Huomenna on luvassa historiallinen päivä tieteen maailmassa, sillä Sveitsin ja Ranskan rajalle Cerniin sadan metrin syvyyteen rakennettu, 27 kilometrin mittainen hiukkaskiihdytin käynnistetään ensimmäistä kertaa. Hiukkaskiihdytin nimeltään ”Large Hadron Collider”, eli suomeksi hadronitörmäytin on suuri kansainvälinen yhteishanke, jonka eteen on työskennelty jo 20 vuoden ajan. Protoneita törmäyttämään suunnitellun hiukkaskiihdyttimen avulla on tarkoitus päästä ensimmäistä kertaa tukailemaan protonien törmäyksestä syntyviä alkeishiukkasia, eli aineen pienimpiä osasia. Alkeishiukkasia tutkimalla pyritään vaatimattomasti hakemaan vastauksia aineen peruskysymyksiin, kuten mikä on kaiken aineen alkuperä ja kuinka maailmankaikkeus syntyi. Kiihdyttimen avulla pyritään niin ikään todistamaan teoria Higgsin bosonista, eli yleisesti hyväksytyn alkeishiukkasmallin pätevyys.

Laitteen avulla selvitettävien asioiden listalle kuuluu myöskin lähinnä ”science fictionilta” kuulostavia kysymyksiä, kuten onko antimateria materian täydellinen peilikuva? ja että onko oman ulottuvuudemme rinnalla olemassa myöskin muita ulottuvuuksia?

”Maailmanlopputeoreetikot” ovat omalta osaltaan valmiita nimeämään kiihdyttimen tuomiopäivän laitteiksi. On nimittäin olemassa teoreettinen mahdollisuus, että kiihdyttimellä tehtyjen kokeiden yhteydessä voisi syntyä vakaa musta-aukko kohtalokkain seurauksin. On myös esitetty teorioita, että kiihdytin saattaisi synnyttää ”jonkin tavallista ainetta vakaamman eksoottisen aineen”, ”protonin hajoamista katalysoivan magneettisen monopolin”, tai että kiihdytin aiheuttaisi ”virheellisen tyhjiön purkautumisen”. Tutkimusryhmä on kuitenkin vakuuttanut, että laite ei voi aiheuttaa mitään todellisia vaaratilanteita. Kiihdyttimeen liittyvistä uhkakuvista keskustellaan mm. täältä löytyvillä videoklipeilla (englanniksi).

Historiallista tapahtumaa on mahdollista seurata myöskin livenä webcastin välityksellä osoitteessa webcast.cern.ch

Mainos: Kortti vie, kortti tuo, mutta Pokerihai saa rakeback rahansa aina – pokerihai.fi.

Edellinen artikkeliVesihiihtämässä vaijerihissin perässä Saksassa
Seuraava artikkeliiPhone Document Scanner eli kuinka tehdä kännykästä skanneri