online_backup

Kotitietokoneen ehdottomasti kriittisin Akilleen kantapää on edelleenkin kovalevylle tallennetun sisällön tallessa pysyminen. Yhä edelleenkin suuri osa ihmisistä ei ota varmuuskopioita lainkaan mittavistakaan digikuva-, musiikki-, tai videokokoelmistaan, jolloin ainoa kopio tuotoksesta löytyy sen ainokaisen tietokoneen kovalevyn kätköistä. Suurin syy varmuuskopioiden puuttumiseen on tietenkin se, että näitä ei osaa kaivata ennen kuin on liian myöhäistä. Valitettava tosiasia kuitenkin on,  että kovalevyt eivät ole kovinkaan pitkäikäisiä ja että sen jälkeen kun kovalevyn aika jättää, paljoakaan ei enää ole tiedostojen palauttamiseksi tehtävissä.

Parasta ratkaisu varmuuskopiointiin tietenkin olisi, jos varmuuskopiot tulisi otettua automaattisesti, ja nämä tallennettaisiin fyysisesti täysin eri paikkaan, kuin missä originaaleja säilytetään. Koska nopeat, kiinteät laajakaistayhteydet mahdollistavat entistä suurempien tiedostojen siirron kohtuullisen nopeasti, luonteva ratkaisu olisi siis tietenkin ladata tiedostot kodin laajakaistaa pitkin talteen varmistetulle palvelimelle, josta nämä saisi tarvittaessa aina palautettua, ja muistojen säilyminen olisi turvattu.

Tällaisia kotikäyttäjille suunnattuja nettivarmuuskopiointipalveluita on ollut tarjolla jo muutaman vuoden ajan. Epävarmuus alalla on kuitenkin tehnyt riskirahalla pystytetyistä palveluista pysyvyydeltään kyseenalaisia. Mitä iloa on varmuuskopioista, jos näitä tarjoava yritys lakkaa pian olemasta? Esimerkiksi tietokonevalmistaja HP:n viime vuonna esittelemä varmuuskopiointipalvelu nimeltään ”Upline” ehti olla toiminnassa vajaan vuoden, kun tämän vuoden maaliskuussa käyttäjille ilmoitettiin että varmuuskopioiden palautukseen on aikaa kuukausi, jonka jälkeen nämä katoavat. Tällaiset vedot eivät tietenkään luo alalle suurta luottamusta.

Markkinoilta alkaa kaikesta huolimatta löytymään jo muutama vakiintunut toimija, kuten tässä testattava Mozy Home. Myös perinteiset tietoturvaa tarjoavat yhtiöt, kuten kotimainen F-secure on lähtenyt mukaan kilpailemaan kotivarmuuskopioinnin markkinoista. Koska F-securea voi varmasti pitää Mozyn luotettavana palveluntarjoajana, on Mozylle vertailukohdaksi otettu yrityksen aiemmin tässä kuussa lanseeraama F-secure Online Backup. Molemmat ratkaisuista on saatavilla sekä Mac- että Windows-käyttäjille. Hintaa kotimaisella F-Secure online backup -sovelluksella on 79,90 € / vuosi ja Mozy Homella vastaavasti $54,45, eli noin 39€. F-securen varmuuskopioinnista on saatavilla myös ilmainen kahden kuukauden kokeiluversio, ja Mozy tarjoaa palvelustaan vastaavasti kenelle tahansa ilmaiseksi tallennustilalta kahteen gigaan rajoitetun version palvelusta.

Perusominaisuudet

mozy-client-2
Mozyn lähestymistapa tallentamiseen jäljittelee Windowsista tuttua logiikkaa, tarjoten käyttäjälle tarkan kontrollin varmistetusta

fsecure-client
F-secure tarjoaa varmuuskopioijalle pitkälle automatisoitua, tärkeät tiedot käyttäjän puolesta etsivää käyttöliittymää.

Molemmat varmuuskopiointipalveluista perustuvat samaan peruskonseptiin: Kaikki tietokoneen kovalevylle tallennetut tiedostot varmuuskopioidaan laajakaistayhteyden ylitse palveluun liittyvälle etäpalvelimelle. Molemmat palveluista vaativat oman varmuuskopiointisoftan asentamisen koneelle, jonka kautta varmuuskopiointiin liittyvät tiedostot ja esimerkiksi varmuuskopioiden ajastus määritellään. Sekä Mozy, että Online Backupin asentaminen käy helposti ja onnistuu varmasti keneltä tahansa tietokoneen peruskäyttäjältä. F-secure menee automaattisuudessa jopa niin pitkälle, että tämä tarjoutuu etsimään tietokoneelta automaattisesti kaikki office-dokumentit, kuvatiedostot, musiikkitiedostot ja videot. Esimerkiksi ahkera digikuvaaja saa siis kaikki otoksensa haettua varmuuskopioitavaksi todella helposti. Mozyn lähestymistapa on puolestaan antaa käyttäjälle alusta alkaen selkeä kontrolli, mitkä tiedostot tarkalleen ottaen tallennetaan. Molemmat palveluista tarjoavat rajatonta tallennustilaa, mukaan lukien ulkoiset kovalevyt, joten varmuuskopiointiin voi luonnollisesti valita vaikka aivan kaiken kovalevyiltänsä löytyvän.  Sovelluksista F-Securen Online Backup on saatavilla selvällä suomen kielellä, kun Mozyn käyttäjät joutuvat luottamaan englannin kielen taitoonsa.

Tietoturvastaan huolissa olevien helpotukseksi molemmat sovelluksista tarjoavat varmasti kotikäyttäjälle riittävän turvan. Molemmat testatuista hoitavat datan siirron 128-bittisen SSL-salauksen ylitse. Mozyn palvelimilla tiedostot on kryptattu 448-bittisellä Blowfish salauksella ja F-Securen palvelimilla käytettään vastaavasti 3DES-menetelmää.

Kopioiden ottaminen

Molemmat sovellukset tarjoavat selkeän käyttöliittymän, jonka avulla varmuuskopioitavat tiedostot on helppo valita koneen kovalevyiltä. Mozy integroituu jopa Windowsin Exploreriin, jolloin tiedostoa oikealla hiirellä klikkaamalla tämä on helppo valita varmuuskopioon mukaan. Molemmissa palveluissa on ajastusvalintojen ohella mahdollista valita, kuinka paljon laajakaistan ja prosessorin kapasiteetista ohjelmat vievät ruksuttaessaan muun koneen käytön taustalla. Mozy osaa jopa mitata ja arvioida, kuinka kauan valittujen varmuuskopioiden tekemiseen kuluu aikaa saatavilla olevan laajakaistan ylitse. Muutenkin Mozy tarjoaa käyttäjälle huomattavasti paremmat mahdollisuudet vaikuttaa varmuuskopioinnin kulkuun. Ainakin itseäni ärsytti F-securessa se, että kun kaikki oleellinen koneella oli valittu varmuuskopioitavaksi, sovellus alkaa raksuttamaan, antamatta käyttäjälle mitään mahdollisuutta varmistusjärjestykseen, tai kertomatta minkäänlaista arviota siitä, kuinka kauan varmistukseen tulee kulumaan aikaa.  F-securen ratkaisu vaatiikin käyttäjältä huomattavasti enemmän luottamusta, että homma toimii, sillä koko prosessi on paljon automatisoidumpi, ja kätketympi, kuin toisella testatuista. On myös otettava huomioon, että parhaimmillaan satojen gigatavujen varmuuskopiointi vie aikaa helposti viikkoja, joten olisi tärkeää, että varmuuskopioille voisi asettaa jonkinlaisen prioriteetin. Tällaista ominaisuutta en F-securen palveluun liittyen kuitenkaan onnistunut löytämään

fsecure-settings
F-securen varmuuskopiointityökalussa on erikseen määriteltävä, mikäli halutaan että dokumenteista säästetään myös vanhat versiot.

mozy-explorer
Mozy home tarjoaa suoran integraation Windowsin resurssienhallintaan, jonka kautta varmuuskopioiden hallinta ja palauttaminen on todella luontevaa

Vaikka kaikki koneelle kopioitu olisikin tallella, niin pelkkä ”peilattu” varmuuskopio ei kuitenkaan tarjoa suojaa inhimillisiä erehdyksilä vastaan.  Molemmat sovelluksista tarjoavatkin pelkkän varmuuskopioinnin ohella  mahdollisuuden palauttaa tietokoneelta vahingossa poistettuja tiedostoja. Vahingossa poistettu tiedosto säilyy F-securella jopa 45 päivää ja Mozyssä 30. Tämän jälkeen tiedostojen palauttaminen ei siis enää onnistu, vaan tiedosto on pysyvästi poissa. Myös varmuuskopioitujen tiedostojen vanhoihin versioihin on mahdollista palata kummallakin sovelluksista. Mozy tarjoaa toiminnon automaattisesti, säästäen kaikesta 30 edellistä versiota, kun F-securen varmuuskopioinnissa toiminto on kytkettävä erikseen päälle, säästäen maksimissaan 5 vanhaa versiota tiedostosta. Mozyyn liittyen Explorer-integraatio näyttää tässä etunsa, sillä esimerkiksi mitä tahansa tekstidokumenttia oikealla hiiren napilla klikkaamalla on mahdollista selata kaikkia tähän liittyviä varmuuskopioiden versioita. Tällä tavalla on siis helppo tarkastaa, miltä tiuhaan editoitu dokumentti näytti esimerkiksi vuosi aiemmin.

Tiedostojen palauttaminen

Kun kaikki tärkeä koneelle tallennettu on turvallisesti tallessa, on tietenkin tärkeää, että tiedostojen palauttaminen onnistuu sekin helposti. Molemmat sovelluksista tarjoavat tiedostojen palautusta ensisijaisesti internet-yhteyden ylitse. Varmistetut tiedostot voidaan helposti palauttaa tietokoneelle, jolta ne on alun perin otettu, tai sitten esimerkiksi tietokoneen rikkoutuessa kokonaan uuden koneen kovalevylle. Tiedostoja palautettaessa voidaan myös valita, korvataanko tiedostot alkuperäisessä sijainnissa, vai palautetaanko tiedostot eri kansioon, kuin mistä nämä on alun perin kopioitu.

mozy-online-online
Mozy Home tarjoaa mahdollisuuden päästä käsiksi ladattuihin tiedostoihin mistä tahansa nettikäyttöliittymän kautta. Tällä tavalla voidaan siis esimerkiksi ladata kaverin tietokoneelle MP3-musiikkia omista varmuuskopioista täysin laillisesti.

F-secure vaatii tiedostojen palauttamiseen aina varmuuskopiointiin liittyvän sovelluksen asentamista, eikä sovellusta voi asentaa yhden käyttäjän tiedoilla kuin yhdelle tietokoneelle kerrallaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tiedostoja ei ole mahdollista palauttaa esimerkikisi kaverin koneella siinä tapauksessa, että oma kone on unohtunut sillä kertaa matkasta. Tämä onkin F-securen Online Backup -ohjelman ehdottomasti suurin puute. Mozy sen sijaan tarjoaa mahdollisuuden päästä kaikkiin tiedostoihin käsiksi mistä tahansa internet-selaimen välityksellä. Tiedostoihin käsiksi pääseminen onnistuu netin ylitse siten että palautettavat tiedostot valitaan java-appletin avulla, ja kun palautustiedosto on valmis, tilin haltija saa tästä latauslinkin sisältävän ilmoituksen sähköpostiinsa. Tämä mahdollistaa huomattavasti pelkkää rikkoutuneiden tiedostojen palautusta monipuolisemman käytön.

Yhteenveto

Sekä Mozy, että F-secure online backup hoitavat perustehtävänsä mallikkaasti. Kovalevylle tallennettu tieto saadaan turvallisesti etäpalvelimelle talteen, ja mikäli kovalevy rikkoutuu, on tiedot mahdollista palauttaa turvallisesti. Sovelluksista F-secure on selvästi suunniteltu ”idioottivarmaksi”. Käyttäjän ei tarvitse juurikaan tehdä muutoksia sovelluksen asetuksiin, ja kaikki oleelliset tiedostot tulevat automaattisesti varmistettua. Tehokäyttäjää silmällä pitäen F-secure tarjoaa kuitenkin tuskallisen vähän mahdollisuuksia vaikuttaa sovelluksen toimintaan.

Jos F-securen Online backup on sovelluksena helppokäyttöinen, niin ei ole vaikea Mozykaan. Sen lisäksi, että sovellus tarjoaa oman selkeän käyttöliittymänsä, onnistuvat kaikki perustoiminnon palauttamista myöten myös Windowsin resurssienhallinnan kautta. Selvä etu Mozyssa on myös tämän monipuolisemmat käyttömahdollisuudet. Esimerkiksi omasta digikuvakirjastosta on online-palautuksen avulla mahdollista ladata kansioita katsottavaksi vaikkapa kaverin koneelle ilman, että mitään erillisiä ohjelmia tarvitsee asennella.

Molemmilta sovelluksilta voisi tietenkin toivoa edelleenkin mahdollisuutta päästä tiedostoihin suoraan käsiksi, ja esimerkiksi mahdollisuutta jakaa tiedostoja perheen kesken eri tietokoneille. Vaikka tällainen ominaisuus olisi helpohko toteuttaa, niin syyt tämän puuttumisellekin ovat kuitenkin selvät: Muutaman kymmenen euron vuosihinnalla tarjottua kaistaa sekä tallennustilaa on jollakin tavalla rajoitettava, että toiminta pysyisi kannattavan.

Näillä ominaisuuksilla testatuista palveluista voiton vie selvästi kuitenkin Mozy Home. Vaikka molemmat sovelluksista varmasti ajavat tarkoituksensa mainiosti, niin puolet edullisempi hinta yhdistettynä monipuolisempiin ominaisuuksiin on yksinkertaisesti tarjous, josta on vaikea kieltäytyä.

Mozy Home sovelluksen saat ladattua koneellesi täältä ja F-Secure Online Backup löytyy ladattavaksi puolestaan täältä.

Edellinen artikkeliTransforming Laser Mouse Trypticon on Transformers-hiiri
Seuraava artikkeliTerminator-elokuvien aikajatkumo