Amerikkalainen Lund and Company Invention -firma toi jokin aika sitten markkinoille leluraketin, jonka työtövoima perustuu vedestä elektrolyysin avulla erotetun vedyn palamiseen. Nyt USAn armeija on palkannut firman rakentamaan samaan tekniikkaan perustuvan aseen, jossa luodin lähtönopeutta voidaan muuttaa.

Luoti laukaistaan liikkeelle päästämällä nestemäistä tai kaasumaista polttoainetta luodin laukaisupesään. Polttoaineen määrä ratkaisee luodin lähtönopeuden kun se sytytetään. Lähtönopeuden haarukaksi suunnitellaan 10 metristä haavoittavasta 100 metristä tappavaan asetukseen. Säätövara on siis melko suuri.

Tämän uudenlaisen aseen malli on Variable Velocity Weapon System eli VWS eli jotakuinkin ”vaihtuvan nopeuden laukaisujärjestelmä”. Nykyään on käytössä eri aseet kun halutaan ainoastaan haavoittaa kohdetta tai kun halutaan tappaa. Uudessa järjestelmässä sotilaan riittää käyttää yhtä kivääriä mellakanhallinnassa, jossa kuolonuhreja ei haluta sekä taistelutilanteessa. Polttoaineen käyttö luotia laukaistessa ei myöskään aiheuta yhtä paljon kuumuutta kuin perinteiset luodit.

Täysin joustava uudesta järjestelmästä ei tule, vaan erilaisia luoteja käytetään eri nopeuksia käytettäessä. Vaaratekijänä uudessa aseessa on tuotu esille tilanne, jossa sotilas on paineenalaisena ja kyse on myös omasta hengesta. Tällöin saattaa tilanne johtaa siihen, että henkilö asettaa aseen tappavaksi, vaikka tarkoitus olisi vain haavoittaa ja siten lamauttaa vihollinen.

Lähde: technology.newscientist.com

Edellinen artikkeliHitachi E Ink tulee matkapuhelinten kakkosnäyttöihin
Seuraava artikkeliShapeways tuo edullisen kolmiulotteisen tulostuksen kenen tahansa ulottuviin

9 KOMMENTIT

 1. Vetykäyttöinen kivääri ei varmaan pahemmin nokeennu, kohta perus vety rynkyllä voi niitata monta sataa vihollista ilman puhdistustaukoja. Ainakin Rk.62:lla kun paukutti kolme lippaallista niinkutsutulla savuttomalla ruudilla ladattuja patruunoita niin nokea joutui melkein lusikoimaan pois rynkyn koneistosta.

 2. Vedyn käyttö ei nokea, mutta se kastelee, joka taasen ei varmaan pidemmässä käytössä tee myöskään aseelle/panoksille hyvää.

 3. Aivan. Mutta mitkä nuo lähtönopeudet nyt olivat, tuo 10 m ja 100 m tarkoittaa vissiin kantamaa? Aika heikkotehoisesta pyssystä puhutaan maksimissaankin, RK:han ampuu keviästi sen 300 metriä tappavasti, M16 vielä parisataa metriä kauemmas.

 4. Eiköhän nuo ammu tappaakseen jokatapauksessa jos oma tai sivullisten henki on välittömässä vaarassa. Esim ostoskeskuksissa ammuskelevat sekopäät saavat napin otsaan melko äkkiä. Ei ruveta ’haavoittamaan’ erikseen.
  Mistähän suomesta saisi tuollaisia vetyraketteja?
  (vaatii kuitenkin varmaan luvat jne koska toiminta perustuu palokaasujen räjähdysmäiseen laajenemiseen, joka on tuliaseen olennaisin määritelmä..)

 5. Hei missä on RedBaron ja muut rauhan miehet? Vähän odotin että täällä olisi ollut edes hieman syytöksiä siitä miten hilavitkutin ihannoi tappamista.

 6. Itse olen miettinyt, että missä tämmöinen vekotin luuraa, mutta LELUFIRMA…

 7. aina vaan lisää aseita että saadaan ihmisiä karsittua täältä… sairasta… 🙁

Comments are closed.