Parhaiten FIrefox -selaimesta ja Thunderbird sähköpostiohjelmasta tunnettu Mozilla säätiö on  juuri julkaissut version 1.0 kahden vuoden ajan kehittämästään avoimen lähdekoodin musiikkisoittimesta. Songbird nimisellä soittimellaan Mozilla pyrkii vaatimattomasti tekemään samanlaisen läpimurron musiikkisoitinten saralla, kuin mitä säätiö teki Firefoxilla selainmarkkinoille.

Windowsille, Linuxille ja Macintoshille ilmaiseksi saatavilla oleva Songbird ulkoisesti muistuttaa kovasti iTunes musiikkisoftaa. Ohjelman taustalla puolestaan pyörii Mozillan XML -käyttöliittymä ja (XUL) niin ikään Firefoxista tuttu Gecko selainydin.

Songbirdin erikoisuuksina mainittakoon tuki myö kopiosuojatun iTunes-musiikin toistolle. Lisäksi ohjelmistoon löytyy heti julkaisuvaiheessa noin yli 70 ilmaista lisäosaa, joilla soittimen toiminnallisuuksia on mahdollista kustomoida ja monipuolistaa. Myös soittimen ulkoasun kustomointiin löytyy heti alkuun useita eri vaihtoehtoja. Toisaalta soittimesta puuttuu vielä tässä vaiheessa useita oleellisia ominaisuuksia, kuten vaikkapa CD-levyjen rippaaminen kovalevylle ja musiikkikansioiden seuranta.

Songbird -musiikkisoittimen saa ladattua kokeiltavaksi osoitteesta getsongbird.com

Omien ensikokeilujen peruseella ihan lupaavalta vaikuttaa, mutta vaikea vielä varmuudella sanoa että tuleeko tästä ”ykkösmusiikkisoittimeni”. Ohjelman avoin luonne ja toimiva lisäosien tuki antavat kuitenkin odottaa paljon.

Yksityiskohtaisemmman arvion soittimesta on ehtinyt kirjoittaa arstechnica.com -blogi (englanniksi)

n

{democracy:174}
Edellinen artikkeliGloomy Bear Teddynallehattu
Seuraava artikkeliMies rakensi mini-junaradan kattoon