuina. 10+10+10=30€ 30-5=25€ (huoneen hinta). 2 € virkailijalle ja 3€ miehille jaettavaksi.

 24. Sellanen huomio on pakko tehdä, että tuo spiikkaaja tuossa videossa on ihan uskomattoman rasittava. Joka toinen lause on vajaa tai muuten epäkuntoinen. Hirveätä miettimistä sanojen välissä. Puhetyylissä on haettu selkeästikin vaikutteita jostain politiikasta. Puhuis vaan normaalisti… ARGH

Kommenttien lisääminen on estetty.