Mitä saadaan, kun yhdistetään vanha Helkama-polkupyörä ja bensiinikäyttöinen moottorisaha? No tietenkin moottoripolkupyörä. Yllä olevassa kuvassa ”vakiorakentelijamme” Jaakko Rainan toteuttaman kyseisen kaltainen kapine. Turvallista matkaa vaan. Rakentelijan itsensä kuvaus seuraa:

”Moottoripolkupyörässä on moottorisahan moottori ja helkama merkkinen polkupyörä. Moottorin kehikko on hitsattu romuraudasta mutta se on helposti purettavissa koska kehikko on takarenkaan pulttien välissä kiinni koska jos takarengas pitäisi ottaa irti. Keskipakokytkimeen on hitsattu tavallinen pyörän takaratas ja kumipyörään joka liikuttaa takapyörää on laitettu 38 piikkinen pyörän eturatas. Kaasuvaijeri on toistaiseksi pelkkä rautalangan pätkä mutta teen joskus vaijeri kaasuttimen. Pyörälle pitää antaa yhden polkaisun alkuvauhti että jaksaa lähteä liikkumaan koska 1,5 hp moottorisaha ei ole kovin voimakas, kumipyörässä on lukoilla varustetut laakerit ettei aksila lähde liikkumaan ajaessa laakeritelineet toimivat samalla ketjun kirisiminä kun löysää pultteja taakseppäin. Kumipyörän saa ylös penkin alla olevasta vivusta kun vivun painaa alas niin kumipyörä nousee ylös ja kun taas vivun nostaa ylös ja pistää lukko asentoon niin kumipyörä pysyy polkupyörän takapyörässä kiinni. Moottorisahapolkupyörän laskettu huippunopeus noilla välityksillä on 21-27 km/h.”

Edellinen artikkeliGooglen nettiselain nimeltään Google Chrome sai vahingossa aikaisen julkistuksen
Seuraava artikkeliZero Gravity Micro R/C Car -radio-ohjattava menee myös seinillä ja katossa

70 KOMMENTIT

 1. Tuo on mopo. Sillä mopo on lyhenne sanoista moottoripolkupyörä.

  itse kuvittelin että tuossa olisi tappoväline tuon ”polkupyörän ja moottorisahan yhdistelmä” perusteella. toimisi samaan tapaan kuin jotkut lamput, eli dynamolla vaan niin teräpyörii ja kaupungille täysillä hullujen päivien aikaan 😀

 2. Tää viritelmä on suomessa niin laiton kun olla ja voi. Poliisi ko näkee niin sakot lompsaan vilahtaa. Siis julkisessa liikenteessä liikkuminen tällä vehkeellä on laitonta. Luulisin.

 3. Hyöty on kyllä tässä täysin nolla laittomuuden takia, hupia irtoaa suunnilleen saman verran kuin perus polkupyöräilystä. Huimaa.

  Itse olen rakentanut moottorikäyttöistä potkulautaa jo jonkin viikon koulussa, hyötyä ei ole, mutta pätemiseen oiva keksintö. 😉 Artikkelin mopo on kuitenkin mielestäni niin ruma, vanha ja yksinkertainen, ettei sillä edes päteä pystyisi.

 4. Tottakai on laitonta.. Suomessa tuosta saa suunnilleen isommat rapsut kun raiskauksesta tai pahoinpitelystä.

 5. Ermade, itsekin ajattelin sellaisen tehdä. Lähetätkö sitten tänne ideablogiin kun saat valmiiksi?

 6. Ei tuossa kyllä mitään laitonta ole muttei kyllä mitään hyötyäkään. Sillä jos Mopon/rakennelman huippu nopeus on alle 25 km/h ja teho alle jonkun tietyn kw määrän, ei sitä tarvitse rekisteröidä mitenkään ja se lasketaan polkupyöräksi… Kypärä pakkokaan ei tätä koske.

 7. Elkääpä nyt heti tyrmätkö kaikkea, tämähän juuri oikeassa paikassa esillä! Eikös sivun osoite ole hilavitkutin.com?

  Itse pyörään: olisiko mahollista saada videoklippiä kun joku tuolla ajaa? Jos tuo toimii kunnolla niin voihan tuolla vaikka mökkitiellä ajaa naapuriin kahville? Hieno idea kuitenkin + + + !

 8. Ompas taas vaihteeksi kunnon mutuilu päällä! Mikäli tehoa on alle 250W ja moottori toimii vaan poljettaessa, puhutaan polkupyörästä. Jos taas tehoa on alle 1kW ja huippunopeus on alle 25km/h, on kyseessä pienitehoinen mopo, joka tarvitsee rekisteröidä yhtä lailla kuin ”kunnon” mopokin.

  Itse olen tehnyt vastaavan umpilaittoman mopon vanhoista minikrossipyörän osista ja lattiapesukoneen moottorista. Voisihan sen tänne pistää, vaikkei se valmis olekkaan..

 9. kyllä moottori toimii ilman polkimiakin mutta säästää vaan moottoria kun ei rasita sitä lähtee: mooooooooooooooooooo

 10. Onhan Suzuki PV:nkin moottorissa vain vakiona 1,5hp… mutta onhan tossa vähemmän kuutioita sylinterissä yms…

 11. mulla on tehdastekoinen moottoripotkulauta, aika vanha varmaan, tytöt välillä sillä ajelee, laitan kuvan kun kerkeen

 12. Sitä vaan että eihän tossa oo ees ketjuja, joten sitä ei paljon poljeta.

 13. kuules jaska69 lueppa koko juttu nii saat selville ettei tuo ketju mene pyörän akselin kohdalle vaan kumipyörään joka pyörittää rengasta sivusta.

 14. laitonhan tuo on vain liikenteessä. polkupyörään saa laittaa alle 0.25kw sähkömoottorin ja moottorin on kytkeydyttävä pois yli 25km tuntinopeudessa. Asiallisen näköinen vehje itsellä on hieman vastaavanlainen rakenteilla

 15. Hei tuntematon mistäs luit?
  12v sähköpolkupyörällä saa mennä niin kovaa kun voi.

 16. eiks tehot tulis kovemmiks jos kääntäis välityssuhteen toisin päin? mopoissahan on nimenomaan päinvastaiset välityssuhteet. moottori kiertäis ajossa enemmän.

 17. Aina tollaiset suomi24.fi/keskustelu apinat mollaa toisten keksintöjä ja ei ymmärrä että tämäkin on varmaan tehty vain tekemisen ilosta. Kun ne ei tietysti osaa/ole mahdollisuuksia tehdä yleensäkkään mitään muuta kun olla netissä…

 18. joo nyt kyllä ¨just¨ on oikeessa! tämähän on idea blogi ja täällä on hilavitkuttimia laidasta laitaan ! että ne suomi24 nörtit voi olla hiljempaa… itse olen muuten aatellu kyhätä tuollasen mutta eri välityksillä.. ja tehokkaammalla moottorsahalla 😀

 19. joo kannattaa tuo on hauska vehjes tiedän koska tuo kyseinen on minun tekemä 😀

 20. hieno rassi, mutta jos haluaa sellaisen viritelmän ettei poliisi hoksaa ja ja sakkolappuja ihan heti, niin tsekatkaapa millaisia nelitahtisia polttomoottoreita rc-leluihin on saatavissa. kooltaan keskimäärin herätyskellon-kahvipaketin kokoinen kone on pal helpompi pilottaa. niitä löytyy aina 1-15 hv asti bokseria, rivimoottoria ja v-moottoria. sellainen tarakalle,oikeat välitykset kiilahihnoilla ja pohjasta auki leikattu koululaukku viritelmän päälle. kunnon äänenvaimennukset vaikka putkirungon kautta ja sitä rataa.
  muutenkin joku sammutusnappi kannattaisi laittaa helppoon paikkaan, et saa sammutettua koneen kun poliisi ilmestyy horisonttiin, ettei savu näy turhaan.

 21. joo mut jos se sun koulureppus syttyy palamaan moottorin käydes ku pakoputki on aika kuuma nii saat sakot ilman saasteista 😀

 22. kimi: WOOOOT!? 15hp herätyskellon-kahvipaketin kokoisesta koneesta? Tarkoitetaanko tässä nyt varmasti siis hevosvoimia? Mitenkäs paljon noista irtoaa vääntöä? Noilla tehoillahan saa jonkun polkupyörän liitämään varmaan 150km/h…

 23. Vääntö kuljettaa painoa. 15hv rc-auton moottori ei välttämättä jaksa mies/pyörä/moottorikombinaatiota viedä kovinkaan hyvin vaikka se 15hv paljolta kuullostaakin. Tässä myös osasyy siihen miksi moottorisaha ei jaksa kunnolla viedä polkupyörää.

  Harmi kun omista vanhoista virityksistä ei ole kuvia mitä muksuna tuli hitsattua 🙂 Jostain syystä suurin osa meni ajokieltoon heti kun vanhemmat näki..

 24. oon ajatellu et tekis paremman version tosta tekemästäni vanhasta.

  laittaasin 4 tahti 3hp moottorin mikroauton rattailla isoon kolmipyörään niin vois kulkee paljon lujempaa ja olis voimakkaampikin.

 25. arvelinkin ettei moni tiedä miten kehittyneitä rc-leluja maailmassa nykyään myydään. ei ne tietty mitään halpoja moottoreita ole, mutta kyllä ne yhden 80 kiloisen pyöräilijän eteenpäin vie niin paljon kun pää kestää jos kerran monta kiloa painavia lentokoneitakin vie satojen metrien korkeuessa toista sataa. kysehän on väännön suhteen viime kädessä välityksistä.
  vaikka esim. 80-luvun perusvolvossa on 80 hv (240) , ja 1,4 litrasessa pikkufiatissa 74 heppaa (tipo), niin ei sillä volvolla mitään hirveen ihmeempää eteenpäin viedä. kyse on siinäkin välityssuhteesta ja vauhtipyörän painosta, miltä massa tuntuu.

  tuleen syttyvään laukkuun kommentoisin, että sen laukun voisi vuorata sammutuspeitteellä joka on palamaton. lisäksi pakokaasuhan kannattaisi ohjata putkirungon kautta kulkevaksi.

  ohessa linkki yhteen kymmenistä moottorityypeistä mitä on saatavilla noista tehokkaammista rc moottoreista
  http://www.modelengines.com.au/view/page/27/item/36410.html

 26. Noista rc-moottoreista viel. Tollanen perus polttari rc-auto kulkee 90km/h, eli eiköhän se polkupyörääkin kävelyvauhtia lujempaa kuljettais. välitykset vaan kohalle ja avot =D

 27. bilteman uudes luettelos on 2,2 heppanen, alle nyrkin kokonen rc moottori nykäsykäynnistyksel 90 euroa. siitä sitten välityksiä suunnittelemaan, 28000 rpm stä alaspäin, he!

 28. Mä oon tehny nyt 2 kertaa moottori sahan moottorista tollasen moottoripyörän ja 1 auton ei toiminu mutta voin sanoo että mä tein sillee et kiinnitin sen moottorisahan johon oli hitsatty polkupyörän ratas laitoin sen itsetehdylle tarakalle ja kiinniti ja laitoin vedon suoraan alaspäin ei jaksa vetää vedon on oltava vähintää 1:4 mutta pitääkin kokeilla tollee miten tossa on tehty mutta kerron ohjeet kun ite oli karmea ettiminen miten saat tollasen: Kun sinula on moottori saha keskipakokytkimessä on se pultti joka menee auki MYÖTÄPAIVÄÄN eli oikealle kääntäessä se AUKENEE kun olet saanut keskipakokytkimen irti ota ne kaikki 3 osaa irti toisistaan se päällä pyörivän kellon muotoinen ympyrä kutsutaan kytkinkelloksi ja ota myös neulalaakeri irti ettei syty palamaan hitsaa kytkin kelloon MAHDOLLISIMMAN PIENI RATAS JOTTEI SAHA JOUDU KOVILLE itse tei sen virheen että hitsasin liian ison rattaan ja moottorisaha on kovilla mutta tässä ohjeet kun olet hitsannut kiinnitä se moottorisahaan takaisin HUOM:PIENI RATTAAN LINKUTUS EI HAITTAA! KIITOS JA TURHA ARVOSTELLA TÄTÄ TEKSTII NE ”suomi24 nörtit”

 29. Nyt heti kyhäämään tällästä. Mikä helvetin tarve tällä on ajaa julkisil teil? ihan yhtä hyvin voi ajaa vaikka kotipihassa. mutta jos kaupungissa ajaa, luulisin että äänenvaimennin olis kova sana

 30. ”joo nyt kyllä ¨just¨ on oikeessa! tämähän on idea blogi ja täällä on hilavitkuttimia laidasta laitaan ! että ne suomi24 nörtit voi olla hiljempaa… itse olen muuten aatellu kyhätä tuollasen mutta eri välityksillä.. ja tehokkaammalla moottorsahalla” juu miten ois se v8 moottorisaha xD

 31. Nyt heti kyhäämään tällästä. Mikä helvetin tarve tällä on ajaa julkisil teil? ihan yhtä hyvin voi ajaa vaikka kotipihassa. mutta jos kaupungissa ajaa, luulisin että äänenvaimennin olis kova sana

  oon tehny tuoho jo toisen putken siin on alkukäyrä pieni paisari ja ite tehty änkkä .

 32. Varmasti toimiva ja ehkä ihan ok, mutta A, vaarallinen ja helposti kaatuva, B, kun kaadut vakuutus ei tod korvaa sairaskuluja! (hah)

 33. Voisko ton vedon tehä sillee, et saha tarkalle, mahd. pieni ratas sahaan, ketju polkupyörän akselin päähän (siis se mis normaalisti on takaratas), ja sinne normi eturatas? Ei tarttis noiden kumipyörien kaa sotkee.

 34. Joo nimenomaan tein tollee ekan kerran mutta kun laitoin pyörän eturattaan eli hitsasin kiinni ni rasvat palo ni sen takii suosittelen että hitsaat mahdollisimman ison eturaattaan normaalin takarattaaseen jolloin voit kinnnittää sen ratas systeemin ja yhtä helposti ittoittaa aina näin tee ni kyllä toimii mutta muista sahaan totta tosiaan niin pieni ratas kun olla ja voi ja ei kyllä kulje toi moottorisaha viritys niin paljoon että jarruja tarvisi riippuu tietysti välityksistä mutta hyvä on olla takajarru utta kaikki aina luulee että jos pyörässä on moottori ni sit se kulkis sataa ja tuhatta: ei pidä paikkaansa ! tolla moottorilla se kulkee enintään miä ite jaksat polkee mutta kokemuksesta voin sanoa kaikille epäuskoisille että tämä on täysin toimiva idea ja kyllä pyörä kulkee kirjottakaa vaikka youtubeen englanniksi ”moottori polkupyörä” toivottavasti täst oli apua jollekin ite jouduin pohtimaan kun ekaa pyörää väsäilin

 35. Voisko ton vedon tehä sillee, et saha tarkalle, mahd. pieni ratas sahaan, ketju polkupyörän akselin päähän (siis se mis normaalisti on takaratas), ja sinne normi eturatas? Ei tarttis noiden kumipyörien kaa sotkee.

  ei se jaksa mennä tai riippuu moottorista jos moottorisahan meinaa laittaa nii voin sanoo et ei mee välitykset pitää olla nii isot niiku toski mun omas mikä tossa on et moottorisahast toho kumipyörän rattaaseen ja siit kumipyöräst takapyörää nii kannattaas sitte jos et mitää kumipyörii sotkee nii tee sillee et laita eka moottorisahan keskipakokytkimee pyörän pikkuratas ja siitä isoo rattaaseen ja tee pieni aksila ja sen ison vieree taas pieni ja siit vasta sitte takapyörään mis on taas iso ratas nii sit kulkoo (= ja kannattaa laskee niil rattaan piikkimääril sen nopeus et jaksaako se kulkee niiku tos oon laskenu aik tarkasti sen ja tulos oli jotai 25-50 km/h mitä muistan 😀

 36. katsokaapas nettimotosta , moottoripolkupyörät:

  kitti maksaa 250 euroa.

 37. mul on rompetorilta ostettu moottoripolkupyörä jos on 46cc kone ja kulkee reilua neljääkymppiä :)))))))

 38. joo ittekkin aijon tollasen rakentaa.kertokaa miten sen muka saa menemään 40?:)

 39. meinataan kaverin kaa tommonen väsätä… eli voisitteko laittaa tarkat ohjeet ton tekemisestä? ja voiko sen moottorin laittaa millään muulla kiinni kun hitsaamalla? ja kaveri oli tehny semmosen ni oli saanu kulkemaan 40-65km/h

 40. ollaan just ton patun kaa tekeen tollanen ni voisko antaa pikku vinkkei et miten toi kaasu on helpoin tehä?? ku noilla kaikilla näkyy olevan hirveet viritelmät nois : D

 41. millane moottori teil olis siinä ? ja jos meinaatte ketjuvedol nii noi välitykset pitää laskee aika tarkkaa nii saa sen sopivan vauhdin ja kiihtyvyyden mut se riippuu sit moottorin tehoosta

 42. mut kattokaa ohjeita youtubesta tai metacafesta : motor bicycle
  tai how to motor bicycle

 43. tuol saa ajaa tiellä koska se kulkee sen alle 22 tai ajan alle 22 ja pian olen 15 vuotta nii saan laillisesti ajaa 😀

 44. Onhan siten mahollisuus kans laittaa 12 voltin sähkömoottori, jossa välityksientekotarve pienempi, ei melua ja pieni koko. Esimerkiks tavaratalojen 120 euron sähköperämoottoriessa ei ole kauheita kierroksia , mut tehoa 150 wattia minimissään. Kierrokset semmosissa on jossain 1000-2000 rpm välillä. Irrottaa motin sielt rikin alaosasta ja siitä se lähtee. sellaisen pystyisi asentamaan aika snadisti jonkun pienen kangaskassin suojiin tavaratelineelle. Siitä sitten vaan vaikka kiilahihnapyörät vanhasta kuplasta rompparilta, laturinhihna siihen väliin. puutarhatraktorin 24 amppeerin akku kangaslaukkuun tarakalla, porrastettu kaasusäädin tuleekin sähköperämoottorin mukana, sen vipumekanismi ohjaustankoon kines ja se on siinä. kyllä sillä kulkemiset hoitaa parin tunnin aikana mitä se vois riittää tol akul. vauhtia sil vois olla 20 kmh kun valmiit sähköpyörät saman tehosia.eitartte kuluttaa arvokkait ihmisniveliä sotkemalla polkimia, he!

 45. Jos ne pakokaasut ohjaa rungon sisälle, niin samalla olis pätevä ohjata ne ohjaustankoon asti niin sais kahvojen lämmityksen kevään ja syksyn viimoihin 🙂 tai vastaavasti penkinlämmittimen jos sinne suuntaan ohjailee..

 46. Kaverin veli teki sellasesta minipyörästä (renkaat 12″-15″) tollasen, eli moottorisaha vaan kiinni, mutta otti polkimet pois joten se oli sitten täysverinen mopo. Siinä oli kaasukahvana polkupyörän jarrukahva. Hyvin savutti ja lopulta moottori hajosi.

 47. oon tekemäs tollasta.paljonko mun maastopyörä kulkis 6 hammasrattaan vetovoimalla.eikö niin,että se hammasrattaiden määrä on 1 asia siinä vauhdissa?teen kyseisen menopelin jonseretin sahasta.keskelle satulan ja stongien väliin on jo hitsattu tarakka raudasta.kertokaapa miten sen sahan saa siihen kiinni?käykö nippusiteet?sitominen on varmasti turhaa,koska ei se saha siin tärinäs pysy kiinni eikä vedossa.ketjut on liian pitkät.kiinnitän vaihdejutun vanhasta pyörästä runkoon,jossa ketjut kulkevat?paljonko on huippunopeus?

 48. Elikkäs tuo vekotin ei ole laiton kuhan se kulkee alle 25KM/H. Muuten siihen tarvitsee mopokortin!

 49. Yli 50 vuotta sitten veljeni (12-14 vuotiaat)rakensivat moottorisaha-polkupyörän. Muistan koekäytön jääneen ainoaksi ajoksi. Melu oli moottorisahan ja kävelyvautia pyörällä pääsi eteenpäin. Olipahan velipojilla mielenkiintoinen harrastus.

 50. ite tein vanhasta maastopyörästä oman version, sovitin koneen eturattaan yläpuolelle, purin takavanteesta välitykset, hitsasin rataspakkaan isoimman eturattaan koneen alapuolelle kaikkine akseleineen ja siitä sit pienimmältä rattaalta veto takarattaalle johon oon myös hitsannu isoimman eturattaan. hyvin nostaa keulaa ja kulkee n.60 km/h kiertää sen n. 14 000 r/min

 51. ite oon kuolussa rakentamassa moottoripotkulautaa ja mietin miten saan kytkimen toimii ku ois aika tärkeetä. asiallisia kommentteja

Kommenttien lisääminen on estetty.