Mojo Mobility on kehittänyt uuden teknologian, jolla voi siirtää sähköä langattomasti. NFP (Near Field Power) -järjestelmän toiminta näyttää ainakin näin maallikolle erityisen yksinkertaiselta. Perusosasina on kaksi pientä ohutta käämiä. Kuvassa oikealla oleva (sininen) käämi lähettää sähköä vasemmalla olevaan käämiin. Tekniikka perustuu elektromagneettiseen induktioon.

Yksinkertaisessa sovelluksessa siirron tehokkuus on yli 70%, mukaanlukien vastaanottavan yksikön toiminta. Tehoa siirtyy järjestelmässä 2,5 – 4W. Toisessa kuvassa näkyy yhtiön kehittämä toimiva sovellus, joka on ohut matto neljällä latauspaikalla neljälle kännykällä.

Patentteja on haettu keksintöä varten jo 15 kappaletta ja Mojo Mobility toivoo valmiin tuotteensa päätyvän akkuvalmistajien tuotantolinjoille. Päästään siis lähitulevaisuudessa eroon Kännyköiden erilaisista latauspistokkeista. Toivottavasti. Ja siis oikeasti, miksi jokaisella kännykkävalmistajalla täytyy olla oma laturiliitäntä. Pitäisi kieltää lailla!

Lähde: techon.nikkeibp.co.jp

Edellinen artikkeliRip Curl H-Bomb Power Heated Wetsuit on lämmittävä märkäpuku
Seuraava artikkeliSamsung SNC-570 valvontakamera tallettaa tiedon poistuvista esineistä

24 KOMMENTIT

 1. bisnes on bisnestä. miksei oo vaan yksi automerkki? ehkä huono esimerkki, mutta idea sinnepäin.

 2. ^^ no auto merkkejä on monta niinku on kännyköitäki.. mutta kyllä kaikkia autoja tankataan samanlaisella letkulla.. (no okei 2 vaihtoehtoa diesel tai 95/98)

 3. Nytkö vasta nää induktiolaturit tuli? Mä luulin, että ne ois tullut myyntiin jo aikaisemmin.

 4. Valituissa paloissa oli suunnilleen vuosi sitten aiheesta (wanha?). Ja jutussa kerrottiin suomalaisesta kehittäjästä, joka myös on oli patenttien perässä. Miten lienee?

 5. Eikös se Tesla kehittänyt aikanaan paljon paremman version jossa siirron tehokkuus oli 90% tai vastaavaa…

 6. ”Ja siis oikeasti, miksi jokaisella kännykkävalmistajalla täytyy olla oma laturiliitäntä. Pitäisi kieltää lailla!”

  Niin, oliko juuri Kiinassa kun näin tehtiin…

 7. MiniUSB kaapeli toimisi vallan mainiosti kaikkiin laitteisiin ja samalla hoituu lataus sekä datayhteys. Nythän hankitaan omat laturit JA datakaapelit lähes kaikkiin puhelimiin. Kuten Joonas muisteli, niin Kiinassa on merkkikohtaiset laturit kielletty, ja hyvinpitkälti kaikki laitteet käyttävätkin mini usbia.

 8. ”kehittänyt uuden teknologian”

  Tämä ei kyllä ole mikään uusi teknologia! Ehkä jotain uuttakin mutta eikös perus idea ole vanha kuin taivas.

  Teslahan tuon periaatteen keksi ajat sitten ja moderneja yrittäjiäkin on useita. Joskus ihmetyttää kuinka monta patenttia samasta aiheesta voi myöntää???

  Vähintään vuosi sitten luin Splashpower nimisestä yrityksestä joka oli ”juuri tuomassa markkinoille” vastaavaa tuotetta. Nyt googletyksen perusteella eCoupled niminen firma on ostanut lafkan ja ilmeisesti kehittää eteenpäin.

  Eikös Tesla vienyt idean niin pitkälle että koko sähköverkko olisi toiminut Teslatornien avulla ilman voimalinjoja. Nykyään pelätään kännyköidenkin säteilyä joten tuota tuskin koskaan tehdään laajassa mittakaavassa. Hammasharjojenkin lataus ymmärtääkseni toimii juuri samalla systeemillä. Samoin jotkut sairaalalaitteet.

  Niin se splashpowerin sovellus pöydälle laitettavasta ”latauspinnasta” on tähän mennessä parhaimman kuuloinen idea omasta mielestäni. Sellainen eteisen pöydälle ja siihen kännykät ja mp3-soittimet sun muut 🙂

 9. ^Laskin pelkästään kyseisellä eCoupled firmalla olevan viitisentoista induktioon liittyvää patenttia. Ihme jos nuo kaikki patentit eivät ole jotenkin päällekäisiä firmojen kesken. Sitten oikeudessa tapellaan kuka saa tehdä ja myydä mitäkin…

 10. Jossakin Sony Ericssonin puhelimessa on juuri toi miniusb minkä kautta saa ladattua puhelimen.

 11. En tiedä perustuuko kyseinen keksintö induktioon vai mihin koska en jaksa juuri nyt paneutua asiaan mutta on myöskin olemassa ”oikeasti” langaton sähkönsiirtotapa joka ei liity induktioon millään tavalla.

  Tuossa teslan laitteissa pitää olla suora näköyhteys laitteiden välillä mutta tämä toinen versio ei vaadi sitä.

  Todella hyvä linkki:
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/6725955.stm

  Videopätkä:
  http://www.youtube.com/watch?v=CH6U1eyrsHY

  Kannattaa etsiä hakusanalla ”Witricity” muistaakseni (Wireless Electricity)

 12. Eli siis tuolla menee noin 30% hukkaan tuota energiaa?! Eikös se ole jo melkoinen hävikki?!

 13. Aikamoinen hävikki mun mielestä tänä energia pihinä aikakautena. Kuten joku jo äsken kysyi miten tämä eroaa sähköhammaharjan lataus systeemistä?

 14. ^^
  ei eroa millään tavalla. Siitä vaan Braunit ja Philipsit akkumarkkinoille kun ne on keksineet ja käyttäneet tuota jo 15 vuotta…

 15. ”Tuossa teslan laitteissa pitää olla suora näköyhteys laitteiden välillä mutta tämä toinen versio ei vaadi sitä.” Induktiossa ei kyllä minkäänlaista suoraa näköyhteyttä tarvita, kunhan ei ole tiellä mitään isompia metalliesineitä tai johtimia, jotka luovat magneettikenttiä.

  Ja 30% hävikki ei kyllä ole yhtään mitään, esimerkiksi hehkulampun oma hävikki voi olla jopa yli 95% (siis energiasta 95% muuttuu lämmöksi eikä valoksi, kuten pitäisi) ja loisteputkillakin 90% luokkaa. Ja auton bensiinimoottorissakin voidaan helposti hukata 80% bensan teoreettisesti sisältämästä kemiallisesta energiasta.

  Ja kyse ei siis ylipäätään ole uudesta keksinnöstä vaan uudesta tuotteistuksesta, joka vaikuttaa jopa aika hyvältä.

 16. Ohan näitä ollu tosiaan jo jonkin aikaa..
  Ihmetystä herättää miksei näitä oo laajemmin käytössä, ja varsinki miksei tätä tekniikkaa oo käytetty useammissa sovellutuksissa kun periaatteena on yksinkertainen, ja sitämyören meleko heleppo toteuttaa.

  esim:
  http://www.sew-eurodrive.fi/produkt/C51.htm

Kommenttien lisääminen on estetty.