Aaltovoimaloiden kehitys jatkuu koko ajan. OPT eli Ocean Power Technologies on tuonut markkinoille PowerBuoy-poijun, joka tuottaa sähköä aalloista mekaanisesti. Järjestelmä kerää voiman aalloista siten, että ylös-alas-liike muutetaan poijun sisällä hienostuneella järjestelmällä sähköksi. Sähkö siirretään kaapeleilla suoraan poijuista rantaan.

Uuden PB40-PowerBuoy-poijun etuna on myös sen pieni koko. Seitsemän metrin halkaisija ja 20 metrin korkeus, josta suurin osa on veden alla, tekevät poijut huomaammattomaksi parin kilometrin päässä rannasta.

Poijuja asetetaan useampi samalle alueelle. Peruasennuksena on 10 megawatin voimala 0,125 neliökilometrin alueella. Poijuissa on myös reaaliaikainen aaltoseuranta ja esimerkiksi suurten aaltojen saapuessa, kun on vaara, että järjestelmä vaurioituu, poijut lukkiutuvat automaattisesti. Teoreettisesti poijuilla voitaisiin rakentaa 100 megawatin sähköntuotantojärjestelmä.

OPT:n Espanja-projekti rakennetaan 4,8 kilometrin päähän Santofian rannasta. Valmiina 10 poijun järjestelmä tuottaa 1,39 megawattia. Tämä riittää yhtiön mukaan 2500 kodin sähköntarpeeksi.

Lähteet: www.oceanpowertechnologies.com, www.treehugger.com

Edellinen artikkeliMy Mini Golf, minigolf minne vaan
Seuraava artikkeliPanasonicilta 3D-kotiteatteripaketti markkinoille

3 KOMMENTIT

  1. Tätä olen joskus ihmetellytkin, että miksei aaltojen liikettä enempää hyödynnetä energian tuotannossa. Kuin myös merivirtoja ja vuorovettä. Kaippa tekniikka ei ole vielä niin kehittynyttä että siitä saataisiin riittävästi hyötyä?

  2. Niin. Tässä on mielestäni kyllä hyvä idea kehitteillä. Poijujen koko on vielä sen verran pieni meressä, että voimaloita voisi rakentaa enemmänkin, eivätkä häiritsisi ketään.

  3. Siitä häiritsemisestä en olisi niin varma.. Kuitenkin huomataan kohta että pijujen läheisyydessä alkaa näkymään selkää uivia delfiineitä tms.. Eihän tuulivoimaloidenkaan pitänyt ketään häiritä, mutta silti tuhannet lepakot ovat niiden takia kuolleet. Kun ne lentävät liikkuvan siiven aiheuttamaan matalamman ilmanpaineen alaiseen kohtaan, niiden keuhkot repeävät. Ei kovin mukava tapa lähteä.

Comments are closed.