online_backup

Kotitietokoneen ehdottomasti kriittisin Akilleen kantapää on edelleenkin kovalevylle tallennetun sisällön tallessa pysyminen. Yhä edelleenkin suuri osa ihmisistä ei ota varmuuskopioita lainkaan mittavistakaan digikuva-, musiikki-, tai videokokoelmistaan, jolloin ainoa kopio tuotoksesta löytyy sen ainokaisen tietokoneen kovalevyn kätköistä. Suurin syy varmuuskopioiden puuttumiseen on tietenkin se, että näitä ei osaa kaivata ennen kuin on liian myöhäistä. Valitettava tosiasia kuitenkin on,  että kovalevyt eivät ole kovinkaan pitkäikäisiä ja että sen jälkeen kun kovalevyn aika jättää, paljoakaan ei enää ole tiedostojen palauttamiseksi tehtävissä.

Parasta ratkaisu varmuuskopiointiin tietenkin olisi, jos varmuuskopiot tulisi otettua automaattisesti, ja nämä tallennettaisiin fyysisesti täysin eri paikkaan, kuin missä originaaleja säilytetään. Koska nopeat, kiinteät laajakaistayhteydet mahdollistavat entistä suurempien tiedostojen siirron kohtuullisen nopeasti, luonteva ratkaisu olisi siis tietenkin ladata tiedostot kodin laajakaistaa pitkin talteen varmistetulle palvelimelle, josta nämä saisi tarvittaessa aina palautettua, ja muistojen säilyminen olisi turvattu.

Tällaisia kotikäyttäjille suunnattuja nettivarmuuskopiointipalveluita on ollut tarjolla jo muutaman vuoden ajan. Epävarmuus alalla on kuitenkin tehnyt riskirahalla pystytetyistä palveluista pysyvyydeltään kyseenalaisia. Mitä iloa on varmuuskopioista, jos näitä tarjoava yritys lakkaa pian olemasta? Esimerkiksi tietokonevalmistaja HP:n viime vuonna esittelemä varmuuskopiointipalvelu nimeltään ”Upline” ehti olla toiminnassa vajaan vuoden, kun tämän vuoden maaliskuussa käyttäjille ilmoitettiin että varmuuskopioiden palautukseen on aikaa kuukausi, jonka jälkeen nämä katoavat. Tällaiset vedot eivät tietenkään luo alalle suurta luottamusta.

Markkinoilta alkaa kaikesta huolimatta löytymään jo muutama vakiintunut toimija, kuten tässä testattava Mozy Home. Myös perinteiset tietoturvaa tarjoavat yhtiöt, kuten kotimainen F-secure on lähtenyt mukaan kilpailemaan kotivarmuuskopioinnin markkinoista. Koska F-securea voi varmasti pitää Mozyn luotettavana palveluntarjoajana, on Mozylle vertailukohdaksi otettu yrityksen aiemmin tässä kuussa lanseeraama F-secure Online Backup. Molemmat ratkaisuista on saatavilla sekä Mac- että Windows-käyttäjille. Hintaa kotimaisella F-Secure online backup -sovelluksella on 79,90 € / vuosi ja Mozy Homella vastaavasti $54,45, eli noin 39€. F-securen varmuuskopioinnista on saatavilla myös ilmainen kahden kuukauden kokeiluversio, ja Mozy tarjoaa palvelustaan vastaavasti kenelle tahansa ilmaiseksi tallennustilalta kahteen gigaan rajoitetun version palvelusta.

Perusominaisuudet

mozy-client-2
Mozyn lähestymistapa tallentamiseen jäljittelee Windowsista tuttua logiikkaa, tarjoten käyttäjälle tarkan kontrollin varmistetusta

fsecure-client
F-secure tarjoaa varmuuskopioijalle pitkälle automatisoitua, tärkeät tiedot käyttäjän puolesta etsivää käyttöliittymää.

Molemmat varmuuskopiointipalveluista perustuvat samaan peruskonseptiin: Kaikki tietokoneen kovalevylle tallennetut tiedostot varmuuskopioidaan laajakaistayhteyden ylitse palveluun liittyvälle etäpalvelimelle. Molemmat palveluista vaativat oman varmuuskopiointisoftan asentamisen koneelle, jonka kautta varmuuskopiointiin liittyvät tiedostot ja esimerkiksi varmuuskopioiden ajastus määritellään. Sekä Mozy, että Online Backupin asentaminen käy helposti ja onnistuu varmasti keneltä tahansa tietokoneen peruskäyttäjältä. F-secure menee automaattisuudessa jopa niin pitkälle, että tämä tarjoutuu etsimään tietokoneelta automaattisesti kaikki office-dokumentit, kuvatiedostot, musiikkitiedostot ja videot. Esimerkiksi ahkera digikuvaaja saa siis kaikki otoksensa haettua varmuuskopioitavaksi todella helposti. Mozyn lähestymistapa on puolestaan antaa käyttäjälle alusta alkaen selkeä kontrolli, mitkä tiedostot tarkalleen ottaen tallennetaan. Molemmat palveluista tarjoavat rajatonta tallennustilaa, mukaan lukien ulkoiset kovalevyt, joten varmuuskopiointiin voi luonnollisesti valita vaikka aivan kaiken kovalevyiltänsä löytyvän.  Sovelluksista F-Securen Online Backup on saatavilla selvällä suomen kielellä, kun Mozyn käyttäjät joutuvat luottamaan englannin kielen taitoonsa.

Tietoturvastaan huolissa olevien helpotukseksi molemmat sovelluksista tarjoavat varmasti kotikäyttäjälle riittävän turvan. Molemmat testatuista hoitavat datan siirron 128-bittisen SSL-salauksen ylitse. Mozyn palvelimilla tiedostot on kryptattu 448-bittisellä Blowfish salauksella ja F-Securen palvelimilla käytettään vastaavasti 3DES-menetelmää.

Kopioiden ottaminen

Molemmat sovellukset tarjoavat selkeän käyttöliittymän, jonka avulla varmuuskopioitavat tiedostot on helppo valita koneen kovalevyiltä. Mozy integroituu jopa Windowsin Exploreriin, jolloin tiedostoa oikealla hiirellä klikkaamalla tämä on helppo valita varmuuskopioon mukaan. Molemmissa palveluissa on ajastusvalintojen ohella mahdollista valita, kuinka paljon laajakaistan ja prosessorin kapasiteetista ohjelmat vievät ruksuttaessaan muun koneen käytön taustalla. Mozy osaa jopa mitata ja arvioida, kuinka kauan valittujen varmuuskopioiden tekemiseen kuluu aikaa saatavilla olevan laajakaistan ylitse. Muutenkin Mozy tarjoaa käyttäjälle huomattavasti paremmat mahdollisuudet vaikuttaa varmuuskopioinnin kulkuun. Ainakin itseäni ärsytti F-securessa se, että kun kaikki oleellinen koneella oli valittu varmuuskopioitavaksi, sovellus alkaa raksuttamaan, antamatta käyttäjälle mitään mahdollisuutta varmistusjärjestykseen, tai kertomatta minkäänlaista arviota siitä, kuinka kauan varmistukseen tulee kulumaan aikaa.  F-securen ratkaisu vaatiikin käyttäjältä huomattavasti enemmän luottamusta, että homma toimii, sillä koko prosessi on paljon automatisoidumpi, ja kätketympi, kuin toisella testatuista. On myös otettava huomioon, että parhaimmillaan satojen gigatavujen varmuuskopiointi vie aikaa helposti viikkoja, joten olisi tärkeää, että varmuuskopioille voisi asettaa jonkinlaisen prioriteetin. Tällaista ominaisuutta en F-securen palveluun liittyen kuitenkaan onnistunut löytämään

fsecure-settings
F-securen varmuuskopiointityökalussa on erikseen määriteltävä, mikäli halutaan että dokumenteista säästetään myös vanhat versiot.

mozy-explorer
Mozy home tarjoaa suoran integraation Windowsin resurssienhallintaan, jonka kautta varmuuskopioiden hallinta ja palauttaminen on todella luontevaa

Vaikka kaikki koneelle kopioitu olisikin tallella, niin pelkkä ”peilattu” varmuuskopio ei kuitenkaan tarjoa suojaa inhimillisiä erehdyksilä vastaan.  Molemmat sovelluksista tarjoavatkin pelkkän varmuuskopioinnin ohella  mahdollisuuden palauttaa tietokoneelta vahingossa poistettuja tiedostoja. Vahingossa poistettu tiedosto säilyy F-securella jopa 45 päivää ja Mozyssä 30. Tämän jälkeen tiedostojen palauttaminen ei siis enää onnistu, vaan tiedosto on pysyvästi poissa. Myös varmuuskopioitujen tiedostojen vanhoihin versioihin on mahdollista palata kummallakin sovelluksista. Mozy tarjoaa toiminnon automaattisesti, säästäen kaikesta 30 edellistä versiota, kun F-securen varmuuskopioinnissa toiminto on kytkettävä erikseen päälle, säästäen maksimissaan 5 vanhaa versiota tiedostosta. Mozyyn liittyen Explorer-integraatio näyttää tässä etunsa, sillä esimerkiksi mitä tahansa tekstidokumenttia oikealla hiiren napilla klikkaamalla on mahdollista selata kaikkia tähän liittyviä varmuuskopioiden versioita. Tällä tavalla on siis helppo tarkastaa, miltä tiuhaan editoitu dokumentti näytti esimerkiksi vuosi aiemmin.

Tiedostojen palauttaminen

Kun kaikki tärkeä koneelle tallennettu on turvallisesti tallessa, on tietenkin tärkeää, että tiedostojen palauttaminen onnistuu sekin helposti. Molemmat sovelluksista tarjoavat tiedostojen palautusta ensisijaisesti internet-yhteyden ylitse. Varmistetut tiedostot voidaan helposti palauttaa tietokoneelle, jolta ne on alun perin otettu, tai sitten esimerkiksi tietokoneen rikkoutuessa kokonaan uuden koneen kovalevylle. Tiedostoja palautettaessa voidaan myös valita, korvataanko tiedostot alkuperäisessä sijainnissa, vai palautetaanko tiedostot eri kansioon, kuin mistä nämä on alun perin kopioitu.

mozy-online-online
Mozy Home tarjoaa mahdollisuuden päästä käsiksi ladattuihin tiedostoihin mistä tahansa nettikäyttöliittymän kautta. Tällä tavalla voidaan siis esimerkiksi ladata kaverin tietokoneelle MP3-musiikkia omista varmuuskopioista täysin laillisesti.

F-secure vaatii tiedostojen palauttamiseen aina varmuuskopiointiin liittyvän sovelluksen asentamista, eikä sovellusta voi asentaa yhden käyttäjän tiedoilla kuin yhdelle tietokoneelle kerrallaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tiedostoja ei ole mahdollista palauttaa esimerkikisi kaverin koneella siinä tapauksessa, että oma kone on unohtunut sillä kertaa matkasta. Tämä onkin F-securen Online Backup -ohjelman ehdottomasti suurin puute. Mozy sen sijaan tarjoaa mahdollisuuden päästä kaikkiin tiedostoihin käsiksi mistä tahansa internet-selaimen välityksellä. Tiedostoihin käsiksi pääseminen onnistuu netin ylitse siten että palautettavat tiedostot valitaan java-appletin avulla, ja kun palautustiedosto on valmis, tilin haltija saa tästä latauslinkin sisältävän ilmoituksen sähköpostiinsa. Tämä mahdollistaa huomattavasti pelkkää rikkoutuneiden tiedostojen palautusta monipuolisemman käytön.

Yhteenveto

Sekä Mozy, että F-secure online backup hoitavat perustehtävänsä mallikkaasti. Kovalevylle tallennettu tieto saadaan turvallisesti etäpalvelimelle talteen, ja mikäli kovalevy rikkoutuu, on tiedot mahdollista palauttaa turvallisesti. Sovelluksista F-secure on selvästi suunniteltu ”idioottivarmaksi”. Käyttäjän ei tarvitse juurikaan tehdä muutoksia sovelluksen asetuksiin, ja kaikki oleelliset tiedostot tulevat automaattisesti varmistettua. Tehokäyttäjää silmällä pitäen F-secure tarjoaa kuitenkin tuskallisen vähän mahdollisuuksia vaikuttaa sovelluksen toimintaan.

Jos F-securen Online backup on sovelluksena helppokäyttöinen, niin ei ole vaikea Mozykaan. Sen lisäksi, että sovellus tarjoaa oman selkeän käyttöliittymänsä, onnistuvat kaikki perustoiminnon palauttamista myöten myös Windowsin resurssienhallinnan kautta. Selvä etu Mozyssa on myös tämän monipuolisemmat käyttömahdollisuudet. Esimerkiksi omasta digikuvakirjastosta on online-palautuksen avulla mahdollista ladata kansioita katsottavaksi vaikkapa kaverin koneelle ilman, että mitään erillisiä ohjelmia tarvitsee asennella.

Molemmilta sovelluksilta voisi tietenkin toivoa edelleenkin mahdollisuutta päästä tiedostoihin suoraan käsiksi, ja esimerkiksi mahdollisuutta jakaa tiedostoja perheen kesken eri tietokoneille. Vaikka tällainen ominaisuus olisi helpohko toteuttaa, niin syyt tämän puuttumisellekin ovat kuitenkin selvät: Muutaman kymmenen euron vuosihinnalla tarjottua kaistaa sekä tallennustilaa on jollakin tavalla rajoitettava, että toiminta pysyisi kannattavan.

Näillä ominaisuuksilla testatuista palveluista voiton vie selvästi kuitenkin Mozy Home. Vaikka molemmat sovelluksista varmasti ajavat tarkoituksensa mainiosti, niin puolet edullisempi hinta yhdistettynä monipuolisempiin ominaisuuksiin on yksinkertaisesti tarjous, josta on vaikea kieltäytyä.

Mozy Home sovelluksen saat ladattua koneellesi täältä ja F-Secure Online Backup löytyy ladattavaksi puolestaan täältä.

Edellinen artikkeliTransforming Laser Mouse Trypticon on Transformers-hiiri
Seuraava artikkeliTerminator-elokuvien aikajatkumo

27 KOMMENTIT

 1. Eihän tässä ole muita huonoja puolia, kuin se, että laajakaistojen uppikaistat eivät ole kehittyneet käytännössä mihinkään suuntaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ok, pk-seudulle ja tänne Tampereelle saa osin valokuitua, mutta 90% kaistoista on megan tai alle.

  Minullakin on osapuilleen 200Gb pelkkää omaa materiaalia videoista kuviin ja muuhun. Sitten kun haluaisi vielä kaiken muunkin samaan paikkaan, niin uppausaika ulottuu useaan kuukauteen yhtäjaksoista lähettämistä. Ei kovin käyttäjäystävällistä…

 2. Taitaa toistaiseksi olla käytännöllisintä hakea kaupasta pino ulkoisia kovalevyjä ja ottaa varmuuskopiot niille.

  Tietysti niitä voisi vielä yleisluontoisen fyysisen katastrofin varalta säilyttää jossain muualla kuin alkuperäiset tiedot sisältäviä laitteita…

 3. Itse käytän ulkoista kovalevyä, mutta käytän sitä periaatteessa 1. kiintolevynäni kun joudun tiuhaan tahtiin vaihtamaan konetta välillä.

 4. Tiedän tapauksen, että kuvaaja talletti varmuuskopiot ulkoisille kovalevyille ja lähti vuodeksi ulkomaille. Takaisin palattuaan kun yritti avata levyja ne eivät enää toimineetkaan, joten nekään eivät mitään varmoja ole.

  Minä talletan kuitenkin kuvani ulkoisille levyille, 2 aina kutakin. Pyöritän niitä kaikkia aina silloin tällöin että laakerit pysyvät toimintakuntoisina. koneessa on 16 USB-liitäntää ja johtoviidakko on senmukainen 😉

 5. kirjava: on totta, että uppikaistat rajoittavat varuuskopioinnin nopeutta. Kopiointi pyörii kuitenkin varsin siistitsti taustaprosessina, ja kun ensimmäinen ”raskaampi” varmuuskopio järjestelmästä on tehty, niin uudet tiedostot ja päivitykset varmentuvat sitten kohtuullisen nopeasti.

  Ulkoisista kovalevyistä: Näitä käytin myös itse varmuuskopiointiin vielä tähän asti. Jos haluaa olla täysin varma tietojen turvautumisesta, on yhtä varmuuskopiolevyä kuitenkin syytä pitää fyysisesti eri paikassa, kuin tietokonetta. Vaikka varkaus, tulipalo, tai molmepien kovalevyjen rikkoutuminen yhtä aikaa tuntuisi miten epätodennäköiseltä, niin mahdotonta tämä ei kuitenkaan ole.

  Muutaman kympin vuosihinta on myös hyvin kohtuuhintainen vaihtoehto ulkoisille kovalevyille, jotka vaativat nämäkin muutaman vuoden välein uusimista. Sitä paitsi myös ulkoisten asemien johtoviidakolta vältytään etävarmuuskopiointia käyttämällä 😉

 6. kirjava kirjoitti:
  Minullakin on osapuilleen 200Gb pelkkää omaa materiaalia videoista kuviin ja muuhun. Sitten kun haluaisi vielä kaiken muunkin samaan paikkaan, niin uppausaika ulottuu useaan kuukauteen yhtäjaksoista lähettämistä. Ei kovin käyttäjäystävällistä…

  Nuo palveluthan peilaavat kovalevyäsi ja onhan se totta että ensimmäinen varmuuskopion muodostaminen on hidasta, mutta sen jälkeen liikkuukin enää muutokset. Laajakaistojen nopeus nousee kokoajan ja kohta on laitonta myydä alle megan kaistaa laajakaistana. Onhan se totta että silläkin kestää tuo 200 gigan kopioiminen 19 pv, mutta sen jälkeen ne ovat turvassa ja vuoden päästä kun 10 vuoden valokuvasi katoavat levyrikossa, on ihan mukavaa saada ne 19 päivässä ladattua takaisin…

  Itselläni on 2,4 TB tiedostoja kertynyt ajan saatossa ja taitaa olla ainut järkevä tapa tuottaa varmuuskopiot, 10 megan uppikaistalla menee ensin 24 päivää uppia, mutta onpahan tallessa. Olenkin jo miettinyt että miten hoitaisin tuon varmuuskopioinnin…

 7. Laajakaistayhteyksissä on usein tulevaa nopeutta riittävästi, mutta lähtevää ei ainakaan tänne saa 1 Megaa enempää. Vaihtaisin kernaasti 8/1 megaisen 1/8 yhteyteen, lähtevää tavaraa kun työn puolesta tulee paljon mutta tulevalla ei olisi niinkään väliä.

 8. Kokeilin f-securen sovellusta/palvelua muutaman viikon. Homma toimi hyvin. Enemmän infoa käyttäjälle kuitenkin kaipaisin. 7Gt backup ottaa hieman aikaa, joten backupin etenemisestä voisi infota tarkemmin (aikaa/megaa jäljellä). Jos haluan poistaa backupissa olevia tiedostoja, miksi pitää odottaa 15min (jos yhteyteni on hidas, infoa pliis)? Tausta-ajo toimi moitteettomasti, en huomannut hidatumista, ja muuttamani tiedostot päivittyiväy backuppiin heti. Miksi käyttöliittymä on hidas? Vaikka backup osio käyttää rosesseja maltillisesti, pitää käyttöliittymä kuitenkin toimia rivakasti! En ostanut vuosilisenssiä testin jälkeen. Kokeilen Mozya lähiaikoina, koska minulla on alle 1Gt mielestäni arvokasta dataa, arvelen Mozyn 2Gt:n riittävän tarkoitukseeni. Kuten edellisissä kommenteissa mainitaan, Suomalaisilla yhteysnopeuksilla ”online backup” ei toistaiseksi voi olla suurta businesta. F-Securelle: Automatisointi vaatii luottamusta!

 9. Varoituksen sama F-Securen palvelusta: itselläni on 100/100M-valokuitu, mutta F-Securen kaista on rajoitettu 300 kt/s. Näin ollen varmuuskopioiden ottaminen omasta kiintolevypakastani kestäisi lähes puoli vuotta (harrastan videoeditointia ja digikuvaamista).

  Itselläni olisi kyllä aikaa odottaa, sillä koneeni on ympärivuorokautisesti päällä. Varmuuskopioni on kuitenkin jämähtänyt n. 90 gigatavuun, eikä ole parissa viikossa edennyt laisinkaan.

  Näin ollen kehotan vakavasti kokeilemaan F-Securen sopivuutta omiin tarkoituksiin ennen ostamista. Mozya en itse ole vielä kokeillut.

 10. Jukka Takkila: kuulostaa kyllää melkoiselta rajoitukselta, tuo 300 kt/s. Mozy tuntuu ruksuttavan varmuuskopiota ihan iloisesti 5Mbps -nopeudella tälläkin hetkellä. Tuon nopeammista yhteyksistä en sitten osaa sanoa. Oma varmuuskopioni on niin ikään vasta noin 10gt, joten suuruusrajoituksista en osaa sanoa.

 11. Erkki Kirjalainen: Tuossa F-Securen nopeusrajoituksessa tulee toki reiluuden nimissä huomioida sekin, että 300 kt/s on enemmän kuin minkään nykyisen ADSL-yhteyden upload-nopeus. Valokuidun omistajana tämä tietysti itseäni harmittaa.

 12. Mitenköhän tähän arvosteluun vaikuttaa se, että Mozy mainostaa tällä sivustolla..

  ”Tarjous: Mozy – Rajoittamattomat varmuuskopiot hintaan 3,5€ / kuukausi. Tai tarjouskoodilla JUNE15 saat koko vuoden tilauksen pilkkahintaan, eli 33 euroa!”

  Että näin..

 13. samu: Kyllä ne perusteet paremmuudesta löytyvät ihan jutun tekstistä. Tarjoutui nyt vain tuollainen mahdollisuus kumppanuusmyyntiin, mihin päätin tarttua. Mainittakoon vielä erikseen, että olen myös itse tyytyväinen, maksava Mozyn asiakas.

 14. F-Securen kokeiluversion käyttöehtosopimuksen mukaan ulkoinen kovalevyni, toinen koneeni ja vaimon kone eivät kuulu backuppien piiriin, näin olen ymmärtävinäni. Olisinm muutoin varsin potentiaalinen asiakas hankkimaan online-backupin, mutta kun niitä epätietoisuuksia on niin paljon; voinko siirtää sinne ulkoisen muistini n. 140 Gt kuvat ja tekstit, vanhemman XP-koneeni kuva ja tekstitiedostot ja vastaavat uudemmalta läppäri-Vista Windowsiltani, ja kauanko homma kestää näillä surkeilla Hangon nopeuksilla jne. Taidan hankkia Gigantista 150 eurolla 1 Teratavun ulkoisen muistin, johon voin puhtaalla omallatunnolla ladata tiedostojani miltä tahansa koneiltani, vaimon koneelta, omasta ulkoisesta muististani, tikuilta ja levykkeiltä. Odotan lisäinfoa online bacupeista. Olishan se turallista saada digikuvamateriaalini talteen talon ulkopuolelle, mutta ……. odotan neuvoja infoa!

 15. Mozy ei taida varmistaa mapattuja asemia? Verkkolevyjen käyttäjiä ei siis houkutella asiakkaiksi.

 16. vkal: ainakin mozyssä onnistuu myös ulkoisten kovalevyjen varmistaminen. mielestäni kyllä myös F-securella. Varmuuteen en mene. Sen sijaan yksi lisenssi kanttaa ainoastaan yhden koneen tiedostojen varmistuksen. Eri koneille tarvitaan näin omat lisenssit.

  bu-w: Mozyn kalliimpi, pro-versio varmistaa myös verkkokovalevyt.

 17. Itsellä meni hermot raidien ja ulkoisten kovojen kanssa, koska materiaalia on niin jumalattomasti. Asensin hommaa helpottamaan f-secure online backupin. Alkuun ohjelma toimi ihan moitteetta, lähdin sitten viettämään 4 päivän lomaa ja jätin f-securen lähettämään tiedostoja. Lähtiessä oli 6,80gb lähetetty, palatessa 7,09gb. Ohjelma oli jäänyt vähän lähdön jälkeen jumittamaan yhden tiedoston kohdalle. Ohjelman uudelleenkäynnistyksellä homma korjaantui. Samasta ongelmasta oli juttua myös viimeisimmässä mikrobitissä, jossa oli testi ohjelmasta. Sainpa sitä kautta myös 4kk kokeilulisenssin, testailen toiveikkaasti.

 18. Minulla on f-secure online backup ja videotiedostoja jonkin verran, jos tiedoston koko on 2 gigaa tai enemmän, jollaisia videokamerasta tulee helposti, niitä ei voi backupata, koska F-Securen suurin tiedostokoko on 2 gigaa.
  Ohjelma yrittää siirtää isoa tiedostoa päiväkaupalla ja kun palkki on täynnä, listaan tulee ”ohitettu”.
  Aivan älytön ominaisuus, miksi se yleensä alkaa siirtää sitä isoa tiedostoa jos sitä ei sinne huolita kokonsa puolesta…
  Kokemukseni mukaan sinne ei mene edes 1,9 gigaiset filet.

 19. Ostinpa itselleni vuodeksi fsecuren tuotteen. Viikon verran se mulla oli, mutta oli pakko pyytää rahat takaisin.

  Itselläni on 100/100 opiskelijaverkkoyhteys ja ihan hyvin 10 megatavua sekunnissa siirtyy sekunnissa funetin välityksellä. Olinkin ihan suu auki, kun ensimmäisen tunnin aikana fsecure oli varmuuskopioinut minulta about 100 megatavua tavaraa. Se otti yhden tiedoston, lähetti sen about 10 kilotavua sekunnissa, odotti jotain 10 sekuntia, jonka jälkeen siirtyi seuraavaan. Isoissa tiedostoissa nopeus kasvoi jopa 350 kilotavuun sekunnissa piikkeinä, mutta sen jälkeen sitten odotettiinkin useampi minuutti ennen seuraavan tiedoston lähettämistä.

  Yön aikana tuote oli varmuuskopioinut minulta 7 valokuvaa, 1 lomavideon ja 1 gigan verran musiikkia. Verenpaine vähän nousi. Poistin ohjelmasta musiikin ja videoiden varmuuskopioinnin, mutta silti se myöhemmin varmuuskopioi taas jotain musiikkitiedostoa. En oikein tarkalleen tiedä mistä tämä johtui… Käyttöliittymä ei ole oikein selkeä.

  F-Securen teknisestä tuesta ilmoitettiin, että tuote ei varmuuskopioi kuin 1-2 gigatavua vuorokaudessa. Syynä tähän on kuulemma se, että se tekee jotain muutakin kuin vain siirtää sitä dataa, eli synkronoi ja salaa (ja odottaa).

  Kokeilin myös tiedostojen palautusta sen verran, että selailin niitä kansioita mitä tämä oli minulta varmuuskopioinut. Eivät taida osata fsecuren tyypin macintoshia koodata, sillä etähakemiston avaaminen kesti jotain 5-10 sekuntia, jona aikana käyttöliittymä ei reagoinut hiiritapahtumiin.

  Ehkäpä kokeilen tuota mozyn kokeiluversiota. Tuosta fsecuresta ostin suoraan täysversion, kun ei käynyt mielessäkään, että se olisi voinut olla huono. Eipä olisi kannattanut.

 20. Eipä tosiaan olisi kannattanut ottaa täysversiota, täyttä kuraa.

  Mulla näytti olevan kaikki varmuuskopioituina, vertailin koneen ja Bu: kokoja olivat suht samanlaiset, ohjelma suti paikallaan ”analysoimassa” pariviikkoa, sitten alkoi kopioimaan jo kerran kopioituja uudestaan, vaikka mitään muutoksia en ole fileihin tehnyt, varmuuskopiosivulla, asetuksetsivulla ja itse Bu:ssa on erilaiset gigamäärät, melko hämäävää, tiedän, että siellä on 45 päivää varastossa filuja jotka on jo poistettu koneesta, mutta siltikin erot olivat liian isoja

  Melko varmaan palautuksen yhteydessä ei tule täydellista kopiota takaisin jostakin isosta ohjelmasta tai käyttiksen recovery DVD:stä, tosin esim. Win 7 ei sinne edes mene, koska siinä on liian isoja tiedostoja.

  Hommasin verkkolevyn, 1 terainen LaCie Networkspace2 maksoi 128 € ja siihen voi lisätä toisen USB-levyn, bitti liikkuu koneen ja levyn välillä kymmeniä kertoja nopeammin, ja siihen pääsee käsiksi myös mistäpäin maailmaa tahansa.

  Oma verkkolevy on edullisempi ja paljon nopeampi, eikä tarvitse ottaa yhetyttä onnettomaan F-Securen tukeen.
  Huono puoli on, että levy on samassa taloudessa kuin konekin.

 21. Näissä b-luokasn verkkoon varmistavissaa palveluissa pukkaa olemaan tietoturva vähän mitä sattuu. Esim. F-Securen tapauksessa ko. firman henkilökunta pääsee käsiksi dataasi lupaa kysymättä, kun kryptauksen purkamiseen käytetty avain on F-Securen hallussa ja lisäksi pystyvät vaihtamaan sen salasanan tietämättä alkuperäistä. Täysin käsittämätöntä.
  Lisäksi F-Secure ei kerro palvelunsa toteutuksesta, teknisen ja fyysisen tietoturvan tasosta jne. käytännössä YHTÄÄN MITÄÄN.

  Kannattaa pysyä kaukana tuosta roskasta kunnes korjaavat ongelmat ja tarjoavat käyttäjälle mahdollisuuden hallita avaimiaan.

 22. Itse näiden kahden sijasta käytän backuppaukseen Backblazea (klik linkki!). Tarjoaa 5 dollarin kuukausihintaan (tai 10kk vuosimaksuun) juurikin tuon rajoittamattoman datan varmentamisen. Tosin sen verran helposti tehdyksi että ei tarttee itse edes valita mitä haluaa varmentaa, vaan se varmentaa kaiken (järjestelmätiedostoja lukuunottamatta). Kolme klikkausta ja se on asennettu käytettäväksi.
  Ja jos paranoidi haluaa olla, niin tiedostot saa myös kryptattua palvelimelle siten, ettei niihin pääse kukaan käsiksi salausavaimen hävitessä. Et sinä, ei Backblazen henkilökunta. Toinen hyvä puoli on juurikin tuo ulkoisten asemien varmuuskopiointi. Kaikkein tärkeimmät (kuvat) sijaitsevat ulkoisella kovolla josta on varmuuskopioitu noin puoli teratavua tavaraa pilveen. Eikä edes hiki tule. …aikaahan se vei sellaisen kuukauden ekalla kerralla, mutta sen jälkeen homma on ollut helppoa.

  Huonoksi puoleksi tosin pakko mainita tuo, että tiedostojen palauttaminen palvelimelta ei ole aivan yhtä helppoa kuin F-Securella ja Mozyllä. Myöskään Mozyn tapaisesti verkkolevyjä ei ole tuettu. Oikeastaan ainoa huono puoli joka sai alunperin harkitsemaan tuota että onko Backblaze paras valinta, oli juurikin tuo tiedostojen palautus.

  Mutta toisaalta, muutoin tämä tuntuu F-Securen ja Mozyn voittavan mm. tuossa tietoturvassaan, helppoudessa ja (F-Securen) hinnassaan, että ei ole paha. Ja saa kaksi viikkoa kokeilla ilmaiseksi!

 23. oletko viimeaikoina testannut noita palveluita? f-securessa tuntuu yhäkin olevan tiedonsiirtorajoitteet suoraan viime vuoskymmeneltä…

  ”yllättäen” f-securen tuotetuesta kysyessäni kertoivat että varmuuskopioinnin pitäisi olla huikesti nopeampaa seuraavassa versiossa. Softahepulle on aina olemassa tuo pelastus; ”Seuraava versio”, jossa kaikki on paremmin. Tosin tuota ”seuraavaa versiota” on ilmeisesti odoteltu jo useamman vuoden ajan ;D

Kommenttien lisääminen on estetty.