Uuden iPhone 3G:n yhteydessä julkistetun softaverson 2.0 myötä iPhone ja iPod touch ovat saaneet tuen myöskin kolmannen osapuolen ohjelmistosovelluksille. Sovellusten asentaminen laitteelle onnistuu suoraan tämän ruudulta löytyvän sovelluksella, tai tietokoneen iTunes ohjelmalla Applen omasta App Storesta. Vaikka App Store, eli ”sovelluskauppa” on ollut avoinna vasta muutaman viikon, löytyy täältä jo toista tuhatta sovellusta ladattavaksi, joista sadat ovat kaiken lisäksi täysin ilmaisia. Sovelluskaupan käyttäjä törmääkin ohjelmia selaillessaan pian runsaudenpulaan; mitä sovelluksia kannattaa kokeilla ja mitkä jättää omaan rauhaansa.

Omien käyttökokemuksieni perusteella soveluskaupasta löytyy runsaasti helmiä, niin kuin myös roppakaupalla roskaa. Koska iPhonelle ei ole valmiiksi asennettuna ensimmäistäkään peliä ajanvietteeksi, ajattelin listat omien kokeilujeni perusteella sovelluskaupasta tällä hetkellä löytyvät parhaat ilmaiset pelit.

Pelit esiteltynä (ei välttämättä paremmuusjärjestyksessä) hypyn jälkeen

1. Tris

Tris on klassikkopeli Tetriksen hienosti toteutettu iPhone-versio. Palikoiden pyörittäminen ja siirtely onnistuu loistavasti hyvin toteutetun kosketusnäyttöön perustuvan käyttöliittymän ansiosta. Itse Tetriksen peli-iea tuskin kaipaa sen enempää esittelyä.

2. Cube Runner

Cube Runner on yksinkertainen ja vauhdikas 3D-lentopeli, jossa nopeasti liikkuvaa alusta ohjaillaan esteiden ohitse puhelinta kallistelemalla. Yksinkertainen, mutta toimiva toteutus, joka tuo elävästi mieleen Commodore Amigan 3D-pelit 90-luvun alusta.

3. Solitaite

Solitaire on vanha kunnon pasianssi iPhonelle toteutettuna. Pelaaminen onnistuu luontevasti kosketusnäyttöä näpyttelemällä. Itsepetokseen taipuvaisia varten varten peliin on sisällytetty jopa erilaisia huijaumahdollisuuksia, jota kauttavat umpikujasta eteen päin.

4. Tap Tap Revenge

Tap Tap Revenge on mainio, jossain määrin konsolimaaiilmasta tuttua Guitar Heroa muistuttava peli, jossa puhelimen ruutua on naputeltava tarkasti musiikin tahdissa. Peli sisältää jopa kaksinpeli-ominaisuuden, jossa kumpikin pelaaja naputtaa nuotteja saman aikaan puhelimen ruudun eri päädyissä.

5. BubbleWrap

BubbleWrap on terapeuttinen kuplamuovin poksauttelupeli. Haastetta poksautteluun on saatu siitä, että poksauttelu suoritetaan rajoitetussa ajassa jo kerran poksautellut kuplat täyttyvät kotvan päästä uudelleen.

6. Labyrinth Le

Vaikka kyseessä on Labyrinth -pelin pelkkä demoversio, on peli niin hieno demo puhelimen äärimmäisen tarkasta liikesensorista, että tämä kannattaa ehdottomasti ladata puhelimelle kokeiltavaksi. Pelin ideana on siis ohjailla kuula labyrintin lävitse puhelinta vaakatasossa kallistelemalla. Pelin täysi verisio maksaa sovelluskaupassa 5,49€

7. Tunnels

Toinen yksinkertainen mutta mainio ilmainen ”lentopeli” iPhonelle on peli nimeltään Tunnels. Tunnels on yläpuolelta kuvatt kaksiulotteinen peli, jossa vauhdilla kulkevaa alusta ohjataan tunnelin lävitse joko kosketusnäytöltä tai sitten puhelinta kallistelemalla. Ulkoisesti koruton peli on kuitenkin yllättävän addiktiivinen pelatessa.’

8. PhoneSaber

Phonesaber ei varsinaisesti ole peli lainkaan, mutta kuitenkin sen verran hauska sovellus, että ansaitsee ehdottomasti tässä yhteydessä erillisen maininnan. Phonesaber ”valomiekkasovellus” on iPhonen liikesensoriin perustuva hupisovellus, joka tekee puhelimesta kerta heitollä lähes aidon valomiekan. Valitun värinen valomiekka voidaan kytkeä päälle puhelimen ruudulta, jonka jälkeen puhelin alkaa toistamaan aitoa valomiekan huminaa. puhelinta heiluttelemalla liikesensori tunnistaa hyökkäysliikkeet ja kaiutin päästää näiden perusteella ”aitoja” valomiekkakamppailun” ääniä. Tämän nörtimmäksi iPhonen heiluttelu ei enää muutu!

Eiköhän edellisistä siis riitä jo ajanvietettä ipuhelimeen joiksikin tunneiksi. Tuleeko kenellekään mieleen mainitsemisen arvoisia ilmaisia iPhone-pelejä, jotka jäivät tässä mainitsematta?

Edellinen artikkeliBruno Taylor asensi keinuja Lontoon bussipysäkeille
Seuraava artikkeliSpeed-Vest näyttää pyöräilijän nopeuden hänen selässään

25 KOMMENTIT

 1. Hienoa että suomestakin löytyy mukava blogityylinen sivusto joka kertoo iPhonen omistajille suunnattua asiaa.

  Ois kiva kuulla myös hyödyllisistä ilmaisista ohjelmista, joista myöskin löytyy todella helmiä. Esim. YouNote (muistiinpanojen kirjoittamiseen eri tavoin), AOL Radio (streamradio-ohjelma), Vault (salasanojen hallintaan), Conversions, Scribble (piirustusta), Palringo (mese iphoneen)…

  Tuohon ilmaisten pelien listaan lisäisin vielä mainiot cannonGame, SolFree (laadukkaampi solitare), pegJump ja Break Classic.

 2. Itseäni voisi kiinnostaa elektronisen ja muun tyyppisen musiikin tekoon liittyvät ohjelmat (sekvensseriohjelmat, softasyntetisaattorit,…).

 3. Hieno lista!

  Lisäisin vielä yhden pelin listaan:

  Papi Jump

  Addiktiivinen peli jossa hypitään kallistamalla puhelinta palalta toiselle.
  Kannattaa kokeilla!

 4. Juu tähän jatkoa. Storessa on sen verran paljon tavaraa et mielellään kuulis vinkkejä hyvistä ohjelmista. Omina täkyinä Brain Challange ja jokaisen Honda-omistajan pakkohankinta Dynolicious 🙂

 5. Suuret kiitokset tästä! Itselläni ei ole iphonea vaan iPod touch jolla myös ko ohjelmat pelaavat.

  Tunnels näyttää tosin maksavan 1,59€, mistähän johtuu?

  Lisäyksenä listaan voisin heittää TouchReflexin, yksinkertainen mutta viihdyttävä reaktiopeli.

 6. Synteesi: Musiikintekopuoli ei valitettavasti ole vahvaa alaani. Sellaiseen ilmaiseen sovellukseen olen törmännyt, kuin MixMeister Scratch, jolla voi scratchätä kosketusnäytöllä sormea vispaamalla. Kyseinen sovellus tuskin kuitenkaan soveltuu mihinkään vakavaan musiikin tekoon.

  gaamu: Papi Jump oli mennyt itseltä ohite. Kiitos vinkistä!

  Max Angelma: Tunnels näyttää tosiaan muuttuneen maksulliseksi. Viime viikolla oli vielä ilmainen 🙁 Kiitti myös pelivinkistä!

  arto: Ei tämä ole mikään demokratia, vaan despoottinen blogi johon kirjoitan tasan niistä jutuista, jotka sattuvat sillä hetkellä kiinnostamaan. Pahoittelut. 😉

 7. Aika mainioilta vaikuttavat, vaikken iPhonea omistakaan (S60-käyttäjä).

 8. Ihan mukava listahan tuo on!
  Ja näille s60 alustan ”haukkujille” vain tiedoksi että kyllä nuo kiihtyvyys anturit on siellä puolen ollut jo monia vuosia ja samat pelit on löytynyt s60:lle jo aikoja sitten..

 9. täällä vissiin jotain sensurointia…

  No kuitenkin Max: monessako Applen puhelimessa on kiihtyvyysanturi? 😀

  noita ohjelmia s60 Shakeme, Rotateme, glogger, activity monitor, nokmote…

  s60 gps-puhelimista löytyy kiihtyvyysanturi + joistakin erikoismalleista.

 10. Ei ole sensuuria, mutta sen sijaa keskustelua kyllä rajoitetaan aiheeseen liittyväksi. (Tämä keskustelu siis iPhonen parhaisiin ilmaisiin peleihin lyyttyen)

  Jos Nokia vs. iPhone inttäminen jaksaa kiinnostaa, niin suosittelen, että perustatte tätä keskustelua varten oman ketjun vaikkapa sivujen keskustelupalstalle: http://www.hilavitkutin.com/keskustelufoorumi/

  Valmiita keskusteluja aiheesta löytyy jo useita vaikkapa täältä http://www.matkapuhelininfo.com/keskustelu/

  Mutta kuten sanottua, tässä ketjussa keskustellaan parhaista iPhone-peleistä.

 11. mut kai kysymykseen saa vastata jos joku kysyy

  Toihan oli ihan typerä kysymys mun vastakysymys on yhtä typerä, mutta vastasin myös oikeasti, koska kysyjä ilmeisesti oletti ettei s60 puhelimissa ole kiihtyvyysanturia…

 12. kun yritän ladata peliä iphoneeni apple storesta kysyy puhelin salasanaa, mistähän saisin tietää salasanan:p

 13. mitenköhän saisi ladattua ilmaisia pelejä ipod touchiin YKSINKERTAISESTI?????

 14. No,lataat tietokoneeseesi appstoren,teet käyttäjätilin,liität appletuotteen koneeseen ja valitset ladattavat ohjelmat ja pelit, itselläni on iPhone jasiinä itsessään app store joten en tarvitse muuta kuin netin ja käyttäjätilin ja voin ladata apit suoraan puhelimesta.(saman pitäisi onnistua ipodilla) appleonparas

Comments are closed.