Leviathan Energy: Wind Energizer -donitsi tehostamaan tuuliturbiineja 30 prosentilla 1

Leviathan Energy: Wind Energizer -donitsi tehostamaan tuuliturbiineja 30 prosentilla 2

Leviathan Energyn pääjohtaja Daniel Farb on kehittäjäryhmänsä kanssa suunnitellut tuulivoiman käytön tehostamista. Hän on hypännyt mukaan energiankeruu-teollisuuteen lääkäri- ja kauppa-alan koulutuksen pohjalta ja kertoo tästä näkökulmasta, että joskus täysin uusia ideoita on vaikea tuoda mukaan jo voimakkaasti tiettyyn suuntaan meneviin projekteihin. Hyvä esimerkki tällaisesta rutinoituneesta suunnittelusta tuuliturbiini: Tehoa pyritään maksimoimaan pidentämällä turbiinin lapoja.

Leviathan on kehittänyt täysin erilaisen ratkaisun energian keräämisen tehostamiseen. Tuuliturbiinin alle rakennetaan donitsinmuotoinen valli metallista tai muovista. Tämä Wind Energizer muotoillaan alueen tuulen mukaisesti, eikä sen välttämättä tarvitse kiertää turbiinia kokonaan. Elementti ohjaa tuulen paremmin lapoihin. Testaamista on tällä hetkellä suoritetta tuuliturbiineilla, joissa on 3-metriset lavat. Keskimääräinen tehonparannus on ollut 20-40%. Hiljaisella tuulella, alle 6m/s Wind Energizer lisää tehoa jopa 150 prosentilla. Lisähyötynä turbiinin kestoa ajatellen on se, että donitsi tasoittaa pyörimisnopeutta, jolloin osat kestävät kauemmin.

Seuraava tehtävä on testata lisäosaa suuremmilla tuuliturbiineilla. Jos tulokset ovat yhtä tuottoisia kuin nämä, tästä saataisiin erittäin nopea keino tehostaa tuulivoimaloiden toimintaa hyvinkin lyhyellä aikavälillä.

Haluan henkilökohtaisesti kommentoida tätä artikkelia siitä näkökulmasta, että tämä keksintö näyttää hyvin sen, että jos erilaisten energiamuotojen tutkimiseen panostettaisiin hieman enemmän, eikä aina keskityttäisi jo olemassa oleviin ratkaisuihin, saattaisivat uudet tuulet puhaltaa myös näistä asioista päättävien elinten korvien välissä.

Lähde: cleantechnica.com

Edellinen artikkeliKimo Ouellette: Dany Boone -olutta pullonkorkinavaajalla
Seuraava artikkeliCoolCop tuo helpostusta kuumassa säässä luotiliivejä pitäville

16 KOMMENTIT

 1. Suurempien turbiinejen kanssa varmaan joku maavalli ajaa saman asian, näin ei tarvita rumaa muovista hökötystä. Pintakasvillisuus varmaan vähän heikentää tuulta, mutta tuskin merkittävästi.

 2. Ja kuinkas tuommoinen maisemoidaan? Maalataan vaalimainoksia kylkiin, niin kyllä luvat irtoaa…

 3. Joo tuon vallin voisi tehdä jostain maa-aineksesta kuten karkeesta hiekasta tai sitten vaikka juuri tuo aurinkopaneelikin kullostaa hyvältä 😉

 4. Esteettisyysongelmista huolimatta tuon muovihärpäkkeen muodon muuttaminen lienee testausvaiheessa ihan hitosti helpompaa kuin kiinteän maavallin.

 5. Jos on lääniä mistä valita ja sattuu olemaan jokseenkin saman muotoinen pikku mäki. Siihen sitten on helppo pystyttää lyhyellä mastolla pieni tuulivoimala. Eikös periaatteessa oikein (vähän vastaavasti) muotoiltu katto voisi olla tuohon tarkoitukseen sopiva, niin säästyttäisi jo monilta kuluilta, kun riittää lyhyt masto eikä vallia tarvitse rakentaa. Samalla katossa olisi enemmän pinta-alaakin aurinkopaneleille tai keräimille (vettä tai varaajaa lämmittämää). Toki talon saaminen tyylikkääksi joidenkin mielestä voi olla hankalaa, mutta jos otetaan jo suunnittelu vaiheessa tämä mukaan siihen, niin eiköhän sitä jotenkin voida korjata.

  Lisäys: Pelkästään talon kattoharjanteen taakse laitettu voimala voisi saada voimistusta yhdestä suunnasta tulevilta tuulilta, toki edellyttää että kaato olisi vain yhteensuuntaan tai puolessavälissä toista puolta

 6. se ilma, joka muuten menisi siipien ohi, meneekin siipien lomitse, ja sitten siipien nopeus kasvaa.. yllättävä mystinen virtausmekaaninen taika! paras olis tietty valtava tuutti roottorin edessä.

 7. Vähän vaikuttaisi siltä että tuo ei oikein skaalaudu samassa suhteessa kuin nuo itse tuulivoimalat. Eli kun vartta alkaa olla 100m ja lapojen pituus 70m pitäisi donitsia olla jo aika hurja kasa, ja silti vaikutus jäisi aikalailla marginaaliseksi alareunaan. Mutta tietysti pikkuvoimaloillakin on jatkossa kysyntää, kun EU määrää että joka niemeen, notkoon ja saarelmaan saa ja täytyy mylly laittaa pyörimään, tuuli siellä tai ei 🙂

  Toisekseen äkkiseltään näyttäisi että tuo valli tekee tuulenpaineen epätasaiseksi, eli että roottorin alaosaan kohdistuu enemmän painetta kuin yläpäähän. Voisi kuvitella että tämä ei ole kovin hyvä juttu isommalla propellilla, kun vääntömomentit laakerointiin nähden kasvaa…

  Mutta joka tapauksessa, yhdyn puhujaan joka totesi että asioita kannattaisi tutkia ja rahaa panostaa kehittämiseen, aina voi löytyä jotain uutta ja hyödyllistä.

 8. Eihän tämä tuulivoima muutenkaan taida olla niitä parhaita energia muotoja. Säädettävyys todella huono, kun energiaa tarvii paljon niin ei sitä tuulen määrää voi lisätä ja toisaalta liika tuuli estää myöskin käytön jnejne 🙂

  Yhtä kätevää välillä kuin aurinkopaneelit utsjoella talviaikaan 🙂

 9. Itse katoin joskus dokumentin jossa oli rakennettu pilvenpiirtäjä 3 tuulivoimalalla. Pilvenpiirtäjä oli rakennettu niin että 3 tuulivoimalaa oli keskellä rakennusta ja alhaalla oli myös jonkilainen tuuliohjaus.

 10. Eihän tämä tuulivoima muutenkaan taida olla niitä parhaita energia muotoja. Säädettävyys todella huono, kun energiaa tarvii paljon niin ei sitä tuulen määrää voi lisätä ja toisaalta liika tuuli estää myöskin käytön jnejne 🙂

  Yhtä kätevää välillä kuin aurinkopaneelit utsjoella talviaikaan 🙂

  Suomessa talviauringossa aurinkopaneelien hyötysuhde on muuten korkeampi kuin kesäauringossa. Aurinkopaneelit toimivat parhaiten kylmässä, mutta aurinoisessa paikassa.

  Toisekseen tuulienergiaa voidaan varastoida esim paineeksi tai pumppaamalla vettä patoaltaaseen, joista molemmista sen käyttöä on sitten helppo ”annostella” tarpeen mukaan.

 11. ”Eihän tämä tuulivoima muutenkaan taida olla niitä parhaita energia muotoja. Säädettävyys todella huono, kun energiaa tarvii paljon niin ei sitä tuulen määrää voi lisätä ja toisaalta liika tuuli estää myöskin käytön jnejne 🙂

  Yhtä kätevää välillä kuin aurinkopaneelit utsjoella talviaikaan :)”

  Suomessa talviauringossa aurinkopaneelien hyötysuhde on muuten korkeampi kuin kesäauringossa. Aurinkopaneelit toimivat parhaiten kylmässä, mutta aurinoisessa paikassa.

  Toisekseen tuulienergiaa voidaan varastoida esim paineeksi tai pumppaamalla vettä patoaltaaseen, joista molemmista sen käyttöä on sitten helppo ”annostella” tarpeen mukaan.

  Sen verran miinusta tuosta donitsista tulee mieleen että tuollainen ratkaisu ei sovellu esim. pelloille enää niin hyvin, koska syö peltopinta-alaa. Toki jos tuohon kumpuun kaadetaan maata päälle ja aletaan viljelemään vinoittain niin.. 😉

 12. Niin tuo olikin hyvä idea, että otetaan se energia mekaanisesti talteen eli pumpataan vettä patoaltaaseen. Kaikki mekaaninen energia olisi hyvä ottaa talteen käyttämäll mekaanisiin toimenpiteisiin niin hukkaenergiaa muodostuisi vähempi eikö?

Comments are closed.