Vaikka hakukoneyhtiö Google on ilmaisten ja monipuolisten palvelujensa avulla tehnyt netistä kiistatta mukavamman paikan, ei yhtiön menestys ole ole pelkästään positiivinen asia. Kriitikot ovatkin jo ehtineet huolestua Googlen hallitsevasta markkina-asemasta ja tämän luomista väärinkäytösmahdollisuuksista. Huolen aihetta luo esimerkiksi se, että Google pystyy vaikkapa halutessaan blokkaamaan hakutuloksista verkkosivustot, joista tämä ei yksinkertaisesti pidä. Tavallinen käyttäjä ei myöskään voi tietää, että mihin hakutietoja ja rekisteröityneiden käyttäjien tietoja lopulta käytetään. Voidaan myöskin miettiä, että vaikka Googlen toiminta tällä hetkellä olisikin eettisesti korkealla tasolla, niin mistä sitä tietää millainen lainsäädäntö vallitsee Googlen kotimaassa Yhdysvalloissa esimerkiksi 50 vuoden päästä ja kuinka Google tällöin käyttää hallitsemiaan tietoja?

Itävallassa majaansa pitävä taidekollektiivi on sitä mieltä, että ainut ratkaisu Googlen ”uhan” lievittämiseksi olisi koko yrityksen sosialisoiminen. Koska yrityksen markkina-arvo on pilvissä eikä vallankumousta ole tiedossa, niin kollektiivi on joutunut etsimään vaihtoehtoisen metodin osakepääoman siirtämiseksi ”ihmisten” hallintaan. Ratkaisuksi on keksitty kerrassaan nerokas mekanismi, jossa Google ostetaan automatisoidusti ihmisten nimiin käyttämällä Googlen itsensä tilittämiä mainostuloja. Käytännössä ”Google Will Eat Itself” nimen saanut mekanismi toimii siten, että eri verkkosivuille (joita ei tietenkään kerrota julkisuuteen) asetettujen Google mainosten tuottamat tulot käytetään suoraan Googlen osakkeiden ostamiseen. Ostetut osakkeet Kirjataan yritykselle nimeltään ”Google To The People Public Company” (vapaasti käännettynä ”Google Ihmisille Julkinen Yhtiö”). Kun osakkeet on kirjattu yrityksen nimiin, niin tämä lahjoittaa osakkeet suoraan yksittäisten käyttäjien, eli alkuperäisten mainosklikkaajien nimiin. Projektin tavoitteena siis on, että lopulta kaikki Googlen osakkeet ovat käyttäjien, eli ”Ihmisten” nimissä. Lopputuloksena ihmiset, eli käyttäjät omistavat Googlen ja maailma pelastuu.

Vaikka nykyisellä tahdilla projektilta kuluu Googlen sosialisointiin vielä reilut 200 miljoonaa vuotta, niin yritys on kuitenkin ehtinyt ”sosialisoimaan” Googlen osakkeita jo yli 400 000 dollarin arvosta.

Lisää tietoa aiheesta löytyy projektin kotisivuilta osoitteesta gwei.org

Edellinen artikkeliArmeijahuumoria USAn malliin
Seuraava artikkeliGeorgian kartta tyhjeni Google Mapsissa