Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Il on ollut jo pitkään kadoksissa. Viimeiset varmat kuvat Rakkaasta johtajasta ovat tämän vuoden elokuulta. Pohjois-Korean Korea News Service julkisti viime keskiviikkona kuvia, jossa Kim seisoskelee armeijansa sotilaiden keskellä.

Kuvaa on analysoitu runsaasti ja mm. BBC on löytänyt epäkohtia kuvasta, jotka viittaavat kuvamanipulaatioon. Kuvaa on tutkittu pikselitasolla. Itse analysoin kuvaa suoraan tietokoneen näytöltä, zoomaamatta. Ja havaitsin ainakin viisi epäilyttävää kohtaa:

1: Eturivin sotilaiden varjo hartiosta lankeaa selvästi ylemmäs kuin Kimin varjo. 2: Johtajan kasvoilla on jyrkempi ja voimakkaampi valo kuin esimerkiksi viereisen sotilaan kasvoilla. Näyttää kuin Kimin kasvojen varjoisan puolen varjo olisi jyrkempi kuin muilla. 3: Taustan portaiden ylälistaa ei ole Kimin oikealla tai vasemmalla puolella. 4: Pitäisikö tämän takana olevan sotilaan jalan olla varjossa? 5: portaisiin lankeava varjo on selkeästi jyrkempi muilla kuin Kimin vasemmalla ja oikella puolella.

Mitä mieltä olette, viittaavatko nämä kuvamanipulaatioon? Löydättekö kuvasta lisää erikoisuuksia?

Edellinen artikkeliSmartLock on räjähtävä vaijerilukko joka värjää pyörävarkaan
Seuraava artikkeliObama kaappasi lehtien etusivut

34 KOMMENTIT

 1. Miksiköhän noita ”kuvia” sitten laitetaan. Sairaus vai jotain? Onkohan edes elossa enään?

 2. kuvamanipulaatiolta. vai mikä se olikaan 😀

  Eroavaisuuksia löydän itsekkin hiukan… kohdasta josta puuttuu tuo ylälista, niin se on myös paljon puhtaampi. Lisäksi Kimin jalkojen varjo on paljon tasaisempi ja suorempi

 3. Myös tuossa aivan portaan yläreunassa näyttäisi Kimin molemmilla puolilla olevan täysin identtiset mustat pisteet.

 4. tuo 1 johtuu kylä siitä kun kim on ilmeisesti lyhyempi kuin viereiset sotilaat… mutta kyllähän tuo on aika epäílyttävää…. mutta entä jos kim ei ole ollut kuvaamishetkellä paikalla ja on editoitu joku lomalla otettu kuva tuohon niin että kim olis muka ollu paikalla?

 5. Sitäpaitsi aurinko paistaa niin viistosti että nuo hartiavarjot heittää ainakin yhden rivimiehen verran mikä pitää muistaa ihmettelyissä eli kimin kuvassa oikealla puolella olevan miehen varjo näkyy vasta juuri kimin takana kuvassa vasemmallapuolella miehissä.

 6. Tästä tuli jotenkin mieleen lapsuuden ”etsi viisi virhettä” kuvat joita oli aina joka lehdessä. 😀

 7. Onhan siinä ”epäilyttäviä” kohtia mutta turha sitä on vainoharhaiseksi tulla ja väittää kaikkia kuvia väärennöksiksi.

  1): Sotilaat Kimin polemmin puolin ovat hattuineen selvästi korkeampia kuin Kim. Varjoon vaikuttaa myös keskimmäisen rivin vasemmalta kolmannen sotilaan asento ja kuinka suorassa sotilaan vaatteet ovat.

  2): Valo voi näyttää jyrkemmältä riippuen ihon kiillosta. Kuvassa takarivissä vasemmalta kolmansilla kasvoilla on lähes identtinen kontrasti.

  3): Listan puuttuminen on niin tökerö virhe että jos tuo on kuvamanipulaatio niin sen olisi pitänyt huomata sokeankin. Jos Kim olisi liitetty kuvaan jostain muusta kuvasta, häntä tuskin olisi leikattu ja liitetty TAUSTOINEEN. Uskon että Kimin jalkojen takana on jonkinlainen levy tai siitä alkaa jotkut erilaiset ”portaat” mitä sotilaiden jalkojen takana on.

  4): Samaa voisi kysyä keskimmäisen rivin vasemmalta toisen sotilaan jaloista.

  5): Kolmannessa kohdassa esitetty teoria erillisestä levystä/eri materiaalista selittää myös sen että materiaali heijastaa valoa eri tavalla kuin sotilaiden jalkojen takana näkyvä osa.

  Mielestäni kuvassa ei ole mitään niin ihmeellistä etteikö se voisi olla aito. En tietenkään myöskään kivenkovaan väitä ettei kuva voisi olla manipuloitu, tämänkaltaiset olettamukset ja ”virheiden löytäminen” on vain pelottava juttu kun löydetään ”varma todiste” joka on oikeasti vain uskomaton yhteensattuma.

  Tiesittekö että suurimman osan teistäkin DNA:ta löytyy monelta rikospaikalta vaikket olisi poistunut kotoasti vuosiin?

  • Olet ihan oikeilla jäljillä, vähennät vain pois tuon ”voisi olla”. Kyseessä ei ole kuvamanipulaatio vaan kyse on aidosta kuvasta.

   Kimin haarojen takana näkyvä ruskea osa on takana seisovan sotilaan kengästä.
   Lisäksi ”ne identtiset” kohdat molemmin puolin on jotain porrasrakenteeseen kuuluvaa.

   Kuten jo tämä kenelle vastaan selittikin kohdat aika tyhjentävästi joten turha kajota kuvamanipulointiin ilman manipulointia.

   Se tästä.

 8. Miks toi ei olis vaan vanha kuva, vaikka viime vuoden kinkereistä? Jos sillä olis päivän sanomalehti kädessä, vois epäillä feikkausta.

 9. Kyllähän tuossa on näin kuvankäsittelijän silmin nähden hieman outoja epäkohtia…

 10. Aivan turhaa spekulaatiota! Siis jokaisesta kuvasta (ottakaa mikä tahansa kuva google kuvahaulla) löytyy ”mukamas” virheitä. Tämä topikki on manipulaatiota. Media on luonut manipulaation siitä että Kim olisi kadonnut. Vähänkö media taas kusettaa teitä kaikkia ja te vain uskotte kaiken mitä se sanoo.

 11. Olen samoilla linjoilla Basen ja aratin kanssa että on kyllä aivan liian yksikertaisia virheitä tehty jos on muokattu. Tuo ei tosin estä keksimästä salaliittoteorioita esim tarkoituksella huonosti muokatusta kuvasta ja ja ja …

 12. Kieltämättä Kim ei jotenkin istu tuohon kuvaan. Tyypillinen manipulaatio ongelma johon olen itse törmännyt kun yritän saada kuvaan oikeasti kuulumatonta lisäiltyä mukaan. Kontrastit, varjot, värit, rajapinnat… kaikki tuntuvat olevan oikein mutta silti kun kuvaa katsoo kokonaisuutena niin kohde ikäänkuin nousee irti taustasta. Olenkin pahemman luokan amatööri tosin.

  Kimistähän on vahvoja väitteitä ettei ole edes elossa vaan sotilasjuntta pitää lankoja kaksoisolentojen avulla. Niitähän salamurhaa pelkäävällä herralla on kuulemma useita.

  Ja Elvishän elää myös, kävi itseasiassa meillä eilen kahvilla.

 13. Näyttää myös muuten siltä että kaikki 2. rivistä ylöspäin olevat sotilaat ovat huomattavasti lattapäisempiä kuin ensimmäisen rivin miehet. Ikäänkuin pienempää kuvaa olisi levitetty soveliaammaksi taustaksi, muttei korotettu, jolloin syntyy ns. laajakangas-ilmiö.. Saattaa myös johtua hatuista, vaikea sanoa. Kyllä tässä silti on kuvaa näpelöity, sen osaa sanoa lapsikin. Mietin vain, että ollaanko P-Koreassa todella niin tyhmiä, että näin amatööritasoinen manipulaatio katsotaan olevan niin tasokasta tavaraa, että se julkaistaan maailmalle?

 14. Rakas Johtaja on elämänsä kunnossa. Hän juoksi eilen aamulla maratonin ja peittosi iltapäivällä maajoukkueen jalkapallossa – yksin. Hän vain taittaa valoa eri tavalla kuin rahvas!

 15. 1: Eturivin sotilaiden varjo hartiosta lankeaa selvästi ylemmäs kuin Kimin varjo.
  Vastaus: Suuri johtaja on suuri vain henkisesti.

  2: Johtajan kasvoilla on jyrkempi ja voimakkaampi valo kuin esimerkiksi viereisen sotilaan kasvoilla. Näyttää kuin Kimin kasvojen varjoisan puolen varjo olisi jyrkempi kuin muilla.
  Vastaus: Suuren johtajan kasvot säteilevät valoa, elämäämme ja kuviimme.

  3: Taustan portaiden ylälistaa ei ole Kimin oikealla tai vasemmalla puolella.
  Vastaus: Suuri johtaja on niin vaatimaton, ettei hänen kohdalleen tarvitse koristella portaita listoilla.

  4: Pitäisikö tämän takana olevan sotilaan jalan olla varjossa?
  Vastaus: Suuri johtaja ei halua jättää sankarillista isänmaallista taistelijaa varjoonsa.

  5: portaisiin lankeava varjo on selkeästi jyrkempi muilla kuin Kimin vasemmalla ja oikella puolella.
  Vastaus: Johtuu suuren johtajan vaatimattomuuden takia hänen takanaan käytettyjen portaiden heikkolaatuisemmasta pintamateriaalista. Pintamateriaalien vaihtoon ja listan vaihtoon kului 200 miestyötuntia.

 16. Tuo Huffingtonpostin kuva ja tällä sivulla esitetty kuyva poikkeaa toisistaan aika paljon. Suurin ero on ehkä juuri tuo Kim Jong-il:n jalan varjo joka Huffingtonissa on ihan suora ja muualla taas luontevan kaareva…

  http://www.huffingtonpost.com/2008/11/06/kim-jong-il-photoshop-err_n_141927.html

  Ei voi sanoa onko manipulaatiota kun kerran kuvat eroavat noin paljon toisistaan.

  Ja tässä ammattilaisen manipulaatioita;

  http://bldgblog.blogspot.com/2008/11/resampled-space.html

  Aika erikoisia rakennuksia..

 17. Kimin jalkojen tausta näyttää kuin se olisi blurrattu Kimin vierellä olevien sotilaiden jalkoihin. Ts. taustan ja jalkojen ääriraja blurrattu. Vinossakin tuo tausta näyttäisi olevan.

 18. Kohta 1. Kyseessä on pään varjot, eikä hartioiden. Ja kimin pään varjo muistuttaa enemmänkin hatun varjoa, eli onko Kimin paikalla ollut joku toinen?!? Ja jos verrataan tähän kuvaan: http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/pais/currentstudents/moduledocs/pgmodules/is/north_korea.jpg niin siinä on tuo lista/laudat tms päällä. Voihan olla että siinä esim portaat? Mutta, sama takki päällä vuodesta toiseen ja kuvasta toiseen:) Ja taas tästäkin kuvasta: http://news.ninemsn.com.au/img/2007/world/0809_kim_a.jpg näkee, että kim jong ilin päätä sijoitetaan isänsä kroppaan. Sama kroppa, näkee sormista ja ruumiinrakenteesta. Summa summarum kaikkien outojen kuvien ja outojen esiintymisten perusteella Kim jong ilin kuolemaa salaillaan jostain oudosta syystä. Liekkö pelkäävät E-Koreasta vallankaappausuhkaa ja maiden rajan poistoa.

 19. tuossa kk:n linkittämässä kuvassa kim on pidempi kuin jyrkin vastaavassa ja vieläpä selvästi!

Kommenttien lisääminen on estetty.