Parhaiten FIrefox -selaimesta ja Thunderbird sähköpostiohjelmasta tunnettu Mozilla säätiö on  juuri julkaissut version 1.0 kahden vuoden ajan kehittämästään avoimen lähdekoodin musiikkisoittimesta. Songbird nimisellä soittimellaan Mozilla pyrkii vaatimattomasti tekemään samanlaisen läpimurron musiikkisoitinten saralla, kuin mitä säätiö teki Firefoxilla selainmarkkinoille.

Windowsille, Linuxille ja Macintoshille ilmaiseksi saatavilla oleva Songbird ulkoisesti muistuttaa kovasti iTunes musiikkisoftaa. Ohjelman taustalla puolestaan pyörii Mozillan XML -käyttöliittymä ja (XUL) niin ikään Firefoxista tuttu Gecko selainydin.

Songbirdin erikoisuuksina mainittakoon tuki myö kopiosuojatun iTunes-musiikin toistolle. Lisäksi ohjelmistoon löytyy heti julkaisuvaiheessa noin yli 70 ilmaista lisäosaa, joilla soittimen toiminnallisuuksia on mahdollista kustomoida ja monipuolistaa. Myös soittimen ulkoasun kustomointiin löytyy heti alkuun useita eri vaihtoehtoja. Toisaalta soittimesta puuttuu vielä tässä vaiheessa useita oleellisia ominaisuuksia, kuten vaikkapa CD-levyjen rippaaminen kovalevylle ja musiikkikansioiden seuranta.

Songbird -musiikkisoittimen saa ladattua kokeiltavaksi osoitteesta getsongbird.com

Omien ensikokeilujen peruseella ihan lupaavalta vaikuttaa, mutta vaikea vielä varmuudella sanoa että tuleeko tästä ”ykkösmusiikkisoittimeni”. Ohjelman avoin luonne ja toimiva lisäosien tuki antavat kuitenkin odottaa paljon.

Yksityiskohtaisemmman arvion soittimesta on ehtinyt kirjoittaa arstechnica.com -blogi (englanniksi)

n

{democracy:174}
Edellinen artikkeliGloomy Bear Teddynallehattu
Seuraava artikkeliMies rakensi mini-junaradan kattoon

30 KOMMENTIT

 1. Muuten ihan ok, mutta ei toimi näppäimiston play/pause/next/previous -napit..

 2. Tähän asti olen käyttänyt iTunesia, joten siirtymä ainakaan ei tunnu ongelmalta. Lisäosat saattavat piakkoin näyttää voimansa.

 3. Turhanpaljon rämpettä ja sekavan oloinen. En ihmettele yhtään että osa tykkää, itselle ei taasen sovi. Ihan on kokeilemisen arvoinen kuitenkin. 20070731 versiota käyttäny läppärillä ihan kokeilumielessä paljonki aikoinaan.

 4. winamp = hype
  foobar = haluttu kevyt linux mallinen soitin \o/
  WMP = peruskäyttäjien valinta

 5. Vaikuttaa epämiellyttävän sekavalta, Winamppi on ihan mukava, vaikka tavaraa ehkä pikkuriikkisen liikaa. Pitäydyn siinä toistaiseksi.

 6. Itselle ainakin Foobar on juuri se oikea, ei turhalla kilkkeellä ja glitterillä sotkettu ja kevyt koneelle. Esim uuden VLCplayerin käyttöliittymä on omasta mielestäni täyttä kuraa 200/400% yltävine volumeineen yms.

 7. Korjauksena juttuun että Mozilla-säätiö EI ole tehnyt eikä julkaissut Songbirdiä vaan erillinen Pioneers of the Inevitable-ryhmä jossa on mukana mozillaa ja winamppia tehneitä ohjelmoijia: http://getsongbird.com/about/

 8. Kun näppäimistön Prev, Play/Pause ja Next napit toimivat vaihdan kyllä varmaankin tuohon. Tällä hetkellä käytän Rhytmboxia, jossa on kyllä huonoja puolia mm. kun soittolistaikkunan sulkee, koko soitin sulkeutuu, sekä soitin avaa aina koko kirjaston, vaikka haluaisin nopeasti soittimen päälle soittamaan ”parasta” musiikkia. Amarokkia käytin ennen mutta se kun on vähän epävakaa Gnomen kanssa.

 9. todella hyvä soitin tuo songbird muuten mutta vie soittaessa muistia sen ~120 megaa ;o

 10. Aika kilkkeen näköinen on kyllä, näin foobariin tottuneelle. Tuskinpa antaa aihetta vaihtaa, edellämainittu on sen verran hyvä ja kaikin puolin toimiva ohjelma. Varsinkin jo vie tuon jukein väittämän 120 megaa muistia soittaessa…

 11. Samaa kattelin että vie kyllä muistia aivan liikaa näin Foobarin anoreksikon kaltaisen muistin syöntimäärään.

 12. Ehkä sitä tämän innoittamana voisi kokeilla uutta soitinta sen ikiaikaisen winampin tilalle… Ei kuitenkaan songbirdiä vaan foobaria 🙂

 13. Foobar2k 8)
  Joskus käytin winamppia, mutta kyllästyin jostain syystä.

 14. Foobar2000 for the win! Erittäin kevyt ja nykyään helposti muokattava ohjelma. Ulkoasuakin saa nykyään helposti vaihdettua erillisillä asennustiedostoilla eikä tarvitse itse säädellä foobarin asetuksia. Ja plugineita löytyy joka lähtöön.

 15. Foobar2000 se olla pitää, simppeli ja kevyt. Täytyy muuten todeta että tällä hilavitkuttimessa on alkanu käymään aika kohtuullisesti jengiä. 😉

 16. Vajaa kymmenisen vuotta tullut käytettyä winampia, (ja classic skinillä tietenkin) mutta ajattelin nyt sitten antaa muillekin mahdollisuuden.

  Songbird tuntui ainakin ihan hyvältä näin ensituntumalta. Jos taas mahdollisimman kevyen soittimen tahtoo, niin silloin varmaan sitten tuo Foobar.

  Löytyykös Foobariin muuten miten paljon lisäosia? (ei jaksa googlettaa)

 17. Saakohan tuolla tungettua iPodiin musiikkia, edes jollain laajennuksella. Vihdoin meni hermot iTunesiin. :l

Kommenttien lisääminen on estetty.