Firefox 3.0 julkaistaan tänään, yhden päivän ohjelmalatausten maailmanennätys tavoitteena


On kulunut kohta jo neljä vuotta siitä, kun Mozilla julkaisi ensimmäisen Firefox-selaimensa vuoden 2004 lokakuussa. Sen jälkeen selain on vakiinnuttanut asemansa ”virallisena” Internet Explorerin haastajana ja painanut tästä tietyillä markkina-alueilla jo ohikin. Esimerkiksi Hilavitkuttimen lukijoista jo 64% käyttää Firefox selainta nettisurffailuun (Google analyticsin mukaan).

Firefox -selaimen ystävien iloksi tänään on tullut päivä, jolloin julkaistaan kyseisen selaimen uusi versio  mallia 3.0. Selaimen uudessa versiossa ollaan panostettu erityisesti ohjelman ”keventämiseen”, uusimman version kuluttaessa huomattavasti vanhoja versioita vähemmän tietokoneen järjestelmäresursseja. Myös sivujen latautumisen ja sitä myötä selailun pitäisi olla uudella versiolla huomattavasti entistä nopeampaa.

Käytettävyyteen liittyvänä parannuksena selaimen käyttöliittymästä on tehty useita eri versioita. Eri versiot on suunniteltu siten, että nämä olisivat mahdollisimman paljon yhteneviä tietokoneen käyttöjärjestelmän kanssa. Vista-versio siis muistuttaa Vistan käyttöliittymää ja Macintosh -versio Mäkin käyttöliittymää. Muita merkille pantavia uusia ominaisuuksia ovat mm. google-kirjanmerkkien tyylinen yhden klikkauksen kirjanmerkkaus ja koko sivun zoomaus.

Uutta versiota on siis lupa odottaa ladattavaksi vielä tämän päivän kuluessa. Uuden version julkistuksen yhteydessä Mozilla yrittää samalla rikkoa yhden päivän aikana tehtyjen ohjelmistolatauksien ennätyksen ja saada merkinnän aiheesta Guinnesin ennätysten kirjaan. Ainakin allekirjoittanut aikoo siis kantaa kortensa kekoon ennätyksen saavuttamiseksi.

Firefox selain löytyy ladattavaksi osoitteesta www.mozilla.com/firefox